Federer – Nadal 3-1

Rodžer Federer je pobedom protiv Rafaela Nadala od 3-1 u setovima došao do finala Vimbldona.

  7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4
 
1/2 finale SET  
FED 3  
NAD 1  
7:6, 1:6, 6:3, 6:4 – Federer je u finalu!
Nadal je imao opasnu šansu posle kiksa veka Federera, ali je Rodžer to spasao posle jednog dugometražnog poena. Spasao je Nadal još dve meč lopte, ali je peta bila kobna!

U nedelju gledamo klasik Federer – Đoković u borbi za titulu!
5:4 – Živ je Rafa
Rafa je imao 40:15, ali se sve zakomplikovalo posle očajne reakcije na mreži. Federer je napravio glupost jer je na đusu zatražio čelendž za očigledno dobru lopticu, i poklonio poen nadalu koji je tada već pogrešio. Ipak, brutalnim riternima doašao je do meč lopte. Nadal ju je spasao servisom, nedugo zatim dopustio još jednu, ali ponovo odlčno odservirao!

Rodžer servira za meč...
5:3 – Na korak od finala
Novi lak gem za Rodžera koji ne treba puno opisivati. U svojim servis gemovima Rodžeru sve funkcioniše.
4:3 – Nadal ostaje u meču
Kao i u prethodnom gemu Rodžeru, sada su Rafi servisi dobro došli. Federer je pogodio fenomenalan bekhend za 30:30, ali je Španac dobro servirao i smanjio zaostatak.
4:2 – Servisi dolaze u spas Rodžeru
Nadal je ušao u udarce i došao do 15:30, ali je Federer dobrim servisom obezbedio sebi dobre napade forhendom, a onda zabeležio servis viner za 40:30. Posle novog munjevitog servisa osvojio je i gem.
3:2 – Federer se čuva za svoje gemove
Federer je odigrao besprekorno u svom servis gemu u kojem je potvrdio brejk, a onda je Nadal lako osvojio svoj servis gem, uz par dobrih udaraca koji mogu da mu daju samopouzdanje.
2:1 – Nadalu stao servis – brejk!
Nadal igra dosta rezervisano, šalje krate lopte, a servis ne radi. Osvaja poen na 0:30 uz neverovatnu sreću, ali nastavlja u istom ritmu i Federer beleži novi viner za 15:40. Sjajnim bekhendom Rafa je spasao prvu, ali mu i dalje nije radio servis. Federer je to iskoristio i napravio možda i odlučujući brejk!
1:1 – Idemo ispočetka...
Visok intenzitet prvog servisa kod Federera ne popušta. Dobro napada forhendom posle servisa i osvaja prvi gem u četvrtom setu.
0:1 – Rodžer pripretio, ali avaj
Nadalu servis apsolutno nije funkcionisa. Pogodio je samo jedan od ukupno šest, ali osvojio gem iako je Švajcarac pripretio sa 15:30.
6:3 – Rutinski, ponovo vodi Federer!
Veoma lak gem za Federera, koji ponovo nije kažnjen zbog propuštenih prilika. Veoma sličan set prethodnom, samo na suprotnu stranu. Federer vodi 2-1!
5:3 – Nadal se ponovo izvukao
Federer je ponovo zapretio, imao 0:30, ali je Rafa uspeo da, za divno čudo servisima, dođe do 40:30, a onda predivnim forhendom do gema.
Rafa češće pokazuje emocije od Rodžera
5:2 – Švajcarac na korak od seta
Lak gem posle propuštenih brejk lopti, možda i lakši od očekivanog. Rodžer ga završava u stilu, bekhend smeč vinerom.
4:2 – Rafa na "jedvite jade" ostao u drugom setu
Nadal je rešio da imitira Federera iz drugog seta. Izgrešio je sve što je mogao i doneo Federeru nove dve brejk lopte. Kao i na startu drugog seta prvu je spasao servisom, a onda fenomenalnim forhendom. Osvojio je i naredna dva poena posle dobrih servisa i opstao u drugom setu.
Bum
4:1 – Federer spasao dve brejk lopte i potvrdio brejk!
Neverovatan tenis na Centralnom. Nadal dolazi do dve brejk lopte, ali ih Federer spasava – prvo širokim servisom na bekhend, a onda uz puno pogođenih linija i posle greške rivala. Nadal brutalnim riternom dolazi do još jedne, ali ni nju ne koristi.

Posle jedne brutalne razmene od 25 udaraca Federer je došao do prednosti, a nedugo zatim i do gema i potvrde brejka.
3:1 – Brejk Federera!
Posle Nadalovih 30:15 Federer se probudio. Pogodio je fenomenalnu bekhend paralelu, naterao protivnika na grešku, a onda nadmudrio Rafu na mrežu i osvojio već izgubljen poen za brejk!
Evo koliko je Rafa podigao nivo servisa
2:1 – Kao u prvom setu, serveri na visokom nivou
Federer vodi i osvaja dva laka gema, nakon što je u prvom setu pretrpeo čak dva brejka. Nadal uzvraća istom merom – pravi jednu duplu, ali lako dolazi do gema.
1:6 – Federer se predao, izjednačenje!
Klasično "tankovanje" u ovom gemu. Federer predaje poslednji gem seta, idemo u treći – 1-1!
1:5 – Šta bi...
Ovolika količina grešaka kod Švajcarca nije viđena na celom turniru, a sigurno i duže od toga. Srlja iz greške u grešku i Nadal servira za drugi set, koji će naplatiti Rodžeru "sa kamatom".
1:4 – Laka potvrda brejka i serija Nadala
Od trenutka kada je Federer na 1:1 imao dve brejk lopte, Španac je osvojio 12 od narednih 13 poena.
1:3 – Brejk Nadala!
Ovo niko nije očekivao. Federeru je značajno pala koncentracija, nije bilo servisa, a došle su greške. Nadal je došao do 0:40, a odgovora sa druge strane mreže i dalje nije bilo.
1:2 – Nadal se "iščupao" iz velikog problema
Odličan tenis, dosta bolji nego u prvom setu! Više nema servis vinera i asova, pa tenis dolazi do igre. Nadalova taktika ne funkcioniše i Federer igra fenomenalno sa bekhend strane, pa dolazi do 15:40. Nadal je dobro odservirao kod prve, a Rodžer katastrofalno riternirao kod druge. Federeru je ponovo zakazao bekhend na đusu, a Nadal je novim dobrim servisom došao do gema.
1:1 – Munjevit start II seta, Nadal propustio dve brejk prilike!
Nadal nastavlja da rizikuje i da lopticu šalje veoma oštro, tik iznad mreže. Osvaja prvi gem, a onda u Rodžerovom uspeva da neke dobre servise vrati u igru. Dolazi do brejk lopte nestvarnom defanzivom, ali Rodžeru je tu "jedan-dva" kombinacija za spas. Nadal je opet ukrotio servis, dobro se odbranio, a onda i napao za novu brejk loptu, ali ni nju nije iskoristio, iako je imao odličnu šansu.

Švajcarac kažnjava propuštene prilike i dolazi do izjednačenja.
Federeru prvi set!
Zasluženo, Federer dolazi do prvog seta. Jedini je imao šanse pre taj-brejka, da bi u nezvaničnom trinaestom gemu prvo gubio, ali onda krenuo dosta agresivnije da igra i osvoji pet poena zaredom za kraj.
Taj-brejk:
0:1 – Neverovatno! Nadal pogađa mesto gde se spajaju linije i uz mnogo sreće pravi mini-brejk!
1:1 – Odlični bekhendi Federera i vraćen je mini-brejk.
2:2 – Dobar servis Nadala, a zatim i Federera.
2:3 – Nadal ponovo krade poen! Neverovatan servis Rodžera, potom i bekhend, ali greši posle upornosti Španca.
3:3 – Odličan napad Federera. Nadal je pokušao lobom, ali je zamalo bio neprecizan.
4:3 – Ponvo Rodžer napada bekhendom iz riterna, a onda forhendom završava poen.
6:3 – Federer odlično servira i ima tri set lopte!
7:3 – Švajcarac ponovo napada prvi servis protivnika i rešava set vinerom.
6:6 – Taj-brejk!
Nadal je zakomplikovao sebi život i od 40:0 došlo se do izjednačenja. Imao je Rodžer priliku u naredna dva poena, ali je oba izgubio greškama, prvog iz forhenda a zatim i iz bekhenda.
6:5 – Obezbeđen taj-brejk za Švajcarca
Federer ne pravi toliko servis vinera, ali odlično koristi prvi servis da bi završio poen narednim udarcem. Obezbedio je taj-brejk.
5:5 – Četiri osvojena poena, četiri servis vinera
Neverovatan nivo prvog servisa koji drže obojica, više začuđujuće kod Nadala. Pravi četiri(!) servis vinera, jednu duplu grešku, i izjednačuje sa jednim izgubljenim poenom.
5:4 – Rodžer sa dva asa otklonio opasnost
Federera nije poremetila propuštena šansa u prethodnom gemu. Imao je Nadal 30 oba, ali su usledila dva asa za novo vođstvo Švajcarca.
4:4 – Federer propustio brejk loptu!
Konačno je Rafi malo stao servis. Rodžer je pogrešio u prvom poenu, ali odigrao kvalitetna naredna dva i došao do 15:30. Nadal je odigrao dobar poen za 30:30, ali je Federer u narednom napao drugi servis protivnika i došao do prve brejk lopte u meču. Odigran je najduži poen na meču koji je pripao Nadalu, koji je dobio i naredna dva i ponovo izjednačio.
Nadalov ogroman napredak na servisu
4:3 – Eks-pres-no
Federer se, ovoga puta, zaustavio na dva servis vinera u prva dva poena. Zatim je dobro napao bekhendom i primorao Rafu na grešku, a gem završio smečom.
3:3 – Nadalu "Federerovski" gem
Prva tri poena i tri servis vinera Španca, a zatim i as. Toliko o ovom gemu.
3:2 – Servisi diktiraju tempo
Možda jeste monotono čitati, ali servis je bio ključ i ovog gema. Riterni nisu na najboljem nivou, ali servisi im to i ne dopuštaju, na obe strane. Rodžer ponovo vodi, bez brejka.
Posle 11 godina ponovo na Vimbldonu
2:2 – Potpuni egal
Rodžer je na 15:15 imao priliku da pripreti, ali je drugi servis protivnika zahvatio ramom. Nadal je to iskoristio i pribeležio novi lak gem.
2:1 – Rodžer asom do gema sa nulom
Nastavio je Rodžer sa dobrim prvim servisima. Odlično koristi prednost koju njima napravi i uglavnom tako osvaja poene. Gem završava asom.
1:1 – Dobar početak i Nadala
Nadal je, kao i Federer, odlično servirao u prvom gemu i osvojio ga, bez izgubljenog poena.
1:0 – Federer lako do prvog gema
Fenomenalni servisi Federeru donose prvi gem. Nadal je dvaput uspeo da uđe u razmenu i oba poena osvojio, ali je prvi gem pripao Švajcarcu.
Pogled sa tribina

Foto: B92/ZK
Federer prvi servira, zagrevanje u toku
Švajcarac je dobio bacanje novčića i odabrao servis.
Odlično poređenje i statistika
Novak čeka pobednika u finalu
Bolji iz ovog duela na megdan će ići braniocu titule Novaku Đokoviću, koji je sa 3-1 u setovima savladao Španca Roberta Bautistu Aguta

.

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: