Stern sprečio trejd Pola u Lejkerse

Komesar NBA Dejvid Stern sprečio je pravi blokbaster trejd, koji bi uključivao tri kluba i doveo Krisa Pola u LA Lejkerse.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

08:01

Default images

Da bi dobili prvog pleja lige Lejkersi su u Hjuston poslali Paua Gasola, a u Nju Orleans Lamara Odoma, oba sa All Star iskustvom.

Stern je naveo da trejd nije odobren iz „košarkaških razloga“, što je momentalno postao omiljeni hashtag u Americi, posebno u LA. Spekuliše se da su neki vlasnici klubova takođe uticali na zabranu.

Činilo se da se na dan kada je ratifikovan novi ugovor igrača i lige i na samo 17 dana pred početak skraćene sezone dogodio najveći NBA trejd godinama unazad, koji bi potpuno promenio sistem igre tri kandidata za najviši plasman. Pored tri velike zvezde u razmenu tri kluba bili bi uključeni bekovi Goran Dragić i Kevin Martin, kao i centar Luis Skola, koji bi se iz Hjustona preselili u Lujzijanu.

Neki izvori navode da se nekolicina vlasnika drugih klubova, među kojima je najglasniji (kao i obično) bio gazda šampionskog Dalasa Mark Kjuban, glasno pobunila protiv dogovora.

NBA je to odbio, a portparol lige Majk Bas, rekao je da razmena nije ni stigla do Upravnog odbora, pošto je komesar Stern procenio da “iz košarkaških razloga razmena ne bi bila fer“. Pretpostavlja se da je Stern pod košarkaškim razlozima mislio na slabost u odbrani Kevina Martina.

Niz analitičara NBA već je uputio žestoke reči na račun čelnika lige zbog, po njihovom mišljenju, preteranog mešanja, navodeći primere trejdova iz bliske prošlosti, kod kojih bi veto delovao smislenije. Dodatni začin celoj priči je podatak da je u četvrtak i formalno prekinut petomesečni lokaut i da se u petak igrači skupljaju na početku priprema za sezonu.
Beta/AP
Dolazak Pola u Los Anđeles bio bi početak velike rekonstrukcije ekipe, koju od ove sezone vodi Majk Braun, s obzirom da se očekuje da u Stejpls centar stigne pravi naslednik Šakila O'Nila – dominantni Dvajt Hauard. Hauard je u više navrata isticao u javnosti da bi voleo da igra za žuto-purpurne, a procenjuje se da bi odlazak Odoma i Gasola otvorio prostor u reketu za ovaj trejd. Međutim, čini se da su u ovom trenutku favoriti za njegovo dovođenje Netsi.

Hornetsi, koji su već u bizarnoj situaciji, jer im je od prošlog decembra zvanični vlasnik sama NBA liga, već su se spremali na gubitak prve zvezde, koja sasvim sigurno ne bi dugo ostala u klubu toliko udaljenom od najvećih tržišta. U tom smislu bi pojačavanje četvorkom Odom – Skola – Dragić – Martin zvučalo kao sasvim solidna ponuda, koju će neko od preostalih NBA klubova teško nadmašiti.

Najpogođeniji trejdom bio je Odom, iz više razloga: ne samo zato što ga je klub poslao u zamenu za drugog igrača, nego bi bio primoran da živi odvojeno od supruge Kloi Kardašijan, zvezde rijaliti šoua, i napusti grad u kojem je proveo celu NBA karijeru osim jedne sezone.

Igrači su reakcije ponudili na Tviteru:

„Šta da radiš kad te klub trejduje, ali dogovor ne uspe?“ upitao se Odom, dok je Pol bio mnogo kraći: „WoW“.

Liga počinje 25. decembra, a timovi će umesto 82 igrati po 66 utakmica.

Detaljnije o novoj NBA sezoni u temi Aleksandra Kovačevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: