Stigao je novi Ubuntu

Jedna od najpopularnijih GNU/Linux distribucija, Ubuntu, od danas je dostupna za preuzimanje u novoj verziji - 11.04 Natty Narwhal.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

16:57

Default images

Jedna od najuočljivijih novina svakako je novi korisnički interfejs, Unity, prvenstveno razvijan za netbook verziju ovog operativnog sistema, a koji je sada prilagođen i za desktop.

Osim toga, pomeranje od tradicionalnih interfejsa učinjeno je i sa novim način pretrage aplikacija i fajlova, koji izgleda kao pretraživanje na webu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Bojan Bogdanović iz lokalne Ubuntu zajednice rekao je da ovo izdanje donosi velike promene. "Pored ustaljene prakse da sa novom verzijom dolaze najnovije verzije programa, kernela i slično, ovoga puta su načinjene velike promene u samom izgledu, ali i funkcionalnosti dekstop okruženja."
"Od ove verzije doneta je odluka da Ubutnu dolazi sa Unity u paru sa AppMenu umesto sa (upravom izašlim) Gnome 3 okruženjem. Vizuelni identitet je dopadljiv, a nadamo se da će i nove funkcionalnosti doprineti lakoći korišćenja Ubuntua", rekao je Bogdanović za Tehnopolis.

On je, od ostalih promena, izdvojio i zamenu nekih podrazumevanih softverskih paketa, pa sada umesto OpenOffice paketa, Ubuntu stiže za libreOfficeom, a umesto Rhythmboxa tu je Banshee.

Ostale karakteristike 11.04 izdanja tiču se bolje povezanosti sa Ubuntu One servisom i novog Software centra, a koje bi trebalo da doprinesu lakšem korišćenju u svakodnevnom radu, rekao je Bogdanović.

Ubuntu Natty Narwhal, koji prema rečima izvršne direktorke Canonicala, kompanije koja stoji iza ovog operativnog sistema, Džen Silber, "pomera granice pružajući moderno i efikasno PC iskustvo" možete besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta.

Ukoliko ste novi u Linux svetu i imate nekakve nedoumice iz zvanične lokalne zajednice Ubuntu korisnika Srbije pozivaju vas da im se javite postavite pitanja na forumu ili na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: