Fantastična Srbija razbila Bugare za polufinale!

Odbojkaši Srbije pobedili su Bugarsku u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u poljskom Krakovu sa 3:0, 25:21. 25:22, 28:26 posle 97 minuta igre.

Izvor: SM, MLJ

Četvrtak, 31.08.2017.

20:30

Fantastična Srbija razbila Bugare za polufinale!
StarSport

Odbojkaši Srbije su kao prvoplasirana ekipa iz Grupe A direktno prošli u četvrtfinale, a Bugarska je pobedila Finsku sa 3:1 (23:25, 25:21, 25:21, 25:12) i plasirala se među osam najboljih.

Srbija je u prvi set ušla sigurno i čvrsto i odmah stavila do znanja Bugarima zašto se plasirala direktno u četvrtfinale. Uvodna prednost od tri poena i dobra igra nisu davali razloga za brigu sve do brzog opuštanja srpskih igrača posle koga Bugari hvataju priključak.

'Plavi' ponovo dodaju gas i Luburić dobrim servisima vraća prednost Srbiji na 12:9 koja je iznosila i pet poena na 20:15, ali su Bugari zaigrali energičnije i prišli u finišu na samo dva poena 21:19 i dali razloga za brigu srpskom selektoru Nikoli Grbiću.

Uveliko se u tom trenutku videlo da će Cvetan Sokolov predvoditi Bugare u ovom meču, ali ni njegova dobra igra nije pomogla da igrači Srbije potpuno potpuno popuste, pa dobrom igrom u polju vraćaju prednost i koriste prvu set loptu za 25:21.

Drugi set je krenuo znatno lošije po Srbiju. Sasvim suprotno od prvog, nisu mogli da pronađu ritam, Bugari su krenuli mnogo bolje i imali prednost od pet poena već na 9:4. Tada kreće serija Srbije koja uspeva da izjednači, a potom i povede i već tada je Nemanja Petrić pokazao da će biti jedna od istaknutih figura u timu Srbije.

Petrić je terorisao odbranu Bugarske odličnim servisima, Lisinac je koristio svaku priliku da napadne po sredini, Podraščanin je dobro blokirao a Rosić upijao i Srbija je posle drugog seta vodila sa 2-0.

Slično kao i drugi počeo je i treći set u kome su Bugari stvorili nešto manju prednost nego na početku prethodnog dela igre, ali je njihova igra bila razlog za brigu jer nisu posustali ni kada je Petrić novim odličnim servisima doveo Srbiju do 4:4.

Bugari potom preuzimaju kontrolu, dolaze do prednosti od dva poena, delom zahvaljujjući i greškama Srbije. Usledila je serija Srbije 4:0, a onda novi preokret Bugara koji su vodili i pred kraj seta sa 20:18.

Imali su i dve set lopte Bugari. Jovović se na 24:22 za Bugarsku vratio u igru, podigao dobru loptu za Kovačevića koji je prošao, da bi u sledećem napadu promašio Sokolov i tada se ušlo u igru na razliku.

Srbija je na kraju izašla kao pobednik i sa dva uzastopna poena zaslužena odbranama za špice uspela da sa 28:26 osvoji i treći set i plasira se u polufinale Evropskog prvenstva u kome je čeka Nemačka. Taj meč se igra 2. septembra.

III set

Foto: Odbojkaški savez Srbije
Prvi poen u trećem setu osvajaju Bugari posle desetominutne pauze, a osvajaju i drugi i deluje kao da su bolje ušli u ovu deonicu - 2:0.

Jovović je dobrim napadom ostao sam po desnoj strani i raspalio po lopti za prvi poen Srbije u trećem setu. Dobra odbrana nije pomogla 'Plavoj četi' u narednom poenu koji osvajaju Bugari, da bi Luburić smanjio na 3:2.

Upravo Dražen greši iz servisa, ali Kovačević dobro procenjuje da će lopta iz servisa otići u aut pa Bugari vode sa 4:3.

Petrić! Novi fantastičan servis oduzima Bugarima napad koji samo prebacuju loptu u naše polje i srpski odbojkaši izjednačuju na 4:4.

Ovog puta se odlučio za skraćeni servis koji su Bugari upili i sklonili napadom potom nezgodnog Petrića sa servisa.

Bugari ponovo preuzimaju kontrolu i vode sa 7:5. Kovačević paralelom smanjuje zaostatak, ali Sokolov odmah potom napada po sredini i održava dva poena prednosti u korist Bugarske - 8:6. Nikola Grbić je tražio prvi tehnički tajm aut.

Servis greška Nikolaja Nikolova pred odlaska Kovačevića na servis. Dobar servis, lepa odbrana i Lisincu nije bilo teško da prođe kroz Todorova na mreži za izjednačenje.

Još bolji servis Kovačevića u narednom poenu donosi Srbiji prednost 9:8, a Lisinac novim poenom i dva poena prednosti - 10:8.

Bugari uspevaju da izjednače sa dva vezana poena, ali da posle promašaja Penčeva iz servisa odmah ostanu bez egala - 12:11 za Srbiju.

Serija grešaka Srbije i Sokolov sam na jednom bloku vraćaju Bugarima prednost sa početka seta od dva poena - 14:12.

Najlepši poen u setu pripada Srbiji! Petrić na servisu, odlična odbrana i serija Srbije od 4:0, vraćaju našoj reprezentaciji prednost od 16:14!

Cvetan Sokolov 'tuče' po rukama Podraščanina i šalje nedostižnu loptu za našu odbranu, onda iz servisa šalje as i potom grešku. Potpuno diktira rezultat poslednjih minuta i Bugari imaju egal - 17:17.

Srpski blok ne uspeva da zadrži Sokolova, Nikolov probija Petrića na servisu i Bugarska ima dva poena prednosti u završnici seta - 20:18. Nikola Grbić je tražio tajm aut i strpljenje od svojih igrača jer se Sokolov teško brani.

Sjajna odbrana Srbije! Kada je delovalo da Bugari odlaze na sigurna tri poena prednosti i da je poen već izgubljen, naši reprezentativci 'vade' iz polja loptu, vraćaju je, a onda u dva navrata blokiraju bugarske igrače. Posle drugog bloka, Lisinac donosi Srbiji 20:21 i nadu da se može do preokreta.

Lisinac greši na servisu, ali Podraščanin smanjuje iz prve posle servisa Bugara na 22:21, a novim dobrim napadom hvatamo priključak na 23:22.

Fenomenalnu odbranu Rosića Luburić nije uspeo da iskoristi i greškom na smeču je omogućio Bugarskoj dve set lopte - 24:22.

Kovačević je posle dizanja Jovovića smanjio jednu set loptu, a Sokolov greškom i drugu - 24:24.

Kakva odbrana Srbije za 25:25! Dva najbolja poena i poen Kovačevića posle neverovatne borbe i bacanja naših igrača po terenu donose Srbiji meč loptu - 26:25!

Posle prestupa Lisinca, Bugari osvajaju poen, ali Srbija neverovatnom borbenošću osvaja poslednja dva poena i pre svega odbranom za špice dolazi do 28:26 i plasmana u polufinale!

II set

StarSport
Za razliku od prvog, Bugari sada bolje započinju drugi set i imaju prednost od tri poena - 1:4.

Sjajnim napadom Nemanje Petrića, preko trojnog bloka donosi poena Srbiji i smanjuje razliku na 2:4.

Odbojkaši Srbije igraju sa nešto manje energije nego u prvom setu, a od Sokolova u napadu Bugarske zavisi mnogo toga, a Bugari imaju pet poena prednosti na 9:4.

Sjajna odbojka u drugom setu, Bugari su imali inicijativu, ali se Srbija serijom vratila do polovine drugog seta, a Nemanja Petrić u odbrani pravi Bugarima velike probleme servisima.

