Google ponovo odložio blokiranje kolačića za praćenje u Chromeu

Google je još jednom odložio svoje planove da isključi kolačiće trećih strana u veb pretraživaču Chrome od kraja 2023. do druge polovine 2024. godine.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: slyellow / Shutterstock.com
Foto: slyellow / Shutterstock.com

Razlog koji je navela kompanija su "povratne informacije" koje je dobila da je potrebno više vremena za procenu i testiranje novih Privacy Sandbox tehnologija pre ukidanja kolačiće treće strane u Chromeu, rekao je Entoni Čavez, potpredsednik Privacy Sandboxa.

Kolačići su delovi podataka koje veb pregledač postavlja na računar ili drugi uređaj korisnika kada se pristupa veb sajtu. Kolačići treće strane su veoma važni za ekosistem digitalnog oglašavanja jer omogućavaju praćenje korisnika na različitim sajtovima na osnovu čega im se prikazuju relevatni oglasi.

Privacy Sandbox je Googleov naziv za tehnologije koje imaju za cilj da poboljšaju privatnost korisnika širom veba i na Androidu ograničavanjem praćenja na sajtovima i u aplikacijama, nudeći poboljšane, bezbednije alternative za prikazivanje oglasa baziranih na interesovanjima.

Google je prvobitno planirao da ovu funkciju uvede početkom 2022. godine, ali je taj plan revidirao u junu 2021. godine, odlažući ga za sredinu 2023. do kraja 2023.

Google je u januaru najavio Topics API kao zamenu za FLoC (skraćeno od Federated Learning of Cohorts), zajedno sa planom da proširi ograničavanje praćenja korisnika i na aplikacije na Android pametnim telefonima.

Prema novom planu, očekuje se da će probne verzije Privacy Sandboxa biti dostupne korisnicima širom sveta sledećeg meseca, a broj korisnika uključenih u testove će se povećati do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.