Sajber napad na više stotina američkih firmi – sumnja se na ruske hakere

Sajber napad blokirao je mreže više od 200 američkih kompanija, saopštila je firma za sajber bezbednost koja je odgovorila na napad.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2021.

11:00

Sajber napad na više stotina američkih firmi – sumnja se na ruske hakere
Foto: Profimedia/Soeren Stache/dpa-Zentralbild/ZB

Velika ruska sajber grupa Revil gang stoji iza napada, kazao je Džon Hamond iz Hantres laboratorije koja se bavi sajber bezbednošću.

Ovoga puta pogođen je softver Kaseja koji koriste mnoge firme, od velikih kompanija do malih preduzetnika, prenosi Glas Amerike.

"Ovo je kolosalni i razarajući sajber napad", ocenio je Hamond.

Još nije poznato šta se tačno desilo na mrežama korisnika ovog softvera i koje su konkretno kompanije pogođene.

Federalna agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) saopštila je da prati situaciju i da radi zajedno sa FBI-em na prikupljanju informacija.

CISA je apelovala na korisnike Kaseja softvera da isključe svoje servere.

Firma Kaseja je iz Irske, a američki ogranak joj je u Majamiju.

Grupa Revil je aktivna od aprila 2019. godine.

Oni aktiviraju rensomver - softver koji ukrade podatke, a onda od firme traži otkup da bi ih vratila. Revil je na taj način zaradio pola miliona dolara prošle godine.

Neki stručnjaci za sajber bezbednost kažu da će napadačima biti teže da ispregovaraju otkup zbog velikog broja pogođenih kompanija koje ne rade zbog prazničnog vikenda u SAD povodom Dana nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: