Tehnopolis

Četvrtak, 23.11.2023.

09:32

Novi malver cilja Apple Mac računare, evo kako da se zaštitite

Korisnici Mac računara meta su AMOS malvera, koji se na njihove uređaje instalira preko lažnih ažuriranja za Safari i Chrome.

Izvor: B92

Novi malver cilja Apple Mac računare, evo kako da se zaštitite
Foto: Soumyabrata Roy / Shutterstock.com

Malver, pod nazivom Atomic macOS Stealer (AMOS), je prvi put primećen početkom 2023. godine i od tada predstavlja rastuću pretnju.

Ovaj maliciozni program cilja korisnike Mac uređaja i vara ih da instaliraju softver na svoje mašine. Nakon što je instaliran, malver može da ukrade iCloud Keychain lozinke, informacije o kreditnim karticama, fajlove i drugo.

U svojoj najnovijj varijanti, AMOS malver se na uređaje korisnika ubacuje preko lažnih ažuriranja za Safari i Chrome. Novi metod prevare nosi naziv "ClearFake".

Iako je u pitanju ozbiljna pretnja, dobra vest je da AMOS malver može da se izbegne. Evo kako da to učinite.
  • Prvo, nikada ne preuzimajte bilo kakva softverska ažuriranja iz nepoznatih ili nepouzdanih izvora. Preporuka je da Safai ažurirate direktno iz Mac System Settings sekcije, dok za Chrome koristite zvaničnu aplikaciju ili Google sajt.
  • Ukoliko aplikacija od vas traži da premostite macOS Gatekeeper zaštitu, budite oprezni i jednostavno odbacite tu aplikaciju.
  • Ako koristite novi sajt, proverite kada je kreiran i ne verujte nikakvim pop-upovima, reklamama i ponudama za preuzimanje sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: