Tehnopolis

Sreda, 02.08.2023.

18:30

Microsoft testira opciju zbog koje više neće biti potrebna reinstalacija Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

Izvor: Bajtbox

Microsoft testira opciju zbog koje više neće biti potrebna reinstalacija Windowsa
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Kada imate problema sa svojim Windows PC računarom, najčešća opcija da to rešite je potpuna nova instalacija operativnog sistema. Naravno, ovo bi moglo da odradi posao, ali takođe znači da ćete morati da osigurate bezbednosnu kopiju (koju bi, u svakom slučaju, trebalo da imate) i da potrošite vreme na vraćanje svih svojih programa i datoteka na svoje mesto.

Ali u novoj Canary verziji (Build 25905) Windows Insider programa, Microsoft testira rešenje — upotrebu Windows Updatea za popravljanje problema, instaliranje "verzije za popravku" Windows 11 sistema bez uklanjanja vaših datoteka, podešavanja ili programa.

Microsoft je juče najavio ovu funkciju u ažuriranju izvornog pokretanja međuverzije 12. jula.

U teoriji, ovo bi trebalo obezbedi verziju Windowsa sa svim elementima onako kako ste je imali, minus bilo koji softverski ili OS kvarovi koji su se pojavili usput. Šefica Windows Insidera Amanda Langovski i viši upravnik programa Brandon Leblank napisali su u objavi na blogu da je "sadržaj popravke prikazan na stranici s podešavanjima Windows Updatea s naslovom dodatim '(verzija popravke)'.

"Ova mogućnost može biti korisna u mnogim slučajevima, ali je namenjena za održavanje bezbednosti i ažurnosti uređaja", kažu iz Microsofta.

Oni koji koriste Canary verzije i žele da testiraju nova podešavanja popravljanja mogu da odu u na Settings > System > Recovery. Opcija je označena kao "Rešavanje problema pomoću Windows Updatea" i ima taster za ponovno instaliranje.

Ako ova funkcija bude radila kako jhe zamišljeno, to će spasiti frustrirane Windows korisnike od pravljenja USB drajva za podizanje sistema i zamene svih podataka kopijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: