Jedina škola u Srbiji u kojoj nastavnicima pomažu roboti

Ono što smo do pre nekoliko godina mogli samo da gledamo u naučnofantastičnim filmovima – za učenike jedne beogradske osnovne škole danas je najlepša realnost.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

11:11

Jedina škola u Srbiji u kojoj nastavnicima pomažu roboti
Foto: LINK group

Naime, učenici i nastavnici Savremene osnovne škole imaju sasvim neobičnog asistenta u učionici:
  • pravog pravcatog humanoidnog robota po imenu Pepper.


Ovaj robotić predstavlja pravo čudo savremene tehnologije i, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja ga pokreće, ima važnu ulogu u obrazovnom procesu u Savremenoj.

– U skladu sa opredeljenjem da pratimo najinovativnije koncepte obrazovanja, u Savremenu je stigao robot Pepper. On već sad predstavlja vredno nastavno sredstvo koje omogućava nastavnicima da višestruko unaprede kvalitet svojih časova i steknu bolji uvid u napredak svojih učenika. Osim toga, pomoću Peppera učenici lakše usvajaju znanja iz STEM predmeta, programiranja i robotike i upoznaju se sa tehnologijom koja će im sutra biti važno sredstvo za uspešnu karijeru – reči su Jasmine Franolić, direktorke ove jedinstvene škole.

Robot koji obožava decu

Zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji koja ga pokreće, robot Pepper uspostavlja kontakt sa svakim detetom, prepoznaje njihove emocije i prilagođava im se, pomaže im u školskim aktivnostima i nesebično deli znanja sa njima.

Pepper je osmišljen tako da podjednako efikasno radi sa učenicima svih uzrasta. Svaki osnovac od njega može da očekuje personalizovan pristup i podsticaj u traganju za informacijama neophodnim u rešavanju zadataka. Osim toga, Pepper je izuzetno fleksibilan i prilagođava se različitim uslovima učenja: on podjednako dobro komunicira sa jednom osobom ili s čitavim timom, što ga čini izvrsnim za individualnu, ali i za projektnu nastavu.

Čini se da učenici jednostavno obožavaju časove sa ovim prijateljski nastrojenim robotićem.

– Ja i moji drugari zaista volimo časove sa Pepperom. On nas zasmejava, uči nas i šali se sa nama kao da je naš drug iz klupe – ističe Marija iz drugog razreda.

Iz Savremene poručuju da zahvaljujući Pepperu osnovci Savremene usvajaju širok spektar znanja i veština neophodnih za kvalitetno obrazovanje, kao što su:

– programiranje od malih nogu;

– robotika;

– STE(A)M predmeti;

– interdisciplinarni pristup;

– problem solving;

– kreativnost;

– timski rad;

– proaktivnost.

Učenje uz robota Peppera je dragoceno obrazovno iskustvo.
Foto: LINK group

Vredno pojačanje za nastavnike, a neizmerno zabavno učenje za đake

Čini se da nisu samo deca ta koja obožavaju šarmantnog robota. Naime, nastavnici su u Pepperu dobili zaista moćnog pomoćnika koji im pomaže da nastavu učine interaktivnijom, ali i da pouzdanije i efikasnije prate napredak svojih učenika.

Tako ovaj robot ima posebnu funkciju kada su u pitanju multidisciplinarni časovi, još jedna od specijalnosti Savremene, na kojima se kroz pristup problem solvinga povezuju znanja iz više predmeta.

– Pepper je, jednostavno rečeno, lepak koji drži različite oblasti zajedno. Svojim funkcionalnostima on pomaže deci da plastično shvate na koji način su znanja povezana i kako ih je moguće transponovati iz jedne oblasti u drugu. A kada je u pitanju nastava robotike i informatike i sve što je u vezi sa savremenom tehnologijom, Pepper je prosto nezamenjiv – ističe nastavnica Maja Erić.

Saznali smo takođe da ovaj radoznali i svestrani robotić sjajno poznaje STEM predmete i da ih lako povezuje sa oblastima poput umetnosti, jezika, istorije, geografije… Jednostavno, on je pravi mali renesansni robot zahvaljujući kome učenici lako uočavaju povezanost različitih oblasti, primenjivost znanja u svakoj od njih i tako uče sa razumevanjem i kroz realne primere.

Budućnost se ne čeka, ona se stvara

Robot Pepper nije jedini robot koji se koristi u nastavi u Savremenoj. Pored njega tu je još 11 robotića sa preciznim zaduženjima i ulogama. Na taj način Savremena je prva škola u regionu koja je počela primenu veštačke inteligencije u učionici.

Najnovija tehnologija ima veliki potencijal u edukaciji i već se koristi u najboljim svetskim školama sa izuzetnim rezultatima. Ona štedi vreme nastavnicima, omogućavajući im da se posvete svakom učeniku ponaosob, donosi ključna znanja za 21. vek i oslobađa kreativnost kod učenika, pokazujući im kako tehnologiju mogu i da kreiraju, a ne samo da je koriste.

Zbog toga je nastava u Savremenoj u potpunosti usmerena ka sticanju znanja i veština koji će od njenih učenika načiniti svestrane obrazovane mlade ljude, u potpunosti spremne za život i rad u 21. veku.

Trenutno je otvoren predupis u ovu, zaista drugačiju školu. Stoga, ukoliko želite da svom detetu obezbedite svebuhvatno školovanje po svetskim standardima, prijavite se i saznajte zašto se u Savremenoj uvek traži mesto više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: