Vodič za izbor klima uređaja

Bliži se vrelo leto, a već razmišljate kako ćete efikasno da se rashladite? Sigurno ste razmatrali kupovinu klima uređaja, ali vas je uvek odbijao veliki izbor i manjak informacija. Budite bez brige, mi ćemo vam pomoći da odaberete idealan klima uređaj za vaše potrebe.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Četvrtak, 12.06.2014.

09:55

Default images

Iako se izgled i princip funkcionisanja menjao tokom godina, klima uređaji postoje više od 50 godina, dok su cenovno postali prihvatljivi narodu u poslednjih par godina, a samim tim je porasla njihova popularnost. Ukratko ćemo objasniti princip funkcionisanja klima uređaja i objasnićemo pojmove koji se često pominju u specifikacijama.

Kako rade klima uređaji?

Klima uređaji hlade vazduh u prostoriji koristeći zanimljiv zakon fizike, pod nazivom fazna konverzija, koji kaže: Kada se tečnost konverzuje u gas, ona apsorbuje toplotu. Klima uređaji koriste faznu konverziju tako što specijalna hemijska jedinjenja (freon) isparavaju i kondenzuju se iznova i iznova u zatvorenom sistemu. Kada vruć vazduh kruži preko hladnog, ova jedinjenja apsorbuju toplotu dok prelaze iz tečnog u gasno stanje. Kako bi hlađenje bilo efikasno, klima uređaj ih ponovo vraća u tečno stanje koristeći visoki pritisak. U tom procesu, oslobađa se toplota koja se, zahvaljujući spoljašnjoj jedinici, izbacuje napolje. Kako se gas hladi, on se vraća u tečno stanje i onda se ceo proces ponavlja. Vrlo zanimljivo i jednostavno, zar ne?

Svi moderni klima uređaji su sa split sistemom, a to znači da se sastoje iz dva posebna dela – unutrašnje i spoljašnje jedinice. Obe jedinice imaju funkciju isparivača i kondenzatora, a funkcija se menja u zavisnosti od moda rada. Ukoliko klima hladi prostoriju, unutrašnja jedinica ima funkciju isparivača, dok spoljašnja ima funkciju kondenzatora. Kada se prostorija zagreva, ove jedinice zamene funkcionalnost - unutrašnja radi kao kondenzator, dok spoljašnja radi kao isparivač.

Koje su namene klima uređaja?

Osnovne namene klima uređaja su:

- Hlađenje
- Grejanje
- Prečišćavanje vazduha (od dima, prašine i drugih nečistoća)
- Odvlaživanje vazduha (održavanje određene vlažnosti vazduha, što čini vazduh prijatnijim)
- Ventilacija

Šta utiče na izbor klima uređaja?

Kada smo prešli ove osnove, koje će neke zanimati, objasnićemo na osnovu kojih parametara se bira klima uređaj:

- Veličina prostorije – najosnovniji parametar koji se gleda u toku kupovine klima uređaja. Ukoliko je prostorija veća, zahtevaće klimu većeg kapaciteta.
- Termička izolacija
- Površina koju zauzimaju prozori
- Broj sunčanih dana u toku godine – izbegavati postavljanje spoljašnje jedinice na direktno sunce
- Željene funkcije (tajmer, LED displej, inverter, itd.)
- Energetska klasa

Manji uticaj može imati i broj osoba koji boravi u prostoriji, električni uređaji koji se nalaze u prostoriji (da li hlade ili greju), itd.

Koji kapacitet klima uređaja odabrati?

Kapacitet klima uređaja se meri u Btu (Britanska termalna jedinica) jedinici mere. Jedan Btu iznosi 1055 Džula i u pitanju je količina energije koja je potrebna za hlađenje ili zagrevanje jedne funte vode (0.45 litara) za jedan stepen Farenhajta.

Za lakši odabir kapaciteta klime navešćemo konkretne primere:

- Prostorija od 20-35 metara kvadratnih – klima kapaciteta 9000 Btu
- Prostorija od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 Btu
- Prostorija od 60-80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 Btu
- Prostorija od 80-110 metara kvadratnih – klima kapaciteta 24000 Btu

Imajte u vidu da su ovo proračuni za prostorije sa dve osobe, prozorima prosečne veličine, izolacijom i izloženosti suncu i da kapacitet potrebne klime varira u zavisnosti od parametara koje smo prethodno naveli.

Šta su energetske klase kod klima uređaja?

Energetska klasa predstavlja odnos dobijene toplote i potrošnje električne energije. Prema normama Evropske Unije, klima uređaji koji su u stanju da prenesu više od 3.2W toplote u zamenu za 1W potrošnje električne energije spadaju u A energetsku klasu. Kada klima uređaj greje, ova vrednost je 3.6W.
COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije. Dok EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije.

Šta znači gas kod klima uređaja?

Kod klima uređaja koriste se razni gasovi koji se zovu jednim imenom – freoni. Oni se ne rastvaraju u vodi i inertni su, pa prodiru visoko u atmostferu. Oni se razlikuju po hemijskom sastavu, uticaju na ekologiju i vrsti uređaja u kojima se koriste.

Donedavno, korišćeni su CFC i HCFC gasovi, od kojih je najzastupljeniji R22, i oni se izbacuju iz upotrebe zbog zaštite ekološke sredine. Sada ih masovno zamenjuju freoni R407c i R410A, koji su ekološki i u skladu sa novom regulativnom Evropske Unije. Za krajnjeg korisnika razlika je u tome što klima uređaji sa R22 freonom najčešće spadaju u C, D ili F energetsku klasu, dok su klima uređaji sa R407C i R410A gasom uglavnom u A ili B energetskoj klasi.

Šta je inverter kod klima uređaja?

Kod klasičnih klima uređaja vazduh se uduvava punom snagom i one poseduju samo dva stanja – isključen i uključen. Napredniji klima uređaji sa Inverterom poseduju kontrolu brzine obrtaja motora kompresora radi regulacije protoka freona kroz sistem. Kako se dostiže zadata temperatura, pritisak u sistemu se smanjuje. Broj obrtaja motora kompresora se menja elektronskim putem i prilagođava uslova, što dovodi do toga da klima uređaj može da radi i na značajno nižim temperaturama ispod nule. Takva kontrola optimalnog protoka vazduha za rezultat ima manju potrošnju električne energije, duži vek trajanja uređaja, manji troškovi održavanja i značajno bolji rad u zimskom periodu.

Ponuda klima uređaja

Nakon detaljnog upoznavanja sa klima uređajima, za vas izdvajamo određene modele koji su zanimljivi zbog svog odnosa cene i performansi.
Favorit 12000
(Web cena: 22.990,00 dinara)

Favorit 12000 je klima uređaj sa kapacitetom hlađenja od 12000 Btu. Ovo je najpovoljniji klima uređaj u našoj ponudi, ali nemojte da vas to zavara, jer proizvođač daje garanciju od 36 meseci, što je odlično za ovaj cenovni rang. Unutrašnja jedinica pravi nivo buke od 39dB, dok ceo sistem ima potrošnju električne energije koja ga svrstava u B energetsku klasu. Od ostalih specifikacija vredno je pomenuti da koristi R410A ekološki gas, LED displej sa prikazom temperature, antibakterijski premaz, noćni/turbo režim rada, kapacitet grejanja od 13000 Btu i protok vazduha od 7.8 kubnih metara po minutu.
Korel MSR-12HRN1-QC2
(Web cena: 23.990,00 dinara)

Korel MSR-12HRN1-QC2 je model klima uređaja koji po svojoj potrošnji struje spada u A energetsku klasu. Ovaj model sa 12000 Btu pravi nivo buke unutrašnje jedinice od 43dB, a tu su i dodatne opcije poput tajmera za automatsko uključivanje/isključivanje, noćni režim rada i filter sa aktivnim ugljem. Za one koji se zalažu za ekologiju, Korel MSR-12HRN1 predstavlja odličan izbor jer koristi R410A gas.
VOX VSA1-12BR
(Web cena: 23.990,00 dinara)

VOX VSA1-12BR je klima uređaj sa 12000 Btu u modu hlađenja tj. 13000 Btu u modu za grejanje prostora. Potrošnja električne energije ovaj model svrstava u D energetsku klasu, dok on poseduje prilično veliki protok vazduha od 550 kubnih metara po satu. Od dodatnih opcija ovaj model nudi LED displej sa prikazom temperature, automatski restart, tajmer i odvlaživanje.
VOX VSA2-9BR
(Web cena: 25.790,00 dinara)

VOX VSA2-9BR je klima koja poseduje kapacitet hlađenja od 9000 Btu, dok je kapacitet za grejanje 9500 Btu. Model poseduje antibakterijski premaz, ionizator, tajmer, automatsko čišćenje i LCD displej sa prikazom temperature. Potrošnja električne energije svrstava ga u D energetsku klasu.
Korel MSR1U-09HRDN1-QRC4W
(Web cena: 41.500,00 dinara)

Korel MSR1U-09HRDN1 je najpovoljniji klima uređaj sa ugrađenim inverterom. Zahvaljujući tome, ovaj model ima vrlo malu potrošnju električne energije i spada u A energetsku klasu. MSR1U ima kapacitet hlađenja od 9000 Btu, dok od naprednih mogućnosti vredi izdvojiti dodatni grejač na spoljašnjoj jedinici, LCD displej, automatski start, noćni režim rada, ionizator i bio filter.

U toku je akcijska ponuda koja važi za LG klime od 12000 Btu sa inverterom – besplatna ugradnja! Ukoliko kupite novi model LG inverter klima uređaja u periodu od 15. aprila do 30. juna 2014. godine dobićete na poklon besplatnu ugradnju klime uređaja u vašem domu. Više detalja u vezi sa akcijom možete videti na sledećem linku – LINK

U skladu sa time, izdvojili bi jedan izuzetan model klima uređaja sa inverterom:
LG E12EL ECO PLUS
(Web cena: 70.900,00 dinara)

LG E12EL ECO PLUS je novi model klima uređaja iz 2014. godine koji poseduje inverter i kapacitet hlađenja od 12000 Btu. Modovi rada ovog uređaja čine da klima radi sa bukom od samo 39/33/25/20 dB! Zahvaljujući novom tipu invertera, potrošnja električne energije ovaj model svrstava u A+ klasu kada je hlađenje u pitanju, a u A klasu kada je grejanje u pitanju. Od dodatnih opcija vredi napomenuti da poseduje antibakterijski filter za vazduh, dok je maksimalan protok vazduha 12 metara kubnih po minutu. Pored izuzetno povoljne cene klima uređaja raznih proizvođača, postoji i mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata i klime i ugradnje, dok je aktuelan i popust od 5% na ugradnju svih klima uređaja u predsezoni!

Nadamo se da smo pružili dovoljno informacija i olakšali izbor idealnog klima uređaja za vaše potrebe.

Kompletnu ponudu klima uređaja možete naći na WinWin Web sajtu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: