File Explorer za Windows 11 dobija dodatne tabove

Korisnicima Windowsa 11 na raspolaganju je preuzimanje nadogradnje koja će im doneti jednu od najvećih promena u načinu upravljanja datotekama koje je ovaj OS ikada implementirao.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2022.

15:45

File Explorer za Windows 11 dobija dodatne tabove
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Prošlog meseca Windows 11 dobio je novu verziju s velikim godišnjim paketom ažuriranja Windows 11 2022 Update. Ažuriranje donosi određene novitete u sigurnosti, interfejsu i mogućnostima, ali nije odmah uveo i jednu dugo najavljivanu promenu – tabove u File Exploreru.

Taom dodatku je očigledno bilo potrebno još malo dorade, pa je bilo najavljeno da će biti aktiviran tokom oktobra. Rečeno – učinjeno: Windows 11 dobio je malu redovnu nadogradnju oznake KB5019509, koja aktivira taj dodatak.

Intuitivno iskustvo

Tabovi (kartice) u okviru Windowsa 11, pojednostavljeno rečeno, znače da više nećete morati da otvarate zaseban prozor za pregled svake željene mape – umesto toga, unutar istog prozora ćete, kao u bilo kom internet pregledaču, otvarati nove tabove, pa u njima pregledati strukturu mapa i dokumente. Ovo je najveća promena u prozorima File Explorera otkako taj dodatak postoji u ovom obliku, a mnogima će sigurno olakšati svakodnevni rad.

Skok iz jedne mape u drugu biće nešto lakši, rad s dokumentima pregledniji i komforniji, a intuitivna mogućnost kopiranja ili prenosa dokumenata (drag-and-drop) između kartica unutar istog prozora mogla bi postati veoma dobro prihvaćena.

Dodata je i sekcija Favorita, u koju lako možete smestiti često korišćene dokumente i mape, pa im pristupati kroz tab Home unutar File Explorera, dok će nešto dublje u okviru istog biti integrisan i OneDrive.

Pametni predlozi

Drugi veći dodatak sa ovom nadogradnjom jeste funkcija koju Microsoft naziva Suggested Actions. To su predlozi aktivnosti kakve smo do sada viđali u mobilnim operativnim sistemima. Kada Windows uoči da ste unutar njihovog interfejsa označili datum, imejl, telefonski broj ili nešto slično, u malom pop-up prozoru će se odmah predložiti da broj pozovete, na adresu pošaljete poruku, ili zakažete sastanak za označeni datum.

Aplikacija za pregled fotografija istovremeno dobija podršku za Apple iCloud, Taskbar će moći da sadrži nešto više aplikacija, a desni klik na njega otvoriće birač u kojem će biti moguće pokrenuti i Task Manager – što je, kažu iz Microsofta, bila veoma tražena funkcija.

Sve ovo biće dostupno svim Windows 11 korisnicima, u verziji od prošloga meseca, čim preuzmu najnovije ažuriranje sa sistema Windows Update.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: