Meč godine: Novak – RF na Vimbldonu

Finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Rodžera Federera proglašeno je za najbolji Gren slem meč u 2014. godini u izboru Unije teniskih profesionalaca (ATP).

Izvor: SO

Petak, 28.11.2014.

16:30

Default images

Đoković je nastojao da prekine niz poraza u Gren slem finalima, a Federer je jurio svoju prvu GS titulu u poslednje dve godine.

U neverovatnom duelu sa mnogo preokreta i drame, Novak je došao do svoje sedme Gren slem titule – 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:3.

“Iskreno, ovo je bilo najkvalitetnije Gren slem finale čiji sam bio učesnik. Najduže je bilo sa Nadalom u Australiji 2012, ali kada je reč o nivou igre od prvog do poslednjeg poena, ovo je definitivno najbolji meč“, izjavio je Đoković.

Novak je vodio sa 2-1 u setovima i 5:2 u četvrtom, ali nije uspeo da završi meč, već je izgubio pet gemova u nizu. Ipak, Đoković je nadljudskim natporom uspeo da očuva koncentraciju, da savlada demone u sopstvenoj glavi i da izbori možda i najveću pobedu u karijeri.

Novak se posle Vimbldona vratio na prvo mesto na svetu, koje je zadržao do kraja sezone.

Na drugom mestu liste nalazi se još jedan fantastičan okršaj – u četvrtfinalu Australijan opena Stan Vavrinka revanširao se Đokoviću za poraz od prošle godine – 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7.

Novak je 2013. pobedio Vavrinku sa 12:10 u petom setu, potom ga je u pet setova dobio i na US openu, ali Švajcarac je dočekao svojih pet minuta i došao je do jedne od najvećih pobeda u svojoj karijeri.

“Srećan sam i uzbuđen. Osećaj je bio isti kao prošle godine. Početak nije bio lak, ali onda sam počeo da igram zaista dobro. Nakon dva poraza od njega u pet setova, srećan sam što sam uspeo da slavim“, izjavio je tada Švajcarac.

Tim porazom prekinut je niz Đokovića od 25 pobeda u Melburn parku, uključujući i tri uzastopne titule.



Vavrinka je potom u polufinalu savladao Berdiha, a zatim je trijumfom na Rafaelom Nadalom u finalu došao do svoje prve Gren slem titule. Taj meč nije bio naročito lep i kvalitetan, ali je bio pravi emotivni tobogan za istinskog ljubitelja tenisa.

Treće mesto na listi najboljih Gren slem mečeva ove sezone zauzima pobeda Keija Nišikorija nad Vavrinkom u četvrtfinalu US opena, četvrti je trijumf Federera nad Gaelom Monfisom takođe u četvrtfinalu u Njujorku, a na petoj poziciji je trijumf Endija Marija nad Filipom Kolšrajberom u trećoj rundi Rolan Garosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: