Twitter zabranjuje

Kompanija je tiho ažurirala svoje uslove korišćenja, nedelju dana nakon što je zabranila istaknute kreatore aplikacija.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2023.

13:40

Twitter zabranjuje
Foto: Postmodern Studio / Shutterstock.com

U slučaju da postoji bilo kakva sumnja u namere Twittera da se otarasi programera eksternih aplikacija, kompanija je tiho ažurirala svoj ugovor za programere kako bi jasno stavila do znanja da proizvođačima aplikacija više nije dozvoljeno da kreiraju sopstvene klijente.

Odeljak "ograničenja" Twitterovog ugovora za programere ažuriran je u četvrtak klauzulom koja zabranjuje "korišćenje ili pristup licenciranim materijalima za kreiranje ili pokušaj kreiranja zamene ili slične usluge ili proizvoda za Twitter aplikacije". Ovaj dodatak je jedina suštinska promena sporazuma.

Promena potvrđuje ono u šta su kreatori mnogih popularnih Twitter klijenata već sumnjali poslednjih dana: da Twitter usluge trećih strana više nisu dozvoljene pod vođstvom Elona Maska. Poslednjih godina, klijenti kao što su Tweetbot i Fenix imali su verne pratioce zbog toga što nisu bili pretrpani reklamama i drugim funkcija koje mnogi korisnici ne vole.

Twitter je 2021. promenio politiku za programere, kako bi uklonio deo koji bi obeshrabrio — ali nije zabranjivao — kreatorima aplikacija da "repliciraju" osnovnu uslugu koju ima Twitter. Promena je bila deo šireg plana Twittera da poboljša svoj odnos sa programerima, uključujući proizvođače klijenata trećih strana.

Izgleda da je ta strategija zvanično okončana, jer programeri čije su aplikacije ukinute još uvek nisu dobili nikakvu povratnu informaciju sa bilo kim na Twitteru o promenama politike korišćenja servisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: