Testirali smo: Nokia Lumia 800

Povratak otpisanih.

Tehnopolis

Izvor: B92, Autor: Ivan Jeliæ

Sreda, 04.04.2012.

13:50

Default images

Nokia nije zakopala N9 zajedno sa svojom prošlošću, i to je jedna od ozbiljno dobrih odluka nakon velike vesti od prošle godine.

Sprava bez budućnosti doživljava reinkarnaciju u formi prvog rezultata Nokijinog i Microsoftovog drugarstva sa privilegijama.

Pred nama je Nokia Lumia 800, to jest N9 na Windowsu.

Nokia

Sećanje na N9 još uvek je sveže, pa se o konstrukciji i izradi Lumie 800 nema šta puno reći. Osećaj i kvalitet koje smo videli na N9 nasledne su karakteristike nove sprave, pa odmah prelazimo na hardverske promene koje su od N9 napravile Lumiu.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Kako se oblikom i konstrukcijom ostalo na istom, dimenzije Lumie 800 istovetne su N9, uz za 10ak grama veću masu. Razlika u masi ne odražava se značajno na upotrebljivost i osećaj pri rukovanju, te u tom smislu sve ostaje gde je i bilo. Gledano kroz hardverske tastere Lumia je nešto bolje opremljena budući da su tasteri za jačinu zvuka i uključivanje dopunjeni dugmetom za kameru.

Spolja posmatrano najveća novina su tri kapacitivna tastera (nazad, home i pretraga) koji prate Windows Phone 7, i koji su savršeno utopljeni u prednju površinu koja zadržava isti profil kao kod N9. Tasteri su direktno povezani sa još jednom promenom, budući da je za njih trebalo naći mesta, pa je "stradao" ekran.

Ekran u N9 po dužoj osi broji 854 piksela, za razliku od Lumie 800 koja ih ima 54 manje. Taj prostor iskorišćen je za pomenute dugmiće, što kao rezultat ima ekran od 3,7 inča rezolucije 480x800 piksela. Gustina tačaka ostala je skoro ista.

Nije se promenila ni tehnologija, radi se o AMOLED ekranu koji Nokia potpisuje kao "ClearBlack". To ponovo jeste tačno, pa je crna boja na Lumijinom ekranu zaista crna, toliko da kao i kod N9 možete doći u situaciju da ne budete sigurni gde se ekran završava, a nastavlja crna površina na kojoj se nalazi. Kvaltet prikaza i uglovi gledanja karakteristični su za AMOLED panele, pa ne bi trebalo tragati za oduševljenjem kada je ovaj segment u pitanju, ako zanemarimo pomenuto stapanje sa celinom.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Unutrašnjost je pretrpela ozbiljnije promene. Memorije je duplo manje (512MB), ali je SoC novije generacije uz veći takt. Tako Lumiu 800 pogoni Qualcomm Snapdragon MSM8255 na 1,4GHz, uz Ardeno 205 grafiku. Jedina opcija kada je storage u pitanju je 16GB.

Ostatak hardvera ostao je isti, uz odsustvo NFC-a za koji Windows Phone Mango (7.5) i nema podršku i prednje kamere. Zadnja je od 8Mpx, sa Carl Zeiss optikom.

Windows

Ništa od svega ovoga ne bi bilo da Nokia nije rešila da pređe na Windows Phone. Lumia 800 bazirana je na najsvežijoj verziji Microsoftovog mobilnog operativnog sistema, što znači Windows Phone 7.5 Mango koji predstavlja prvo zrelo i u punom smislu te reči upotrebljivo izdanje platforme. Upotrebljivost znači da će Mango verovatno biti spreman da odgovori na većinu uobičajenih zahteva današnjih korisnika pametnih telefona, bilo sa koje platforme da dolaze.

Stvaranje okruženja započinje dodavanjem naloga različite vrste, bilo da se radi o groupware ili email nalozima, te onim na društvenim mrežama. Tako Lumiu 800 možete povezati sa Google, Facebook, Twitter, LinkedIn ili Windows Live nalozima, odnosno dodati email ili groupware nalog (Yahoo, Nokia Mail, Exchange, Office 365, bilo koji POP/IMAP). Nakon što ih sve povežete, WP će ih sve podatke rasporediti gde bi trebalo (kontakti, email i sl), uz odvajanje sopstvenih aktivnosti u vidu Me tilea (tile, na engleskom pločica, jedan od osnovnih elemenata korisničkog interfejsa na Windows Phoneau), te aktivnosti prijatelja kroz People tile.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Tako kroz People možete pratiti aktivnosti vaših prijatelja na društvenim mrežama, a kroz Me svoje, te postovati statuse ili fotografije na sve mreže sa kojima ste povezali svoj telefon. Uz Windwos Live nalog koji se mora imati za instalaciju aplikacija dobija se i 25GB prostora na Sky Driveu (Microsoftov cloud storage), na koji se pomoću namenske aplikacije mogu automatski pohraljivati fotografije napravljene Lumijinom kamerom.

Sami tileovi rezervisani su za osnovni ekran WP interfejsa i predstavljaju ništa drugo do kvadrate i pravougaonike poređane jedne ispod i/ili pored drugih. Sam sadržaj tileova je promeljiv, pa će tile za SMS poruke na sebi sadržati broj nepročitanih poruka, dok će tile za pozivanje imati broj propuštenih poziva. Tile može postati skoro bilo šta, kontakt, kategorija unutar aplikacije, sama aplikacija, album sa slikama, te može biti aktivan (live tile) ili ne, a moguće ih je raspoređivati po želji.

Sa home ekrana ide se na spisak aplikacija, odnosno meni, što je ujedno drugi i poslednji nivo kretanja kroz opšte tačke korisničkog interfejsa. Svako dalje kretanje znači aktiviranje neke aplikacije, što radikalno pojednostavljuje interfejs i organizaciju čitavog sistema. Notifikacije se dešavaju kroz tileove, uz kratkotrajna obaveštenje na vrhu ekrana.

Nakon inicijalnog povezivanja sistema sa neophodnim nalozima i podacima, te usvajanja osnovnih principa funkcionisanja okruženja i aplikacija, ostaje navikavanje na sam interfejs, odnosno njegovu koncepciju u vizuelno-funkcionalnom smislu. Windows Phone uveo je na scenu Metro, dizajnerski jezik na kom je bazirano njegovo okruženje, a koji je sudeći po Windowsu 8 budućnost kada su Microsoftovi interfejsi uopšte u pitanju.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Radi se o dosta atipičnom prustupu koji favorizuje semantiku i tipografiju, odnosno fotografije i primitivnije geomtrijeske oblike umesto tradicionalnih elemetata grafičkih okruženja (meniji, ikone, tabovi, prozori i sl). Skoro svaka interakcija sa okruženjem ispraćena je karakterističnim animacijama koje celini daju na čistoći, eleganciji i fluidnosti.

Osim što dobro izgleda, Metro je zaista jednostavan za korišćenje. Vreme potrebno za usvajanje šablona kretanja (intenzivno oslanjanje na swipe pokret) kroz interfejs je relativno kratko nakon čega sve postaje lako dostupno i upotrebljivo. Pravila koja važe za sam Metro važe i za aplikacije, te se one mahom dobro stapaju sa okruženjem i načinom korišćenja samog okruženja.

Nokijin Windows

Iako Windows Phone kao takav nije nova stvar, očekivalo se da će partnerstvo značiti nešto ozbiljniji upliv Nokije i u softverski deo priče. Nade su išle ka tome da će Nokia preneti iskustva i inovacije interfejsa sa Harmattana, no od toga za sada nema ništa.

Lumia 800 je Androidskim rečnikom "stock experience", Windows Phone kakav možete naći na HTC ili Samsung telefonima uz par površinskih dodataka. Nokijini tonovi i boja za okruženje uz apliakcije poput Nokia Drivea stavjaju tačku na diverzitet Lumie 800 kada je Windows Phone planeta u pitanju.

Ekosistem

Lumia 800 ujedno je i divna prilika za ispitivanje teze koju je prošle godine izneo Stephen Elop u vezi sa trećim ekosistemom. Android i iPhone su svaki na svoju način izgradili velike baze korisnika i developera, te veliki broj aplikacija koje ih drže na okupu. Sada je taj posao pred Microsoftom, ali i Nokijom. Drugim rečima, napraviti dobar operativni sistem i sjediniti ga sa odličnim hardverom je samo deo puta. Mnogo važnije je učiniti korisnike istih građanima prvog reda.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Prva stvar koju valja imati na umu je da Windows Phone Marketplace za sada zvanično nedostupan za Srbiju, no to nas nije sprečilo da se predstavimo kao žitelji Ujedinjenog Kraljevstva i probamo šta se sve može na Windows Phoneu.

Prvi talas potrage za aplikacijama završio se relativno dobro, budući da su Microsoft, Nokia i sami vlasnici sajtova ili servisa popunili dobar deo prostora kada su popularni zahtevi u pitanju. Tako ćete u Marketplaceu naći Facebook, Twitter ili Foursquare aplikacije, Adobe Reader, Kindle, te Angry Birds. Kada smo kod igara, ozbiljan adut su Xbox Live igre koje su u solidnom broju portovane na Windows Phone. Ne bi trebalo zaboraviti ni Office koji se dobija uz WP, te ako primate dosta Office dokumenata dok se u pokretu ova mogućnost može biti ozbiljna prednost za WP. Ipak, kvantitet i kvalitet aplikacija za WP još uvek je iza Androida ili iOS-a, a dobar primer za to su Google servisi koji skoro da nisu podržani, te Skype čija se beta očekuje uz sledeći update sistema (Windows Phone Tango).

Ukoliko se pak odlučite za web kao plan b, stvari ni tu nisu najsjajnije. Naime, mobilne web aplikacije i mobilni sajtovi uopšte mahom su optimizovani za Webkit browsere, što u slučaju mobilnog IE-a znači izbor između tradicinalnih i primitivnih mobilnih ili pak čistokrvnih desktop verzija sajtova i servisa. Stvar je u tome što se IE može podesiti da se ponaša kao mobilni ili desktop browser, te rezultat zavisi od toga.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Na primer, ako sa Androida odete na sve popularniji Pinterest, dobićete interfejs skrojen modernom uređaju sa ekranom osetljivim na dodir. Ako to pak uradite sa Lumije dobićete desktop sajt, kako god da podesite IE. Naravno, podrška za browser rašće sa rastom udela na tržištu, što je u ovom momentu zadatak u kom Microsoft, a bogme i Nokia ne smeju zakazati. Inače, IE9 na WP7 Mangu trebalo bi da može sve što i njegov desktop rođak, pa se uz malo "pinch to zoom", dvostrukih tapova i besprekorno brzih reakcija browera na njih, desktop sajtovi mogu kako tako koristiti.

Ostaje da vidimo da li će Nokia i Microsoft zajedničkim snagama uspeti da poguraju stvari na bolje, budući da Maketplace sada ima oko 65 hiljada aplikacija. Nedavno najavljeni trogodišnji program za razvoj aplikacija za Windows Phone u sa budžetom od 18 miliona evra korak je u tom smeru.

Lumia

Lumia 800 kao celina izgleda i funkcioniše veoma dobro, a sofisticiranost i eleganciju koja se dobija kao rezultat spoja Nokijinog hardverskog i Microsoftovog UI inžinjeringa teško da je moguće pronaći na nekom drugom mestu.
Nokia Lumia 800 (Photo: B92)
Tehnički i operativno stvari su dosta dobre, uređaj je tokom testa funkcionisao skoro besprekorno kada su performanse u pitanju, raspršujući sve bojazni da će pola gigabajta memorije biti malo. Pre najnovijeg updatea baterija je jedva sastavljala početak sa krajem dana, no nakon njega situacija je bolja, pa je jedan dan skoro zagarantovan, a umerenije korišćenje iz Lumie 800 može izvući i dva dana autonomije.

Kada stigne na domaće tržište, a nadamo se da će stići zajedno sa Markerplaceom, Lumia 800 će biti krajnje zanimljiva ponuda. Ono što su Microsoft i Nokia uspeli da urade je da naprave zaista drugačiji uređaj od svega što se može naći (uključujući i iPhone), i to u dobrom smislu. Upotrebna vrednost, što je još važnije ne izostaje, čineći Lumiju 800 realnim pretendentom na vaš novčanik.

Koliko bi mogao biti lakši ukoliko se odlučite da date šansu dvojcu koji obećava ostaje da vidimo, a cene preko nezvaničnih distributera u ovom momentu se kreću oko 400 EUR. Ukoliko se Nokia i domaći operateri valjano dogovore, Lumiu bi mogli sve češće sretati na ulicama, a ako Microsoft i Nokia uspeju da nauče Windows Phone da vozi bez pomoćnih točkića, eto nam novog ekosistema koji bi mogao da prodrma usamljeni i dvojac na vrhu.

Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: