Tehnopolis

Četvrtak, 06.07.2023.

18:30

Pametni satovi bi mogli da dobiju revolucionarnu mogućnost

Pametni satovi jedni su od najpopularnijih gedžeta na tržištu, a prema nedavnom istraživanju, oni bi mogli da naprave revoluciju u ranom otkrivanju Parkinsonove bolesti.

Izvor: Bajtbox

Pametni satovi bi mogli da dobiju revolucionarnu mogućnost
Foto: Profimedia

Britanski institut za istraživanje demencije na Univerzitetu u Kardifu sproveo je revolucionarnu studiju. Koristeći veštačku inteligenciju i analizirajući podatke od preko 100.000 korisnika pametnih satova, istraživači su mogli da predvide razvoj Parkinsonove bolesti do sedam godina pre pojave simptoma. Ključ njihovog predviđanja ležao je u praćenju brzine kretanja učesnika tokom jedne nedelje između 2013. i 2016. godine.

Naravno, radi se o ranim informacijama studije, pa je potrebno još mnogo daljih studija da bi se potvrdila njegova tačnost upoređujući nalaze s podacima iz čitavog sveta. Objavljena u časopisu Nature Medicine, studija naglašava potrebu za opsežnim istraživanjem kako bi se potvrdila ova otkrića.

Parkinsonovu bolest karakterišu progresivne degeneracije moždanih ćelija tokom dužeg perioda. Klasični simptomi uključuju drhtanje (tremor), usporenost pokreta (bradikinezija), ukočenost i abnormalnost držanja tela. Nažalost, do trenutka postavljanja dijagnoze često su se već desila nepovratna oštećenja.

Otprilike 30% stanovništva Velike Britanije koristi pametne satove, a to je svakako dobro jer nudi dobar put za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti.

Studija se oslanja na podatke iz britanske Biobanke, opsežne zdravstvene baze podataka koja obuhvata više od pola miliona pojedinaca. Dr. Ketrin Pil, istraživačica uključena u studiju, izrazila je poverenje u tačnost modela, navodeći da može da razlikuje Parkinsonovu bolest od drugih stanja koja utiču na kretanje, kao što su starost i slabost.

Potencijalni uticaj ovog istraživanja leži u činjenici da će uveliko ubrzati razvoj terapija koje mogu da uspore napredovanje Parkinsonove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: