Mreža koja će nam promeniti život: Ovo su razlike između 4G i 5G

Bliži nam se era 5G mreže. Ovo je sledeći veliki korak u razvoju elektronskih uređaja, pa bi trebalo da znamo šta će se promeniti u odnosu na trenutno stanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, sdecoret
Foto: Depositphotos, sdecoret

Brzina

Ovo je jedna od najvećih prednosti 5G mreže. Očekuje se da će 5G biti gotovo 100 puta brža od 4G.

Sa ovakvim brzinama, mogli biste dvočasovni film da preuzmete za manje od 10 sekundi, a ako koristite 4G za isti zadatak vam treba desetak minuta.

Pogledajte koje bi još važne inovacije 2020. mogla da nam donese.

Te brzine su moguće jer je većina 5G mreža izgrađena na super-frekvencijskim talasima. Veće frekvencije mogu da prenesu mnogo više podataka, i da to učine mnogo brže nego na 4G mreži.

Kapacitet

Svi smo doživeli onaj frustrirajući trenutak kada ste u relativno malom prostoru sa gomilom ljudi: koncert, sportska dvorana, aerodrom tokom praznika. I svi smo se suočili sa time da ne možemo da otvorimo neku internet stranicu ili pošaljemo poruku preko društvene mreže.

Previše uređaja koji pokušavaju da koriste mrežu na jednom mestu može prouzrokovati zagušenje. Mrežna infrastruktura ne može da se nosi sa masovnim brojem uređaja, što dovodi do sporijeg protoka podataka i dužeg vremena koje je potrebno za preuzimanje nečega sa interneta.

Očekuje se da će 5G rešiti to pitanje. Mreža nove generacije trebalo bi da ima znatno veći kapacitet od 4G. To će značiti bolji signal za mobilne telefone, ali i povezivanje mnogo većeg broja uređaja na mrežu.

Pojavile su se, uprkos svemu, mnoge sumnje u vezi sa bezbednošću 5G mreže. Zbog toga nas zanima i šta Vi mislite.

Latencija

Mala, ali značajna razlika postoji između latencije i brzine.

Latencija je vreme koje je potrebno da uređaji komuniciraju jedni s drugima, ili sa serverom koji im šalje informacije.

To je ono vreme koje prođe od trenutka kada pošaljete poruku prijatelju, i trenutka kada njihov telefon registruje da ima novu poruku.

Brzina određuje vreme koje je potrebno vašem telefonu da preuzme sadržaj neke internet stranice.

Iako se kašnjenje meri u milisekundama, sve te milisekunde sakupljaju se prilikom slanja i primanja ogromnih paketa informacija za nešto tako složeno kao što su, na primer, video-snimci.

Latencija je već niska kod 4G, ali 5G će je praktično svesti na nulu, piše CNN.

X Faktor: Pouzdanost

Ogromne brzine, kapacitet i niska latencija koju bi 5G trebalo da ima korišćenjem spektra širokog opsega. Međutim, u malim područjima, ovo nije baš pouzdano.

Čak i u gradovima u kojima operateri kažu da su postavili 5G prijemnike, može biti teško povezati se na ovu mrežu.

Verovatno će već duže vreme, čak i nakon što uređaji koji podržavaju 5G široko usvoje, ljudi koristiti mešavinu 4G i 5G. Kada se nalazite u blizini 5G signala, vaš uređaj će se povezati i pristupiti velikim brzinama. Kada ovo nije slučaj, uređaj će se vratiti na 4G mrežu.

Stabilnost 5G mreže je moguće dobiti tako što bi se, umesto širokog opsega, koristio manji opseg frekvencija.

Međutim, onda ne bismo imali sve prednosti koje 5G mreža može da nam pruži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.