Upravo posle Petrićevog dobrog servisa, bugarski primači ne uspevaju da smire loptu, Srbija dolazi do dva poena prednosti na 16:14, a odbojkaši odlaze na drugi tehnički tajm aut u drugom setu.

Novi dobar servis Srbije i povećava se prednost naše reprezentacije koja je zaigrala mnogo bolje, Petrić nastavlja da teroriše bugarsku odbranu, što koristi Marko Podraščanin da posle sjajnog dvojnog bloka poentira za 18:14.

Prva greška Petrića prekida seriju Srbije, ali uzvraća raspoloženi Uroš Kovačević, Srbija posle greške Podraščanina iz servisa zaostaje tri poena.

Bugari se primiču na dva poena zaostatka posle loše plasirane lopte naših odbojkaša, prešla je mrežu, ali otišla u aut - 19:17.

Nikolov prolazi u napadu posle taktičkog servisa Srbije, kači srpski blok lopta odlazi u aut, a Bugari smanuju na minus 3 - 21:18.

Luburić prolazi za 22. poen Srbije i potvrđuje odličan napad, al i Bugari vraćaju servis Uroša Kovačevića i smanjuju opet na dva poena zaostatka. Povećava Petrić uz malo sreće pošto je lopta koju je plasirao od bloka otišla u aut - 23:20.

Nemanja Petrić sjajno igra u finišu drugog seta i posle poena Bugara donosi Srbiji prvu set loptu - 24:21. Bugari je posle tajm auta spašavaju sa dva dobra napada, ali Srbija ima drugu priliku na servis protivnika.

Koriste naši reprezentativci drugu set loptu dijagonalom koja je samo potkačila po prstima odbojkaše Bugarske koji su samo mogli da gledaju kako lopta koja im prolazi kroz ruke menja rezultat na semaforu na 2-0 u korist Srbije - 25:22. Sledi pauza od 10 minuta.

I set

Foto: Odbojkaški savez Srbije
Dobrim napadom Bugari smanjuju prednost koju su na tri poena držali igrači Srbije od starta - 5:2.

Izabranici Nikole Grbića kao da su se opustili i dopustili protivnicima da naprave seriju, kojom su došli do izjednačenja.

Mešuti, Jovović i Podraščanin prekidaju seriju Bugara za ponovno vođstvo, a dva fantastična servisa Luburića donosi Srbiji tri poena prednosti - 12:9.

Razoran servis Nikolova koji je jedva ukrotila naša reprezentacija, a onda odlična realizacija Uroša Kovačevića koji je pametno plasirao preko dvojnog bloka za 17:13.

Naredni poen posle velike borbe osvaja Srećko Lisinac, ali sudijskom intervencijom se poen dodeljuje Bugarima, a Lisinac već u sledećem posle neverovatne odbrane u polju naših igrača uspeva da osvoji poen za Srbiju i opet četiri poena prednosti - 18:14.

Lisinac i na servisu odličan ali Bugari uspevaju da prime servis i da osvoje poen koji potom za Srbiju osvaja Dražen Luburić - 20:15. Nije mnogo Bugarima pomogao tajm aut njihovog selektora koji je prethodio napadu.

Naizgled odličan napad Luburića činio se kao novi poen za Srbiju, ali je paralela otišla u aut, a dvojni blok nije kačio mrežu, pa je poen pripao Bugarima koji su se približili - 20:17.

'Raketa' iz servisa Bugara nije pomogla Sokolovu koji je imao kontru za 21:18. Srećom, promašio je, poslao loptu u aut pa je Srbija došla do 21:17.

Kao da se razbesneo Sokolov posle svog promašaja, poslao je novi projektil preko mreže, Rosić je uradio šta je mogao na prijemu, ali su se Bugari primakli na dva poena zaostatka - 21:19.

Srbija je posle tajm auta srpskog selektora Nikole Grbića malo konsolidovala svoje redove jer su Bugari bili bolji u poslednjih nekoliko poena. Sokolov je prednjačio, ali to nije bilo dovoljno da se napravi preokret. Srbija je osvojila prvi set sa 25:21.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: