[test] Motorola One Macro: Đavo je u detaljima

Iz Motorole nam na test stiže One Macro model, najavljen u oktobru prošle godine. Ovo je Motorolin pokušaj da na tržištu pronađe svoje mesto pod suncem, a to je veteran pokušao da uradi tako što će se približiti onim korisnicima koji žele dobru kameru, a ne žele da daju previše novca.

Tehnopolis

Izvor: B92, Jovan Ðuriæ

Sreda, 22.01.2020.

20:05

[test] Motorola One Macro: Đavo je u detaljima
Foto: B92

Ovaj mid-range model zamišljen je tako da mu prodajni adut bude "Macro" kamera, stvorena za situacije kada želite da fotografišete detalje bez straha da će se kvalitet fotografije izgubiti.

Da li su uspeli u tome?

Pođimo redom.

Dizajn

Prvo što možemo da primetimo kada uzmemo One Macro u ruke, jeste to da je iznenađujuće lak za rukovanje s obzirom na ekran od 6.2 inča i težinu od (nimalo laganih) 186 grama.
Foto: Ivan Jeliæ, B92
Kućište telefona napravljeno je potpuno od sjajne plastike. Ovo znači da će zadnja strana telefona biti konstantno umrljana od otisaka prstiju. Srećom, Motorola u pakovanju uključuje i providnu silikonsku masku, pa se taj problem lako može rešiti.

Sam dizajn telefona je veoma dobar, iako nema nečega što bi ga posebno istaklo, ni u odnosu na skuplje ni u odnosu na jeftinije telefone.

Ivice su zaobljene, čini se, taman koliko treba.
Foto: Ivan Jeliæ, B92
Sa gornje strane telefona je 3,5mm ulaz za slušalice (ne dolaze u originalnom pakovanju), a sa donje strane se nalazi USB-C port i zvučnik.

Kamere su pozadi spakovane jedna ispod druge sa leve strane, a čitač za otisak prsta su iz Motorole iskoristili kao savršeno mesto za nezaboravno "betmenovsko" slovo M.

Displej

Motorola One Macro ima IPS LCD displej veličine 6,2 inča, sa rezolucijom 720x1520 piksela.
Foto: Ivan Jeliæ, B92
Sa gornje strane ekrana nalazi se "notch" u obliku suze gde je i selfie kamera, a nešto manje mesta ekran zauzima pri dnu nego pri vrhu (sve ukupno screen-to-body odnos 81,3%).

Boje se čine pristojnima, s obzirom na to da bi ovo trebalo da bude mid-range telefon. Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da sve izgleda pomalo isprano, bilo da je noć, dan, ili "kućno" osvetljenje.

Može biti i da je jednostavno korisnički interfejs takav, odnosno da su ikonice tako napravljene, pa hajde da ne budemo prestrogi.

Night Light će prebaciti pozadinsko osvetljenje u žućkastu nijansu, što je prijatno za oči i u nekim trenucima se čak čini prirodnije od automatski nameštenog osvetljenja.

Što se tiče rezolucije videa, tu već moramo da budemo malo strožiji.

Na dobroj wi-fi konekciji, uz puno osvetljenje, video-klipovi pušteni preko interneta jednostavno bi morali da izgledaju mnogo bolje. Boje ponovo deluju pomalo isprano, a oštrina nije na zadovoljavajućem nivou.

Može da bude stvar i u tome što je gustina tačaka ekrana 270, a to ne izgleda dobro na ekranu od 6,2 inča.

Sve u svemu, nije dramatično loše, ali ostaje utisak da su u Motoroli mogli da urade malo bolji posao kada je displej u pitanju.

Baterija

Ako su omanuli kod ekrana, iz Motorole su sigurno znali šta rade kada je u pitanju bila baterija od 4.000 mAh na modelu One Macro. Nakon dva sata gledanja video-klipova preko interneta u 720p rezoluciji, pod punim osvetljenjem, baterija je sa 84% spala tek na 64%.

Zatim, do sledećeg dana u isto vreme i nakon umerenog korišćenja (YouTube i društvene mreže), spala je sa 64% na 50%. Sve u svemu, nakon dva i po dana umerenog poslovnog korišćenja, baterija je došla do nekih 25% i još nije bilo potrebe za punjenjem.

Naša je ocena da kod prosečnih korisnika (koji bi koristili telefon malo više nego mi) baterija može da izdrži bez problema čitava dva dana.

Uz telefon dolazi i punjač od 10W, koji bi, u slučaju potrebe, mogao da napuni potpuno prazan telefon do 100% za nešto više od dva sata.

Baterija, možda, traje dugo i zbog toga što ekran nema veliku gustinu tačaka, pa je potrebno manje energije kako bi se pikseli “izgurali”.

Kamere

Dolazimo, konačno, i do ključne stvari.
Foto: Ivan Jeliæ, B92
Kamere su ono što bi trebalo da izdvaja One Macro model u odnosu na ostale mobilne telefone istog cenovnog ranga, a sada ćemo da vidimo da li su uspele, i zašto ne.

Telefon ima tri kamere: sa prednje strane nalazi se selfie kamera od 8MP i mogućnošću video-zapisa u 1080p rezoluciji. Tu fotografije nisu ni preterano lošije ni bolje od ostalih mid-range telefona. Sa zadnje strane, nalaze se glavna kamera od 13MP, senzor dubine od 2MP i (ono što je trebalo da bude) ponos i dika ovog telefona, makro kamera od 2MP.

Krenimo redom.

Fotografije napravljene glavnom kamerom su, ponovo, na donjoj polovini onog što je prihvatljivo za mid-range telefone. Jedino što je lošije od fotografija napravljenih na dnevnom svetlu, jesu fotografije napravljene noću.

Makro kamera se nalazi i u samom imenu telefona. Nakon što krenete da je koristite, možda ćete se zapitati šta je uopšte i bio cilj Motorole.

Evo u čemu je stvar - da bi fotografije ispale dobro, potrebno je da se približite objektu koji fotografišete. Kada se približite, senka telefona će često padati na objekat baš onako kako ne želite. Uz to, za makro fotografiju potrebno je strpljenje, a ako koristite smartfon za fotografisanje, verovatno nemate previše vremena.

Osim ako nemate uslove da obezbedite savršeno osvetljenje i ako nemate vremena na pretek, makro kamera i makro funkcija nemaju veliku upotrebnu vrednost.
(Fotografije napravljene obiènom i Macro kamerom) Foto: Ivan Jeliæ, B92
Fotografije napravljene makro kamerom, treba i to reći, su sasvim u redu i vidi se očigledna razlika u odnosu na običnu, ali koliko će vam često zatrebati?

Zaključak je sledeći - Đavo je u detaljima, a možda je bolje da ga ne iskušavate ovom kamerom.

Da li je zato Motorola One Macro promašena investicija? Sasvim sigurno ne, a u nastavku ćemo videti i zašto.

Softver + hardver = performans

Kao što smo već rekli, kamera i rezolucija nisu nešto čime se može podičiti ovaj mobilni telefon, a baterija i dizajn su i više nego prihvatljivi.
Foto: Ivan Jeliæ, B92
Uređaj pokreće MediaTek Helio P70 procesor sa osam jezgara. Ovo bi, zajedno sa 64GB ROM i 4GB RAM memorije, u svakom slučaju trebalo da bude dovoljno za prilično dobre performanse. Svako ko ovako misli, iznenadiće se. Ne brinite, ovoga puta iznenađenje je pozitivno.

Kao prvo, uređaj koristi gotovo pa stock Android. Ovo znači da, iako ne pripada Android One porodici, korisnički interfejs nije "presvučen" dodatnim funkcijama kao kod većine uređaja. Brzina telefona i tečnost pri korišćenju je zbog toga na zavidnom nivou, jer RAM memorija nije opterećena stvarima koje donose više štete nego koristi.

"Moto actions" je još jedna stvar po kojoj je Motorola prepoznatljiva u svojim modelima, a te funkcije ni ovde nisu izostale. U pitanju su sitnice koje vam olakšavaju korišćenje telefona, kao što su mogućnost da protresete gore-dole da biste uključili blic ili levo-desno da biste uključili kameru. Još jedna korisna opcija koju možete da koristite jeste korišćenje Volume dugmića za prebacivanje na sledeću ili prethodnu pesmu kada ne želite da otključate telefon.

Što se tiče multimedijalnog doživljaja, stvari su i više nego zadovoljavajuće.

Slušanje muzike je sasvim ugodan doživljaj, bilo da koristite sasvim dobar zvučnik sa donje strane telefona ili 3,5mm ulaz za slušalice (kojih je sve manje).

Gledanje filmova i serija bi takođe trebalo da zadovolji prosečnog korisnika, bez obzira na sve probleme sa ekranom i rezolucijom koje smo ranije spomenuli.

Dugovečna baterija je svakako plus ako planirate da bindžujete neku seriju na telefonu, ili se spremate na dugo putovanje pa planirate da odgledate par filmova.

Video-igre ne možete da očekujete u najvišoj mogućoj rezoluciji, ali trebalo bi ponoviti da telefon i nije pravljen za toliko zahtevne korisnike.

Cena

U slobodnoj prodaji, Motorola One Macro košta oko 24.000 dinara.

Kod mobilnih operatera, u paketima sa pretplatom između 1.500 i 2.000 dinara, ovaj model košta između 10.000 i 15.000 dinara, a maloprodajna cena mu je oko 34.000.

U paketima gde je pretplata od 3.500 dinara pa naviše, ovaj uređaj moguće je dobiti za dinar.

Konačna ocena

Najveći problem sa MotorolaOne Macro modelom je to što jednostavno nije najbolji u onome što mu se ističe kao najveća prednost.

Međutim, ako želite pouzdan i izdržljiv mid-range telefon veoma dobrog dizajna, kome nijedna karakteristika ne odskače posebno od ostalih i koji ćete koristiti za prosečne potrebe, definitivno bi trebalo da ga uzmete u obzir.

Da je u imenu stajalo Motorola One Macro Battery ili slično, sve bi imalo puno više smisla.

Motorola možda nije dobila ono što je htela, međutim, all-round telefoni srednje klase kao što je ovaj su uvek dobrodošli prosečnom korisniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: