Vijori se srpska zastava: Google obeležio Dan državnosti Srbije

Najveći svetski pretraživač Google je danas osvanuo u bojama zastave Srbije, a ovo je tradicionalni način obeležavanja Dana državnosti.

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2023.

09:45

Vijori se srpska zastava: Google obeležio Dan državnosti Srbije
Foto: Printscreen / Google

Klik na Google doodle vodi vas na stranicu sa čestitkom, i gifom srpske zastave koja se vijori, uz bitne linkove sa objašnjenjima značaja današnjeg praznika.

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počelo oslobođenje od osmanlijske vlasti.

Istog datuma, na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav, koji je smatran za jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Google inače na sličan način, postavljanjem čestitki sa adekvatnim simbolima, obeležava praznike poput Nove godine, Božića, Dana nezavisnosti, Dana zaljubljenih, kao i godišnjice rođenja i smrti značajnih ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: