Samsung Galaxy S10 u 10 minuta [podcast, foto]

Dobro, nije baš 10 minuta ali tu je negde, iako smo na testu imali tri telefona. Probali smo ih dobro, strpljivo i valjano, što je tražilo vremena, pa prenosimo iskustva koja idu dalje od pukog vađenja iz kutije.

Podeli
Foto: Ivan Jelić/B92
Foto: Ivan Jelić/B92

Samsung se ove godine uključio u trku jeftinijih, a skoro najboljih telefona, pa je u ponudu poslednje generacije Galaxy S uređaja stigao nešto jeftiniji, manji i mogućnostima skromniji Galaxy S10e.

U minutima koji slede možete čuti detalje i utiske o novim Samsungomvim modelima, a neki od njih dostupni su i u pasusima ispod.

Kakve su razlike između njih, kakvi su ovo telefoni i ko je prava zvezda Samsungove ovogodišnje predstave slušajte u sedamdesetoj epizodi Tehnopolis Podcasta.

Foto: Ivan Jelić/B92
Foto: Ivan Jelić/B92

O cenama ćemo nešto kasnije, mada za početak valja napomenuti da je Sasmung nastavio sa ponudom koja je u vizuelnom i proizvodnom smislu apsolutno u skladu sa najvišim segmentom tržišta. S10e cenovno nije u tom društvu, ali po izradi i izgledu jeste, i ovaj pojavni oblik najnovije S serije pruža maksimum koji na tržištu u ovom momentu možete imati. U pitanju je, naravno, kombinacija stakla i metala, sve je u skladu sa onim što smo navikli i od prethodnika uz dve ključne razlike koje se odmah uočavaju "golim okom".

Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92

Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92

Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92

Prva su ekrani, 5,8-inčni na S10e, 6,1-inčni na S10 i 6,4-inčni na S10+ imaju ključnu zajedničku karateristiku, a to je da na ovim ekranima i dalje nema isečka (notch). Samsung je ostao dosledan negiranju isečka kao opcije za S seriju što je za svaku pohvalu iz ugla autora, ali da bi novi modeli bili što više od ivice do ivice, nešto se moralo uraditi sa prednjim kamerama. Samsung je rešio da krene putem rupa na ekranu umesto isečaka, što znači da S10e i S10 imaju po jedan kružni prorez u gornjem desnom uglu, a S10+ ima nešto širu varijantu iste stvari pošto dolazi sa dve prednje kamere. Rešenje je, opet po mišljenju autora teksta, bolje od isečka i manje smeta. Doduše, iako se Samsungov softver dobro prilagođava ovome i u nekim situacijama čini simpatične stvari poput kružne animacije oko prednje kamere pri njenom aktiviranju, softver koji nije njegov izgleda blago asimertično za sada (rupa nije na sredini status bara, već na dnu).

Foto: Ivan Jelić/B92
Foto: Ivan Jelić/B92

Ekrani su odlični, bilo koji model da uzmete u obzir. Jedina razlika je rezolucija, S10e ima "samo" izduženu punu HD rezoluciju, ali to je gustina tačaka koja je sasvim dovoljna i razliku između njega i S10 u ovom smislu gotovo da ne možete primetiti. Boje jesu tradicionalno naglašenije nego što bi to možda trebalo da bude, ali Samsung podrazumevano postavlja nešto manje naglašena podešavanja boja, pa ako volite Samsungov stil, moraćete da ga uključite. Zakrivljeni i zaobljeni i dalje jesu, zaobljenja su u redu, zakrivljenja i dalje nemaju nikakvu suštinsku funkciju osim estetske i da vam prave odsjaj po bočnim ivicama. Ovde se S10e izdvaja jer ima ravan ekran, pa je na kraju Samsungova ušteda novca povećala vrednost za korisnike jer je korišćenje ravnog ekrana postalo prava retkost i veliko osveženje.

Samsung Galaxy S10+ / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10+ / Foto: Ivan Jelić/B92

Samsung Galaxy S10e / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10e / Foto: Ivan Jelić/B92

Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92

Ispod ekrana nalazi se ultrasonični čitač otisaka prstiju i radi vrlo dobro. Ako bismo tražili dlaku u jajetu mogli bismo reći da bi mogao biti brži, ali je istina da tokom testiranja nismo imali problema. Ono što ova novina donosi je manji izbor zaštita za ekran, pa obratite pažnju na to jer neće raditi za svima koji postoje na tržištu. Šta više, Samsung je odlučio da zaštitu ekrana isporuči sa telefonima, pa je imate odmah kada izvadite uređaj iz kutije, što se može videti na fotografijama. Ovaj "problem" nećete imati sa S10e, on otiske prstiju čita na dugmetu za uključivanje, što je dobro rešenje ako ovo dugme često koristite. Ako ste već navikli da se telefon budi pri podizanju ili da tapnete ekran kako bi vam ponudio da ga otključate, čitač otiska tu gde jeste će malo otežati stvari.

Čitač otiska prsta na S10e / Foto: Ivan Jelić/B92
Čitač otiska prsta na S10e / Foto: Ivan Jelić/B92

Ako nove Galaxy S-ove okrenete na drugu stranu, videćete tri kamere. Ustvari, S10 i S10+ imaju tri, a S10e dve pozadinske kamere. Sva tri imaju glavnu kameru sa promenljivom bledom (sada već standardna Samsungova stvari) i kameru koja hvata ultra široki kadar. Ako hoćete 2x telefoto kameru, moraćete da optirate za S10 ili S10+ pošto je to još jedna stvar na kojoj je Samsung uštedeo na S10e. Fotografije koje prave novi Galaxyji su na tragu onoga što smo videli prošle godine, pa pošto Pixel još nije stigao kod nas, bez problema možemo da konstatujemo da su ovo kamere koje su najbolje ili među najboljima na tržištu. Test Huaweija P30 Pro nas tek čeka, pa ćemo videti kako se S10 i S10+ rangiraju u odnosu na njega. Preliminarno, borba će biti tesna, naročito imajući u vidu da je Huawei još prošle godine pokazao da partnerstvo sa Leicom daje rezultate u kombinaciji sa agresivnim tehnološkim nastupom i mogućnostima na papiru.

Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10 / Foto: Ivan Jelić/B92

Samsung Galaxy S10e / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10e / Foto: Ivan Jelić/B92

Sve u svemu, slike koje napravite Galaxu S10 telefonima biće odlične kada ima svetla, i to su okolnosti u kojima su razlike u odnosu na druge iz vrha ponude na nivou finesa. Ovo važi i za S10e, što je dobra vest za one koji ne žele da daju 1000+ EUR za telefon. Ako vam je optički zum neophodan onda ćete morati, ostatak fotografija i scenarija u kojima smo probali S10e i odnosu na ostala dva pokazuje da razlika gotovo i da nema, a kada ih ima, razlika u ceni ih ne opravdava. Noćne slike su bolje nego prošle godine, S10 zahvaljujući noćnom modu dobro odvaja ono što bi trebalo da pojača i ono što je već dovoljno svetlo, pa će njegova kamera najčešće bolje videti kadar u mraku od onoga što vidite svojim očima. U tom kadru stvari su najčešće oštre i dobro osvetljene.

Na kraju, iako nije novost i ekskluzivnost za S10, moramo pomenuti novu verziju Samsungove izvedbe Androida. One UI stiže "iz kutije" na novim S Samsunzima i predstavlja dobar korak napred kada je Samsung u pitanju. Da izvinete na još jednom ličnom osvrtu, ali za nekoga ko Samsungove Androide prati od samog početka i prvog modela, One UI je dokaz da se lekcije ipak mogu naučiti, te da kongolemrat beskorisnih funkcija i lošeg dizajna može završiti kao okruženje koje pristojno izgleda i još pristojnije funkcioniše. Naravno, najbolje bi bilo da "skina" uopšte nema, ali ako ga mora imati, onda je dobro da funkcioniše tečno, ne pravi suvišne korake, ne utiče negativno na performanse u ukupno obezbeđuje dobar korisnički ugođaj. Naročito je zanimljivo da je Samsung pomerio interfejs malo niže za uređaje koji imaju velike ekrane pa se S10+ zaista lakše koristi nego ranije. Ovo je nešto što drugi proizvođači softvera ne prate, u Samsungovom dvorištu sve je u redu, ali ostatak ekosistema je isti kao što je bio ranije, što je stara priča o Androidu i "otvorenosti" koja ponekad uzme svoj danak.

Samsung Galaxy S10+ / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10+ / Foto: Ivan Jelić/B92

Da ne ostanemo dužni onima koji vole da vide i to, sva tri modela na našem tržištu dolaze sa Samsungovim Exynos 9820 procesorima, S10e kreće od 6GB RAM-a uz opciju od 8, S10 ima 8, a S10+ pored istovetne, možete nabaviti i u verziji od 12G RAM-a. Ovaj poslednji može imati i 1TB internog prostora, a sva tri mogu primiti SD kartice istovetnog kapaciteta, pa ako vam se sviđa ideja da nosite 2TB prostora u džepu, S10+ nudi i to. Bilo kakva priča o performansama svega ovoga je suvišna. Android koji pogoni S10 modele je Pita, sa lakim teretom u vidu One UI-a na leđima. Baterija na S10e je od 3100 mAh i u većini situacija će izdržati ceo dan, ali je ovo jedan od onih slučajeva gde valja poneti eksternu bateriju ako znate da ćete telefon koristiti više nego inače. S10 dolazi sa baterijom od 3400, a S10+ od 4100 mAh što je već bolje i manje podložno izazovima koje S10e može imati. Sva tri uređaja se pune ili mogu da pune bežično i podržavaju brzo punjenje.

Samsung Galaxy S10+ / Foto: Ivan Jelić/B92
Samsung Galaxy S10+ / Foto: Ivan Jelić/B92

Pitanje koje uvek postavljamo na kraju je kupiti ili ne kupiti. Sada su stvari malo komplikovanije, Samsung je sa S10e postavio i pitanje kupiti flagship ili ne. Svestan onoga što je jasan trend i vođen logikom da je bolje da samog sebe kanibalizuje umesto da to uradi neko drugi, S10e nudi za oko 83 hiljade dinara "za keš" u ovom momentu u Srbiji, što je osetno manje od skoro 104 koliko košta S10, odnosno 118 koliko je S10+. S10e je zanimljiv spoj upotrebljivosti u nešto manjem kućištu (ura za sve nas koji hoćemo manje, ali ne slabije telefone), drugačije i ne nužno lošijih rešenja na mestima gde je Samsung hteo da uštedi (ravan ekran, čitač otiska prsta na dugmetu) i nešto slabije kamere koja će biti sasvim dovoljna za sve vas koji ne zumirate često.

S10e zato je zvezda ovogodišnje Samsungove predstave postavljajući pitanje razumnosti kupovine skupljih modela kao što do Samsung nikada nije uradio. Ako želite nešto jeftiniji uređaj koji je jako, jako blizu onome što zovemo vrh ponude, od proverenog i na ovom tržištu zrelog proizvođača, S10e je sprava koja će S10, S10+, ali i neke druge konkurente iz vrha ponude ostaviti u prašini.

U suprotnom, S10 i S10+ tamo su gde su prethodnici bili i prošle godine - finalisti izuzetnog nizvesnog plej ofa Android konferencije za sezonu 2019.

Pretplatite se na Tehnopolis Podcast u vašem omiljenom programu za slušanje podcasta, pratite nas na Twitteru (Aleksandar, Ivan), TuneInu, Viberu, YouTubeu, Mixcloudu, ocenite nas u iTunesu ili gde god nas slušate, ostavite komentar, pišite nam i pomozite nam da budemo još bolji.

Podcast: Aleksandar Miladinović, Ivan Jelić
Tekst: Ivan Jelić
Galaxy S10e i S10+ na test ustupio Samsung, a S10 Telenor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.