KK Partizan izdao saopštenje

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

18:17

Default images

Košarkaški klub Partizan saopštio je da se neće žaliti na kaznu Evrolige zbog koje će sledeću utakmicu u tom takmičenju kao domaćin, protiv francuskog Šoral Roana, igrati bez prisustva publike. Partizan je kažnjen zato što su navijači na prošlonedeljnoj utakmici sa Fenerbahče Ulkerom na parket ubacivali upaljace, sitan novac, ali i petarde.

Prenosimo saopštenje u potpunosti:

"Zbog velikog intresovanja za naše utakmice ove godine je prodat nezapamćen broj godišnjih ulaznica. Iz bezbednosnih razloga je smanjen kapacitet dvorane. Iz tog razloga u slobodnu prodaju odlazi samo 1000 ulaznica. Ovo smo uradili zbog toga što smo u protekloj sezoni od Evrolige kažnjeni ukupno sa 67.000 evra. Svesni smo nezadovljstva naših navijača i gledalaca koji ne uspeju da dođu do karata.

Dakle, svesno smo smanjili kapacitete dvorane sa 6.200 na 5.500 gledalaca. Pojačali smo redarsku službu, obezbedili rigorozniju kontrolu prilikom ulaska gledalaca u dvoranu, zabranili prodaju alkoholnih pića pa i pored toga smo samo u ovoj sezoni za četiri utakmice kažnjeni sa 22.000 evra. Održali smo veliki broj sastanaka sa navijačima, razgovarali i upozoravali da se mora obezbediti sportsko navijanje. Posebno smo insistirali da se spreči svako bacanje predmeta na teren. Obezbedili smo dva nova zaštitna tunela za izlazak na teren igrača i sudija. Nažalost došlo je do bacanja tvrdih predmeta na teren u kontiuiteu, na svakoj utakmici. Kulminacija je nastala na utakmici sa ekipom Fenerbahče Ulkera prilikom bacanja izuzetno eksplozivne naprave 3,31 sekunde pre kraja druge četvrtine, na kraju uspešne serije Partizana kada smo prešli u vođstvo 31:30 i kada je naš protivnik zatražio tajm-aut. Eksplozivna naprava je pala za vreme tajm-auta. Ne verujemo da je to učinio bilo ko ko je pravi prijatelj Partizana, jer je očigledna šteta koju naš klub zbog toga ima (skoro je došlo do prekida utakmice). U trećoj četvrini, 4,47 sekundi do kraja četvrtine bačena je petarda manjeg intenziteta, došlo je do novog prekida i čišćenja parketa što je takođe oštetilo naš tim i njegovu dobru igru u tom periodu. Na utakmici je, takođe, bačen veliki broj tvrdih predmeta (upaljača, kovanog novca i slično) kao rezultat nezadovoljstva gledalaca arbitražom.

Ovo su činjenice koje treba povezati sa upozorenjem Evrolige od 28.11.2007. našem klubu u kome je taksativno navedeno od sezone 2001/02 do 2007/08 kada je klub bio zbog sličnih stvari novčano kažnjavan. Te novčane kazne se u svakom ponovljenom slučaju povećavaju, u proseku smo imali tri do četiri novčana kažnjavanja godišnje što otežava i onako tešku finansijsku situaciju kluba. U pismu nam je savetovano: Da identifikujemo lica koja bacaju predmete na teren. Da pojačamo kontrolu ulaska u dvoranu. Da se prilikom prodaje pića i hrane ne vraća kovan novac gledaocima. Da putem medija upozorimo na moguće posledice koje bi imao naš klub u koliko se ponovi bacanje tvrdih predmeta u teren. Posebno je ukazano da je sledeća mera igranje utakmice bez prisustva gledalaca.

Naš klub je sve ovo preduzeo, medjutim, bez rezultata. Treba imati u vidu da sličnih pojava na utakmicama Evrolige nema. Veliki interes naše publike za utakmice Evrolige, dobra igra našeg mladog tima i rezultati koje postižu u Evroligi su na nivou i renomeu tradicije i ugleda KK Partizan višestrukog pobednika u evropskim kupovima i konačano šampiona Evrope. Nažalost sve to se dovodi u pitanje događanjima na utakmicama Evrolige zbog kojih smo kažnjeni.

Bez obzira što nismo uvek zadovoljni arbitražom to ne može biti povod i opravdanje onome ko oseća Partizan kao svoju familiju, da na primitivan način i bez osećanja časti i viteštva iskazuje svoje nezadovoljstvo. Mi smo u jednom sportskom i korektnom maniru veoma argumentovano obavestili rukovodstvo Evrolige o našem stavu o arbitraži na pojedinim utakmicama. To je jedini put i način na koji se mi možemo boriti za odgovarajući tretman našeg kluba u Evroligi.

Iz tih razloga odlučili smo da ne ulažemo žalbu na odluku disciplinskog suda o kazni zabrane nastupa uz prisustvo gledalaca na jednoj utakmici. Ova kazna mora uveriti sve prijatelje Partizana da se ovakva ponašanja u Evroligi ne tolerišu. Preduzećemo sve mere da zajedno sa našim navijačima sprečimo ovakve pojave. Opšte je prihvaćeno mišljenje da su navijači Partizana najvernija publika u Evropi. KK Partizan može samo zajedno sa navijačima da obezbedi da se ova pojava iskoreni. Očekujemo da će svaki navijač voditi računa da niko pored njega ne baci nikakav predmet na teren i samo na taj način ćemo zadržati visok ugled i imidž koji Partizan ima u Evropi. U protivnom doživećemo sudbinu fudbalskog kluba koji je isključen iz svih evropskih takmičenja zbog neodgovornog ponašanja pojedinih navijača."


KK Partizan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: