Ko je platio milione dolara za ai.com domen?

Ukoliko sada posetite adresu iz naslova, ona će vas preusmeriti na stranicu najpopularnijeg svetskog chatbota, ChatGPT-a. Domen je kupljen pre dve godine, a cena sigurno nije bila niska.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2023.

08:20

Ko je platio milione dolara za ai.com domen?
Foto: Vitor Miranda / Shutterstock.com

ChatGPT, najpopularniji chatbot koji pokreće veštačka inteligencija, najbrže je rastuća digitalna usluga u istoriji, kad je reč o broju korisnika. Prvi milion dostigao je već nakon četiri dana od pokretanja, početkom decembra prošle godine. Tokom januara je beležio preko 100 miliona korisnika, a njihov broj nastavlja da raste i dalje.

Sve to dogodilo se na krilima pomame za generativnom veštačkom inteligencijom, koja je zavladala svetom proteklih meseci, primarno puštanjem u javnu upotrebu alata za ilustracije, kao što su DALL-E 2 i slični.

ChatGPT i danas se nalazi na internet stranici organizacije koja ga je i izradila OpenAI-ja, na adresi chat.openai.com. Ali, odnedavno može da mu se pristupi i značajno lakše, preko veb adrese ai.com, koja je logična i lako se pamti. Ona će posetioce preusmeriti na ChatGPT, a sigurno će mnogima olakšati put do tog sistema i uopšteno pamćenje mesta na kojem se on nalazi.

Chatbot na skupom domenu

Kad je reč o samom domenu ai.com, jasno je da on nije dobijen jeftino. Slobodnih dvoslovnih .com domena nema već decenijama, dobijanje .com adrese s tri slova takođe već godinama nije jeftino, pa stoga ne iznenađuje podatak da se domen ai.com pre nekoliko godina prodavao za 11 miliona dolara.

On je zvanično kupljen 2021. godine, a kupac nije bio javno poznat. On to, zvanično, nije ni danas (whois spisak je maskiran), ali preusmeravanje adrese na ChatGPT nedvosmisleno pokazuje da je taj domen pod kontrolom OpenAI-ja.

Adresa s dva slova, pogotovo tako smislena i samim tim prestižna, pri tome i s glavnim domenom .com, i danas bi sigurno s lakoćom mogala da se proda za više od 10 miliona dolara, potvrdio je predstavnik specijalizovane brokerske kompanije za domene, Saw.com, Džefri Gabriel za Mashable.

On je domen ai.com nudio na prodaju i ranije, a ponude su mu stizale gotovo svakodnevno, u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko miliona dolara. Jedan od ponuđača proteklih godina, kaže, bio je i Amazon.

O finalnoj prodaji domena, ceni i kupcu, nije želeo da se zvanično izjasni, ali iz svega navedenoga prilično je jasno: ili je OpenAI platio desetak miliona dolara 2021. godine, ili je neko drugi kupio domen koji je potom prepustio kompaniji OpenAI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: