Tehnopolis

Ponedeljak, 15.01.2024.

11:30

Stiže ruska Wikipedia, odobrena iz samog vrha

Ruwiki, ruska verzija popularne Wikipedia internet enciklopedije, bi trebalo da počne sa radom u ponedeljak.

Izvor: B92

Stiže ruska Wikipedia, odobrena iz samog vrha
Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

Beta testiranje sajta, sa limitiranim brojem posetilaca, počelo je sredinom 2023. godine. Navodi se da Ruwiki već ima više stranica i sadržaja nego Wikipedia na ruskom jeziku.

Ruski mediji ističud a ova zemlja još uvek ne planira da blokira Wikipediu, iako ruski sudovi redovno novčano kažnjavaju onlajn enciklopediju – najviše zbog objave sadržaja koji je u veti sa Ukrajinom.

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je svoje odobrenje za nove alternativne platforme umesto Wikipedie u maju 2022. godine, prema navodima ruskih medija.

Ističe se da su najčitaniji tekstovi, tokom beta perioda, na Ruwiki bili lista umrlih tokom 2023. godine, eskalacija sukoba u Gazi, ruske vojne operacije u Ukrajini i filmovi sa janvećom zaradom u Rusiji.

Prosečan korisnik na sajtu provede više od šest minuta, dok je prosečna dužina čitanja preko pet stranica u okviru probnog perioda.

Osnivači Ruwiki sajta nisu objavili koliko je projekat koštao, a nisu poznata ni imena investitora koji su svoja sredstva uložili u sajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: