Džejms Blejk za B92.net: Nadam se da će Đoković uspeti, ali cele generacije pre njega nisu

Nekadašnji američki teniser Džejms Blejk govorio je za B92.net o Novaku Đokoviću.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 06.07.2022.

10:00

Džejms Blejk za B92.net: Nadam se da će Đoković uspeti, ali cele generacije pre njega nisu
Foto: Profimedia

Blejk je došao na Vimbldon kako bi učestvovao na Turniru legendi, pošto je karijeru završio sada već davne 2013. godine.

Nekada četvrti teniser sveta i četvrtfinalista Australijan i US opena je govorio o Đokovićevoj kreaciji Unije igrača (PTPA) i konstantnim pokušajima da nešto (nabolje) promeni u političkoj sferi tenisa.

"Svako je osoba za sebe. Zato je ovo toliko sjajan sport, svako je na nekom svom putu i svi biraju čime će da se bave, ali i na koji način žele da uspeju. Za njega je to nešto čemu je posvetio svoje vreme i energiju, ali se i žrtvovao za to. Ne znam tačno sve detalje PTPA i svega što zastupaju, ali ono što definitivno znam je da oni pokušavaju da naprave uniju među igračima", rekao je Blejk za B92.net i nastavio:

"Mislim da je svaka generacija igrača to barem nekada pokušala. I nikada im nije uspelo, jer mnogo igrača želi nešto različito, sebi svojstveno. Ono što je najbolje za Novaka nije najbolje za 100. na svetu, ili 400. na svetu, ili 300. dubl igrača na svetu... Ima mnogo ideala zbog kojih je baš teško da svi razmišljaju isto. To što on pokušava da uradi alal vera, nadam se da će uspeti, ali mnogo generacija pre njega to nije uspelo da izvede".

Novak je nedavno, govoreći o PTPA, rekao da su on ta organizacija naišli na veliki otpor od strane ATP-ja i ostalih vladajućih tela.

"Teško je boriti se protiv ATP. I oni pokušavaju da urade ono što je najbolje za igrače. To su samo različiti načini, nadam se, pokušavanja da svi urade istu stvar, a on je doneo odluku da je njegov način najbolji i da vredi boriti se za to".
Blejk je uveliko bio profesionalac kada je Novak prvi put kročio u profesionalne vode, a od srpskog igrača je izgubio u sva tri međusobna okršaja -- na Olimpijskim igrama 2008, US openu 2010. i u Majamiju 2011. godine.

Sada već 42-godišnji Amerikanac je bio tu da isprati Novakove početke, a tu je da, barem sa strane, gleda njegova pisanja istorije.

"Novaka je tada bilo veoma lako 'zgotiviti'. Sve je zasmejavao, radio je imitacije, zezao se... Svideo mi se tada. Sada? Smešan, lako ga je 'zgotiviti', sjajan tip... Barem je tako za mene. Razumem da je sada mnogo ozbiljniji u dosta stvari, ali kada ga ja vidim – u Majamiju, na US openu ili gde već odlično se slažemo i stvarno mislim da je on najiskrenije dobra osoba kojoj je stalo do drugih".

Za kraj, Blejka smo pitali da li vidi finale Đoković -- Nadal?

"Nadam se! To su dva najveća tenisera svih vremena, baš bih voleo da vidim njihovu bitku na najvećoj pozornici. Voleo bih da vidim i ta prilagođavanja koja bi Novak mogao da napravi zbog igranja na travi. Baš bih voleo da gledam to finale", podvukao je Blejk.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: