Goran Ivanišević – čudo iz Splita

Goran Ivanišević je najuspešniji hrvatski teniser svih vremena, a ono što ga stavlja u vrh svetskog tenisa, jeste čuveni trijumf na Vimbldonu 2001. godine.

Izvor: PT

Nedelja, 02.07.2017.

14:00

Goran Ivanišević – čudo iz Splita
Getty Images

Devedesetih godina prošlog veka Ivanišević je bio konstantno u najboljih 10 ili 20 igrača na svetu, međutim nikako mu se nije dalo da osvoji Grend slem.

Vodio je epske borbe na terenima Ol Ingland klaba sa Andreom Agasijem i Pitom Samprasom, ali je u tri finala tesno poražen.

Dva puta je gubio u pet setova, dok je 1994. godine izgubio od Samprasa u tri seta. Te godine došao je i do najboljem plasmana u životu – drugog mesta na ATP listi.

Narednih godina beležio je odlične rezultate na svim podlogama, međutim počeli su problemi sa povredama, prvo leđima, a potom i ramenom, pa je 1999. godinu završio tek na 62. mestu.

Sledeća sezona bila je još gora i svi su počeli polako da otpisuju hrvatskog tenisera. Čuvenu 2001. godinu startovao je tek na 132. mestu i očekivanja javnosti uopšte nisu bila velika.
Getty Images
I stvarno, Ivanišević zbog problema sa ramenom prvi deo sezone je odigrao dosta bledo, takmičio se na nekim čelendžirima, međutim organizatori Vimbldona odlučili su da mu daju pozivnicu, pošto je bio tek 125. igrač sveta.

Od starta turnira moglo se pretpostaviti da će hrvatski teniser opravdati očekivanja. U prvom kolu je u tri seta pobedio Frederika Džonsona, a potom je u drugom u četiri bio bolji od 'šljakaša' Karlosa Moju.

Iako je tek imao 19 godina, Endi Rodik je u meču treće runde glasio za blagog favorita, ali je Ivanišević bio bolji u odlučujućim poenima i na kraju zasluženo slavio, 7:6, 7:5, 3.6, 6:3.

Proslakom u osminu finala Ivanišević je već bio opravdao pozivnicu organizatora, međutim niko nije pretpostavljao šta će uslediti narednih dana.

Iskusni Greg Rusedski sačekao ga je u četvrtom kolu, a Goran je sjajnim servisima i volej igrom uspeo da neutrališe igru Britanca i da ga savlada u tri seta.

Svi su pričali o Ivaniševiću i ovaj plasman u četvrtfinale bio je svima začuđujuć, iako je Hrvat imao veliku istoriju igranja na terenima Ol Ingland klaba.
Getty Images
Usledio je duel sa Rusom Maratom Safinom koji na turnir doša sa velikim ambicijama i kao četvrti nosilac. Meč je bio pun inteziteta, igralo se jako na obe strane, dva seta su otišla u taj-brejk i oba su pripala Ivaniševiću, što će se ispostaviti kao ključni podatak.

Na tribinama je vladalo oduševljenje, međutim posle polufinalnog meča domaće pristalice se nisu radovale. Britanci su konačno mislili da će imati priliku da osvoje legendarni trofej, pošto je Tim Henman posle velike borbe savladao mladog Rodžera Federera.

Navijači su dobili spektakl u polufinalu, ali kao što smo rekli Britanci se nisu radovali. 125. igrač sveta uspeo je da se plasira u finale najprestižnijeg turnira na svetu, pobedivši Henama u pet setova, 7:5, 6:7, 0:6, 7:6, 6:3!
Getty Images
A u finalu, čekao je ga je fenomenalni Patrik Rafter, koji je takođe posle velike borbe eliminisao Andreu Agasija. Ivanišević je imao priliku da postane igrač sa najmanjim renkingom koji je uspeo da osvoji Vimbldon.

Hrvatski teniser to je i uspeo, pošto je opet u pet setova uspeo da slavi protiv Australijanca. Poslednji set bio je pun tenzije, a pobednika je odlučila razlika, a na sreću Hrvata, a i Balkanaca, Ivanišević je trijumfovao sa 9:7 i tako postao šampion Vimbldona.

Ova pobeda predstavlja jedan od najvećih 'kambekova' ili povrataka u istoriji tenisa i teško ko će moći da sa manjim plasmanom na ATP listi osvoji Vimbldon. Ivanišević i dalje drži taj rekord, pošto je kao 125. na planeti uspeo da podigne pehar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: