Haker otkriva: Kako smisliti šifru koja vas štiti od hakera

Pomoću posebnih softvera koji brzo pronalaze moguće opcije, otkrivanje vaših šifri na svim programima i društvenim mrežama je lakše nego što mislite. Jedan haker otkriva kako da kreirate lozinku koja se lako pamti, a teško provaljuje.

Izvor: Business Insider
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kurt Mul koji radi kao savetnik za bezbednost u Red timu, otkriva da je najlakši način za smišljanje šifre koju niko neće hakovati zapravo smišljanje jedne rečenice, a zatim iskorišćavanje početnih slova svake reči u rečenici za šifru.

“Evo na primer smislite rečenicu Kupio sam kuću za 1$. Vaša šifra bi bila Kskz1$. Ima veliko slovo, broj i znak, a to je najbolja kombinacija za šifru, a i lako se pamti.”

Kurt navodi i da su šifre, poput jedne reči sa brojem ili brojevima na kraju najlakše za provaljivanje, jer su najčešće.

“Povezuje se na primer mesto odakle ste, neki sportski tim iz te države ili mesta i broj najboljeg igrača. Hakeri se koriste opštim stvarima, a ja nikada ne nagađam šifre, već koristim jedan program koji ima listu ‘zajedničkih stvari’ koje bi ljudi mogli da iskoriste kao svoju šifru.”

Pogledajte video-prikaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.