Ako vam se računar stalno "ruši" evo mogućih uzroka i rešenja problema

Bilo da koristite Windows, macOS ili neku od distribucija Linuxa, računar vam se ponekad 'zamrzne' ili 'sruši', a razlozi toga mogu biti raznovrsni. U nastavku donosimo neke od najčešćih uzroka problema u njihovom radu.

Izvor: B92, tportal.hr
Podeli
Foto: dennizn / Shutterstock.com
Foto: dennizn / Shutterstock.com

Uzroci problema u radu računara mogu biti dvostruku – softverski ili hardverski. Nekada se radi o čitavom nizu problema koji nisu uzrokovani jednim razlogom, a u nastavku ćemo navesti najčešće uzroke rušenja računara.

Neka od komponenti nije dobro ugrađena

Bilo da govorimo o RAM-u, hard disku, procesoru ili grafičkoj karti, ako komponenta nije pravilno povezana ili smeštena u svoj slot, mogući su problemi u radu računara.

U takvim slučajevima, ako niste vični popravljanju računarskih komponenti, potražite savet nekoga stručnijeg, ali možda se u stvari radi o tome da vam utičnica kojom je računar spojen na strujnu mrežu nije dobro uzemljen ili sam strujni kabl nije dobro ubačen u njega.

Pregrevanje može dovesti do rušenja računara

Stvar je prilično jednostavna – ako se računar pregreje, on će se ugasiti iz sigurnosnih razloga. Da ne postoji takav oblik zaštite prilikom pregrevanja, moglo bi doći do trajnog oštećenja neke od komponenti.

Pod pretpostavkom da vam je konfiguracija pravilno sklopljena, odnosno da je protok vazduha unutar kućišta sproveden na odgovarajući način, ako vam se računar stalno ruši – uzrok može biti u prašini koja onemogućava ulazak vazduha. Proverite otvore svih ventilatora računara pa uklonite prašinu, a dodatnu pažnju tome bi trebalo da posvete vlasnici računara koji imaju kućne ljubimce.

Računar vam se ruši zbog hard diska ili SDD-a

Bilo da koristite klasični hard disk ili SDD, oni bi mogli biti uzrok rušenja računara. Kod hard diska moglo bi se raditi o mehaničkom problemu samog pokretanja diska dok bi kod SDD-a uzrok mogao biti u oscilaciji strujnog napona ili činjenici da se komponenta ne napaja s dovoljno struje.

Ono što u takvom slučaju možete učiniti je zamenite kablove ili sam HDD ili SDD.

Koristite stari hardver s novim softverom

Prastari USB stik ili eksterni disk, štampač iz prošlog veka ili grafička karta koja je bila vrh ponude kada je izašla prva verzija igre Doom mogli bi biti razlog za rušenje vašeg računarskog sistema.

U većini slučajeva softver koji pokušava da pokrene hardver neće uspeti da se učita, ali u nekim scenarijima može doći i do kvara čitavog računara. Ne preostaje vam ništa drugo nego da nadogradite konfiguraciju novijim komponentama.

Neispravan hardver uzrok je rušenja računara

Oštećena računarska komponenta, koja naizgled radi, mogla bi biti uzrok rušenja računara. Bez obzira da li računar prijavljuje da je sve u redu te eventualne svetlosne oznake na hardveru sugerišu da komponenta radi, ako je oštećena – računar će se iz bezbednosnih razloga preventivno ugasiti.

Ono što možete da pokušate u takvim slučajevima jeste da uklanjate deo po deo hardvera koji ste nedavno ubacili u sistem kako biste detektovali koja komponenta ima problema tokom rada.

Malware, spyware, ransomware... konstantno vam ruše računar

Softverske računarske napasti danas dolaze u neverovatnom broju vrsta i često mogu biti izuzetno naporan uzrok problema u svakodnevnom radu računara.

Nažalost, ako sami niste vični detekciji takvog problema, moraćete da se posavetujete s nekim stručnijim.

Proverite stanje s drajverima

Stvar je jednostavna – pogrešni ili stari upravljački programi (drajveri) određenog hardvera mogu biti uzrok rušenja sistema.

Kad god vas Windows, macOS ili Linux upozore da postoji nova verzija nekog drajvera, odmah je instalirajte jer je proizvođač s razlogom, tj. zbog njihovog zastarevanja, omogućio nadogradnju, piše Make Use Of.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.