Kako poslovati na webu?

Da li ste znali da iza aplikacije Talking Tom stoji tim iz Slovenije? Ili da je srpska kompanija Nordeus, svojom onlajn igrom Top Eleven uspela da nadmaši FIFA igru za Facebook poznatog Electronic Artsa?

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

21:11

Default images

Sve to i još dosta zanimljivih stvari, mogli ste saznati danas na konferenciji How to Web koja je organizovana u Beogradu, a kako pokrenuti uspešan start-up posetioci konferencije saznali su od onih koji su upravo to uspeli.

Želite jednostavniju VoIP komunikaciju koja ne podrazumeva instaliranje dodatnih aplikacija - Vox.io upravo to nudi.

"Nova generacija mobilne telefonije", kako ju je nazvao Tomaž Štolfa, osnivač ove kompanije, donosi telefoniranje iz browsera.

Nema potrebe za dodatnim aplikacijama i programima, a telefoniranje među korisnicima je besplatno. Servis je za sada u beta fazi, i da biste ga koristili morate dobiti pozivnicu, a iza njega stoji tim iz Ljubljane.

Još jedan uspešan primer kompanije iz regiona svakako je Shout'em, koji je prošle godine dobio investiciju u vrednosti 1,2 miliona dolara, a ispred ove i firme Five Minutes govorio je Luka Abrus. Kao start-up koji se odlučio da izlazak na globalno tržište, Arbus je rekao da je lokalno tržište uvek malo, i da tržišta u regionu kaskaju najmanje godinu do godinu i po dana za američkim ili tržištima zapadne Evrope. Ove dve kompanije sada zapošljavaju ukupno 45 ljudi.

Što se uspešnih srpskih web kompanije tiče - kako su oni počeli i gde su sada, govorili su iz Limunda, Infostuda, activeCollaba i Nordeusa.

Top Eleven, igra na Facebooku koja okuplja 700 hiljada aktivnih igrača, i koja ima ukupno 2,8 miliona korisnika, delo je kompanije iz Srbije pod nazivom Nordeus. Branko Milutinović, izvršni direktor ove kompanije govorio je ispred svog tima koji sada čini 25 ljudi.

Nekadašnji Microsoft zaposleni koji je pre pokretanja svoje kompanije obavio istraživanje tržišta i razmislio o poslovnom modelu, rekao je da je prodaja virtuelnih dobara odličan biznis, sa stoprocentnom zaradom.

Iako nije želeo da govori o brojkama što se zarade svoje kompanije tiče, prisutnima na How to Web konferenciji rekao je da su prvu uplatu primili sat vremena nakon što je projekat pokrenut, a da su već nakon prvog meseca postali profitabilni.

Sada, Nordeus osim beogradske kancelarije ima i kancelariju u Tel Avivu i Dablinu, a prema Milutinovićevim rečima, konstantno su u potrazi za novim ljudima.
Ispred projekata Limundo i Kupindo govorio je Vladimir Nikolić. Iako su, kaže, mnogi sumnjali u njih, ni prepreke kao što je najpre nemogućnost plaćanja kreditnim karticama na internetu, a zatim ni činjenica da nema PayPala u Srbiji, nisu sprečile ovu kompaniju da raste, a sada zapošljava tridesetak ljudi.

Kupovina na internetu po modelu Groupona popularna je i kod nas, a jedan od najpopularnijih sajtova ove namene, Kolektiva.rs, predstavio je njen osnivač Džefri Trajčel.

Da start-up može uspeti i bez investitora, primer je o kome je govorio Ilija Studen, iz activeCollaba, koji je u projekat ušao sa svojim ličnim kapitalom, a koji mu se vratio za samo četiri dana.

Savete start-up kompanijama kako da dođu do medija dao je urednik evropskog TechCrunhca, Majk Bačer, a kako treba da nastupe pred investitorima, govorila je Keti Tarner i Eden Venturesa.

Na danas održanoj konferenciji svojih pet minuta, i bukvalno pet minuta, imalo je pet domaćih start-upa koji su imali upravo toliko vremena da predstave svoje projekte i bore se za jednu od tri nagrada. Birthdaysrock.com i mobipatrol.com, zauzeli su poslednja dva mesta, treće je otišlo projektu pod nazivom mediatoolkit, dok se na drugom našla aplikacija taksiko.

Najjači aplauz tokom prezentacije, najviše pitanja žirija i prvu nagradu odneo je projekat SiteCake, koji zapravo predstavlja jednostavan CMS za manje sajtove, koji pri tom ne traži nikakvo programersko iskustvo, te je za ubacivanje video klipa ili mape na stranu dovoljno isti prevući i plasirati na mesto koje želite.



A da, da li ste znali i da je Google nekada davno neuspešno pokušao da se proda Yahoo-u?
Ako ste propustili ovogodišnji, razmislite o sledećem How to Webu.

Autor: Jovana Milićević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: