Aktuelno 19

18.04.2024.

9:30

Bili smo u Kini, gde se stvara magija: Videli smo kako Honor pravi vrhunske telefone FOTO/VIDEO

Nedavno smo posetili Kinu, gde smo sa kompanijom Honor bili u njihovom sedištu, industrijskom parku i razvojnoj laboratoriji. Fascinirani smo viđenom tehnologijom, a detalje pročitajte u nastavku.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Bili smo u Kini, gde se stvara magija: Videli smo kako Honor pravi vrhunske telefone FOTO/VIDEO
Honor

Podeli:

Honor industrijski i proizvodni park u Šenženu mlada je institucija - predstavljen je tek 2021. godine, i u pitanju je prva fabrika koju ova kompanija samostalno finansira.

Prvo što vam zapadne za oko kada pristignete u industrijski park, jeste to koliki je zapravo kompleks u pitanju. Nije ni čudo, ako znamo da je tu, između ostalog, i proizvodnja, ali i laboratorija za ispitivanje postojećih i razvoj novih tehnologija.

Ali, krenimo redom.

U ovom parku se nalazi sve što je neophodno za razvoj vrhunskih telefona, a proizvodni pogon koji smo mi imali prilike da posetimo, služi za pravljenje najboljeg što Honor trenutno ima da ponudi - flegšip modela Honor Magic6 Pro i Honor Magic V2.

Proizvodna traka je duga oko 150 metara, a fascinantno je to da nismo videli mnogo ljudskog osoblja - čak 80% proizvodnog procesa je automatizovano, pa taj deo praktično obavljaju roboti, odnosno mašine.

Takođe, koliko je Honoru stalo do toga da bude "sam svoj gazda", najbolje pokazuje činjenica da je čak 60% mašina razvijeno upravo od strane njihovih stručnjaka. Zapanjujuć podatak, zapanjujući novac i trud koji su uloženi, ali im se isplatilo.

Unutar proizvodnih prostorija i razvojnog centra, nažalost, snimanje je zabranjeno, ali ćemo pokušati da vam kroz tekst i video-snimke koje imamo dočaramo kako nastaje magija.

Početna "stanica" na proizvodnoj traci je prazna matična ploča, od koje sve kreće. Zatim sledi kotur na koji su namotani Qualcomm čipovi. Hirurški precizno, ovi čipovi se odvajaju mašinskim putem, i utiskuju na na matičnu ploču.

Izvor: Honor

Svaki deo telefona se zatim pažljivo postavlja na svoje mesto - od displeja i zaštitnog stakla, preko sistema kamera, do finesa poput poleđine ili nekih estetskih detalja. Jedino u čemu učestvuju ljudski radnici, jeste ispitivanje kvaliteta u toku proizvodnog procesa, i finalno pakovanje proizvoda u kutije.

Izvor: Honor

Pomenuli smo da je proizvodna traka duga oko 150 metara, pa evo još malo podataka: po jedan telefon se napravi na svakih 28,5 sekundi. Sveukupno, potrebna su tri dana da se telefon napravi od nule, a najviše oduzima "testiranje ubrzane starosti", koje traje deset sati i tokom kojeg se telefon podvrgava jednom od mnogih ekstremnih testova (ostale ćete videti u nastavku teksta).

Nakon ove uzbudljive ture gde smo videli doslovno kako nastaje magija (da ne kažemo Magic serija), sproveli su nas kroz R&D centar, odnosno Honorovu razvojnu laboratoriju gde se ispituju telefoni i razvijaju nove tehnologije.

Razvojni centar - mozak operacije

Razvojni centar koji je u potpunosti u vlasništvu Honora, mesto je na kom se ispituje kvalitet svakog dela telefona.

U njemu se nalazi i vrhunski opremljen data centar, u kome se uz pomoć veštačke inteligencije vrše simulacije hiljada scenarija vezanih za buduće proizvode ili neke njihove delove, kako bi se na kraju izdvojilo samo nekoliko njih koje je potencijalno vredno pretočiti iz sveta ideja, u onaj stvarni.

Izvor: Honor

Videli smo, tako, posebno napravljene uslove u kojima se testira izdržljivost displeja pri padu, zatim za savitljive telefone posebno se testira šarka, a posebno preklapanje celog telefona (po nekoliko hiljada puta).

Testira se kako signal telefona, odnosno njegova sposobnost da radi i pruža osnovne usluge, a istovremeno se vrše i precizni testovi kako bi se osiguralo da je zračenje na propisanom nivou, kao i da neće smetati drugim telefonima pri radu.

Izvor: Honor

Pored ovih mehaničkih testova, videli smo još ponešto - telefoni se podvrgavaju temperaturama koje idu od -70 do +150 stepeni Celzijusa, kako bi se osguralo da će raditi pod najekstremnijim mogućim uslovima (u kojima, ruku na srce, ni ljudi ne bi preživeli). Tu su bile i velike komore u kojima se testiraju sve moguće vrste komunikacija.

Izvor: Honor

Videli smo i laboratorije u kojima rade vrhunski stručnjaci, odnosno doktori nauka. U jednoj od njih pronalaze se i nova rešenja za baterije - Honor, otkrili su nam, razvija silikon-karbonske baterije, u nadi da će ta tehnologija biti masovno primenjena.

Prave i sopstveni modul displeja, kako ne bi, kao do sada, morali zbog toga da sarađuju sa nekim drugim kompanijama.

Izvor: Honor

U Nebeskom parku

Videli smo kako izgleda industrijski kompleks, ali to nije sve - posetili smo i samo sedište Honora, koje je smešteno u tzv. "Honor Sky Park" zgradi, odnosno u "Nebeskom parku". 

Tamo smo imali priliku da razgovaramo sa dr Rej Guom, koji je globalni marketing direktor kompanije, i koji nam je dao malo bolji uvid u to kako se razmišlja "iza kulisa".

Jovan Đurić

Prema njegovim rečima, budućnost Honora leži u još inovativnijem pristupu razvoju veštačke inteligencije, ali tako da je prilagođena korisnicima.

Dr Guo je napravio razliku između "AI telefona" i "telefona koji ima AI", rekavši da je cilj Honora upravo da veštačku inteligenciju upotrebi tako da ona bude jedno sa telefonom, i da se iskoristi na taj način da unapredi korisničko iskustvo.

Imali smo i ranije, tokom MWC-a, prilike da čujemo kako neki drugi visoki zvaničnici Honora (pa i najviši, šef kompanije Džordž Žao) govore o sličnoj stvari, i to što nam je Guo ponovio istu liniju razmišljanja samo znači da su u okviru kompanije svi usmereni ka istom cilju.

Jovan Đurić

Takođe, Guo nam je rekao da će se Honor u budućnosti fokusirati na još bolji razvoj hardvera, jer na kraju krajeva, i to telefon mora da ima kako bi zadržao lojalnost svojih korisnika.

Pored ovoga, videli smo i kako izgleda "Flagship prodavnica" u kojoj se nalazi svi najbolji Honor uređaji. Ovde bismo izdvojili nekoliko kurioziteta: Honor 100 telefone koji su već u prodaji u Kini, a očekujemo da će uskoro biti predstavljeni i širom sveta; Honor Magic V2 Porsche Design, kao i V Purse, telefon napravljen tako da izgleda kao ženska torbica.

U Honoru su, zaključak je celokupne posete, ponosni na to što su krenuli od nule i uspeli da se izdvoje kao samostalna kompanija koja velikim koracima grabi ka vrhu.

Trude se da sami proizvode sve što im je neophodno, a to podrazumeva i velika ulaganja, ali i veliku veru u sebe. Na osnovu svega što smo videli, za sad im ide sasvim dobro, i ako ovako nastave, čeka ih još svetlija budućnost.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: