"Đoković je najveći ikad – ne cene ga kao Federera i Nadala"

Bivši hrvatski teniser i nekadašnji deo stručnog štaba Novaka Đokovića Mario Ančić prokomentarisao je Srbinovu 22. Grend slem titulu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

09:00

Foto: Profimedia

Đoković je u nedelju savladao Grka Stefanosa Cicipasa u tri seta i deseti put osvojio Australijan open.

"Gledao sam meč, to je ovde bilo u jedan iza ponoći. Jednostavno, videlo se da je Nole trenutno daleko najdominantniji igrač. Izgubio je samo jedan set na celom turniru i to uz probleme s nogom, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu", rekao je Ančić za Sportklub.

Novakov trener Goran Ivanišević izjavio je da bi se 97 odsto tenisera povuklo s turnira nakon nalaza magnetske rezonance zadnje lože dva dana pre početka turnira, ali ne i Đoković.

"Nole je vrhunski sportista pre svega. Igranjem uz bolove i nadjačavanjem tih situacija došao je u kategoriju najvećih sportista svih vremena. S materijalne strane on je odavno rešen, poput Nadala i Federera, ali svi oni i dalje imaju taj 'drive' da igraju kroz bol i pobeđuju. To dovoljno govori koliki su fanatici i pravi sportisti".

"Zašto bi Đoković izmišljao povredu i radio protiv sebe?"

Foto: Profimedia
Neki su čak sumnjali u Đokovićevu povredu i tvrdili da preteruje. Otkud takvo nepoverenje, ponajviše od nekih zapadnih medija?

"Mediji uvek žele da stvore neku tenziju. Možda se merim po sebi, ali osim ako ne možeš da hodaš, igraš dalje. Nadal i Đoković bezbroj su puta igrali kroz bol, pogotovo sada kad je svaki Slem bitan i ne vidim razlog zašto bi neko izmišljao povredu. Negde sam pročitao da između mečeva Đoković uopštee ne bi trenirao nego samo primao terapije, a taj dan između jako je važan za osveženje i pripremu sledećeg meča. Zašto bi neko radio protiv sebe. Mora postojati veoma dobar razlog za preskakanje tog dana",
kaže Ančić.

Utisak je da Đokovića u teniskom svetu ne cene poput Federera i Nadala. Čak je i Nadalov stric Toni rekao da je to zato što je Đoković poremetio rivalstvo koje su ljudi voleli.

"Mislim da ima istine u tome. Rivalitet Federera i Nadala započeo je prvi i onda se pojavio Novak i počeo da ih pobeđuje. Federer i Nadal mnogima su prva asocijacija na tenis, pogotovo onima koji površno prate taj sport, ali oni koji su više unutra apsolutno cene Đokovića i sve što je uradio".

"Da se danas podvuče crta, GOAT je Đoković"

Foto: Profimedia
Đoković i Nadal imaju po 22 Grend slemova, Federer je ostao na 20, ko je najveći svih vremena, takozvani GOAT?

"Da se danas podvuče crta, to bi bio Đoković. Rezultati to potvrđuju. Izjednačeni su po osvojenim Grend slemovima, ali Đoković ima bolji učinak s Rafom, ima više Grend slem finala, osvojio je sve Masterse dva puta, pa završni Masters šest puta, a Rafa nijednom".


Koliko će još GS osvojiti Đoković? Džon Mekinro kaže bar 25, Nik Kirjos ide korak dalje i kaže 28...

"Teško je to prognozirati. Sve zavisi od zdravlja. Mogu reći da je Đoković favorit za sve ostale Slemove, pogotovo Vimbldon i US Open. Naime, priča se da bi u Americi do leta ili toekom leta trebalo da ukinu zabranu ulaska u zemlju strancima nevaksinisanim protiv kovida, tako da bi Đoković trebalo da igra na US Openu. Na tvrdoj podlozi i travi apsolutno je glavni favorit".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: