Stigao je novi Ubuntu

Jedna od najpopularnijih GNU/Linux distribucija, Ubuntu, od danas je dostupna za preuzimanje u novoj verziji - 11.04 Natty Narwhal.

Podeli

Jedna od najuočljivijih novina svakako je novi korisnički interfejs, Unity, prvenstveno razvijan za netbook verziju ovog operativnog sistema, a koji je sada prilagođen i za desktop.

Osim toga, pomeranje od tradicionalnih interfejsa učinjeno je i sa novim način pretrage aplikacija i fajlova, koji izgleda kao pretraživanje na webu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Bojan Bogdanović iz lokalne Ubuntu zajednice rekao je da ovo izdanje donosi velike promene. "Pored ustaljene prakse da sa novom verzijom dolaze najnovije verzije programa, kernela i slično, ovoga puta su načinjene velike promene u samom izgledu, ali i funkcionalnosti dekstop okruženja."

"Od ove verzije doneta je odluka da Ubutnu dolazi sa Unity u paru sa AppMenu umesto sa (upravom izašlim) Gnome 3 okruženjem. Vizuelni identitet je dopadljiv, a nadamo se da će i nove funkcionalnosti doprineti lakoći korišćenja Ubuntua", rekao je Bogdanović za Tehnopolis.

On je, od ostalih promena, izdvojio i zamenu nekih podrazumevanih softverskih paketa, pa sada umesto OpenOffice paketa, Ubuntu stiže za libreOfficeom, a umesto Rhythmboxa tu je Banshee.

Ostale karakteristike 11.04 izdanja tiču se bolje povezanosti sa Ubuntu One servisom i novog Software centra, a koje bi trebalo da doprinesu lakšem korišćenju u svakodnevnom radu, rekao je Bogdanović.

Ubuntu Natty Narwhal, koji prema rečima izvršne direktorke Canonicala, kompanije koja stoji iza ovog operativnog sistema, Džen Silber, "pomera granice pružajući moderno i efikasno PC iskustvo" možete besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta.

Ukoliko ste novi u Linux svetu i imate nekakve nedoumice iz zvanične lokalne zajednice Ubuntu korisnika Srbije pozivaju vas da im se javite postavite pitanja na forumu ili na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.