Kraj jedne ere: Microsoft kupio Nokiju

Microsoft svake nedelje ima vest koja "preuzme" svetske medije. Danas je IT div iz Redmonda najavio kupovinu Nokijinog (NOKIA) odeljenja za proizvodnju uređaja i pružanje usluga, tj. ogranak kompanije koji proizvodi smartfone, a uskoro će proizvoditi i tablete.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

09:13

Default images

Microsoft će platiti gotovo pet milijardi dolara za Nokijin posao sa uređajima, ali i dodatne 2,2 milijarde dolara za prava na patente, kao i licencu za korišćenje mapa. Ukupno će preuzimanje Nokijinog posla koštati MS sedam milijardi dolara, prenosi BBC.

Miscosoft će preuzeti i 32 hiljade zaposlenih Nokije, kao i njihovog čelnika Stivena Elopa, koji je ranije radio za Microsoft.

Udruživanje ove dve kompanija nije veliko iznenađenje. Nokija je jedini proizvođač koji ekskluzivno koristi Microsoftov operativni sistem Windows Phone 8 za svoje vrhunske uređaje. U međuvremenu, Microsoft se borio da sa Windows Phoneom osvoji deo tržišta na kojem dominiraju Android i iPhone.

Nokijini vodeći telefoni iz linije Lumia najprodavaniji su telefoni sa Windows Phoneom danas. Kompanija je u prošlom kvartalu prodala 7,4 miliona uređaja. Microsoft do prošle godine samostalno nije proizveo nijedan značajniji proizvod, osim Xboxa. Zbog toga su i odlučili da preuzmu kompaniju koja ima već uhodan sistem proizvodnje uređaja i usluga.

Microsoftova kupovina neće se previše odraziti na druge proizvođače koji za svoje uređaje koriste Windows Phone. Veliki broj njih – među njima i Samsung i HTC - zarađuje više novca na uređajima sa Androidom, nego sa alternativnim operativnim sistemom poput Windows Phonea 8. Nokia je jedini proizvođač koji se potpuno oslanja na Windows Phone 8.
BETA/AP Photo/Lehtikuva, Mikko Stig
Najavljenim odlaskom u penziju Stiva Balmera, otvara se i prostor da na čelu MS-a dođe Elop. On je jedno od imena koja se pominju kao potencijalna zamena na čelu Microsofta.

Transakcija bi trebalo da bude završena do početka 2014. godine, aMicrosoft sada radi na ubrzanom razvoju svojih mobilnih uređaja. Nokiji će ova transakcija pomoći da učvrsti svoju finansijsku poziciju i pruži čvrstu bazu za buduća ulaganja u nastavku poslovanja.

"Ovo je hrabar korak u budućnost i sigurna dobit za zaposlene, deoničare i korisnike obe kompanije. Ovako dobri uslovi ubrzaće Microsoftov udeo i profit na tržištu mobilnih telefona i ojačati sveukupne mogućnosti za Microsoft i naše partnere. Kao dodatak njihovoj inovaciji i kvalitetu u proizvodnji telefona, Nokia je dokazala sposobnost i talenat u kritičnim oblastima poput dizajna hardvera, trgovinskog lanca, menadžmenta proizvodnje, prodaje, marketinga i distribucije", rekao je Stiv Balmer, čelnik Microsofta.
BETA/AP Photo/Lehtikuva, Sari Gustafsson
"Za Nokiju je ovo važan trenutak reinvencije i početka novog razdoblja. Smatramo da je ova transakcija najbolji korak napred za Nokiju i njene deoničare", rekao je Risto Silasma, predsednik Nokijinog odbora direktora.

Kao deo transakcije, Nokia Microsoftu prebacuje svoj dugotrajni patentni dogovor sa Qualcommom, kao i druge ugovore o licenciranju. Microsoft preuzima i Asha brend, a licenciraće i Nokijin brend za korišćenje sa trenutnim Nokijinim proizvodima. Nokia i dalje poseduje svoj brend, što Microsoftu pruža priliku da proširi svoje usluge koristeći i njihove telefone kao poligon za Windows Phone.

Nokia će zadržati i svoje patente, a Microsoftu će izdati 10-godišnju licencu za korišćenje, dok će Microsoft njima dati prava za korištenje patenata njihovih HERE usluga. Nokia će Microsoftu garantovati i opciju da zajedničke dogovore o korišćenju patenata učine trajnim.

Microsoft je najavio kako će Finska postati dom njihovog novog "data centra" koji će opsluživati njihove evropske korisnike. Najavili su i da će u centar investirati više od 250 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: