Dodirnite metaverzum pomoću rukavice za virtuelnu realnost VIDEO

Kompanija Meta, ranije poznata kao Facebook, razvija rukavicu koja će omogućiti korisnicima da dodiruju objekte u virtuelnoj realnosti.

Izvor: B92, Independent
Podeli
Foto: Aleem Zahid Khan / Shutterstock.com
Foto: Aleem Zahid Khan / Shutterstock.com

U pitanju su haptičke rukavice, koje mogu da omoguće jedinstven osećaj teksture, pritiska i vibracije prilikom interakcije sa digitalnim okruženjem.

Projekat je još uvek u ranim fazama istraživanja, ali Meta ističe da je konačni cilj da rukavicu upari sa VR slušalicama kako bi se simulirale koncertne ili poker igre, dok će konačna upotreba biti implementacija u AR i VR kacige.

"Koristimo naše ruke za komuniciranje sa drugima, da učimo o svetu i da preduzimamo akcije u njemu. Možemo da iskoristimo prednost doživotnog motoričkog učenja, ukoliko budemo u stanju da omogućimo kompletne interakcije pomoću ruku u uvećanu ili viretuelnu realnost", ističu iz Meta Reality Labs.

Ističe se da bi ljudi mogli da dodiruju, osete i manipulišu virtuelnim objektima isto kao što to čine i sa stvarnim objektima, a sve to bez potrebe da uče nove načine interakcije sa svetom.

Da bi to ostvarila, Meta će morati da kombinuje audio, vizuelne i haptičke informacije kako bi "prevarila" mozak da poveruje da je virtuelni svet stvaran.

Iz kompanije Meta kažu da će rukavice na kraju morati da budu elegantne, udobne, pristupačne, izdržljive i potpuno prilagodljive, te da će ovaj izazov biti veoma teško savladati.

Kompanija trenutno istražuje i razvija tehnologiju, sa akcentom na težinu i brzinu, kao i kreiranje potrebnog softvera koji bi mogao precizno da simulira fiziku stvarnog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.