Jokić ili Janis, Rasel ili Harden – biraju se najbolji u NBA

Kada su početkom aprila ove godine čelni ljudi NBA saopštili da će se nagrade za najbolje u sezoni saopštiti tek u junu, došlo je do dosta negodovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Tadiæ Petar

Nedelja, 25.06.2017.

23:49

Jokić ili Janis, Rasel ili Harden – biraju se najbolji u NBA
Foto: Getty images

I zaista, nema velikog smisla da se nagrade za najbolje igrače u ligaškom delu sezone dodeljuje tek 26. juna, 89 dana (12. april) nakon poslednjih utakmica u regularnom delu takmičarske godine.

Usledio je plej-of, a tamo već znamo kako se odvijala situacija, Golden Stejt je osvojio šampionat, Kevin Durent je proglašen MVP finala, međutim ona glavna priznanja ostala su tek da se objave.

Nama u Srbiji, ili komšijama u Hrvatskoj nisu toliko opala očekivanja ili ti “hajp“, jer imamo igrače (Nikolu Jokića i Darija Šarića) u najužoj konkurenciji za neku od nagrada.

Međutim, u Americi možemo čuti kako je sada već “nebitno“ ko će biti MVP, ROY, MIP ili DPOY, jer su Adam Silver i kompanija “uništili“ užitak ljubiteljima košarke.
Getty Images
Iako se donekle slažemo sa tim da su preterali sa odugovlačenjem, to su ipak najvažnija individualna košarkaška priznanja na svetu.

U noći između ponedeljka i utorka u tri sata iza ponoći, uz direktan prenos na TNT televiziji, biće dodeljene nagrade za najkorisnijeg igrača, “novajliju“ ili rukija godine, igrača koji je najviše napredovao, najboljeg odbrambenog košarkaša, trenera godine i igrača koji je davao najbolji doprinos sa klupe – šesti igrač.

Logično, najviše ćemo se osvrnuti na našeg Nikolu Jokića, koji se nalazi u konkurenciji za igrača koji je najviše napredovao.

Pored njega, pisaćemo i o ostalim nagradama i kandidatima, međutim trudićemo se da budem maksimalno koncizni s obzirom da ima dosta kategorija, a vama ćemo u komentarima ostaviti da opširno raspravljate o mogućim scenarijima.

MIP: Jokić, Adetokumbo ili Gober?

Getty Images
Krećemo od kategorija koja najviše zanima ljude u Srbiji, a to je MIP (Most Improved Player), odnosno igrač koji je najviše napredovao u prethodnoj sezoni.

Nikola Jokić

Centar Denver Nagetsa ove sezone bio je jedan od najboljih visokih igrača u ligi i sa razlogom se nalazi u najužoj konkurenciji za ovu nagradu.

Jokić je gotovo u svim kategorijama znatno napredovao u odnosu na sezonu 2015/2016, na terenu je izrastao u pravog vođu, sve akcije su polazile od njega i zaista je bilo milina gledati ga.

Njegov uspon krenuo je sredinom decembra kada se ustalio u prvu petorka, a napad Nagetsa je od tog trenutka bio najefikasniji u ligi. Od starta februara Joka je bio jedini igrač koji je prosečno beležio 18 poena, 11 skokova i 6 asistencija.

Ono što najviše upada u oči kod Nikole, jesu tripl-dablovi. Agilni centar ostvario je šest takvih učinaka, što ga stavlja na četvrto mesto po broju ostvarenih tripl-dablova u sezoni. Jedino su Vestbruk (42), Harden (22) i Džejms (13) imali više.

Kao što smo rekli njegov napredak bio je vidljiv u svim parametrima, pa je tako beležio 16,7 poena (+6,7), 9,8 skokova (+2,8) i 4,9 asistencije (+2,5).

Jeste što je naš, ali ono što najviše ide u prilog Jokića je to što je malo ko očekivao da će napraviti ovoliki “bum“. Kada budemo pričali o Janisu, iskazaćemo po nama glavnu razliku, zašto mislimo da je Jokić više napredovao od Grka.
Getty Images
Janis Adetokumbo

Adetokumbo je u završnici sezone 2015/2016, tačnije u poslednje 32 utakmice beležio 19 poena, 8,7 skokova i 6,7 asistencija i kada uporedimo sa statistikom od ove sezone 23,2 poena, 8,9 skokova i 5,5 uspešnhih dodavanja, vidimo napredak, ali ne kao kod Jokića.

U ove 32 utakmice Janis je ostvario čak 5 tripl dablova, dok je ove sezona na 80 mečeva imao “samo“ tri. Ono u čemu je Grk stvarno dosta napredovao jeste odbrana, s obzirom da je ima 1,9 blokada i 1,7 ukradenih lopti po meču.

Na stranu Adetokumba ide to što je zaista medijski odlično propraćen u NBA, svi pričaju od grčkom čudu i stručnjaci uglavnom daju njemu veće šanse da osvoji ovu nagradu.

Svakako neće mnogo pogrešiti ako to urade, međutim po našem mišljenju Jokić nije imao bolju sezonu od Adetokumba, ali je više napredovao i to je glavna stvar ovde.
Getty Images
Rudi Gober

Nažalost zapostavili smo Rudija Gobera koji se nalazi takođe u ovoj konkurenciji, međutim male su šanse da on bude MIP.

Svakako je Rudi doživeo veliki napredak, pre svega ofanzivno, dok je odbranu podigao na još jedan neverovatan nivo. Nijedan centar se nije nadigrao protiv njega i to je ono što ga je preporučilo da uđe u najužu konkurenciju.

Francuz je napredovao u glavnim aspektima a to su poeni 14 (+4,9), skokovi 12,8 (+1,8) i blokade 2,6 (0,4). Ipak, po svemu sudeći glavna borba biće između Jokića i Janisa.

MVP: Vestbruk, Harden ili Lenard?

Getty Images
U konkurenciji za najkorisnijeg igrača sezone slovo je spalo na tri imena, Rasela Vestbruka, Džejmsa Hardena i Kavaja Lenarda.

Rasel Vestbruk

Ceo poseban tekst bismo morali da posvetimo Raselu Vestbruku kako bi dočarali šta je sve igrač Oklahome ostvario. Ipak, bićemo kratki i reći zašto mislimo da je Rasel najbliži osvajanju MVP.

Jednostavno od odlaska Durenta u Golden Stejt sve je palo na leđa Vestbruka koji je to junački podneo.

Oklahoma je ligaški deo sezone završila sa skorom 47-35, a Rasel je takmičarsku godina okončao sa 31,6 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije, čime je postao prvi igrač od Oskara Robertsona i sezone 1961/1962 koji je beležio u proseku tripl-dabl.

Ono najimpresivnije ostavili smo za kraj, pošto je Vestbruk oborio rekord istog čoveka po broju tripl-dablova u sezoni – 42. Znamo da u košarci nije sve u statistici, ali kada se pogledaju ove brojke i to koliko Ras znači Oklahomi, teško je ne proglasiti ga MVP.
EPA/LARRY W. SMITH
Džejms Harden

Igrač Hjustona oduševio je sve ljubitelje košarke ove sezone i niko nije mogao da pretpostavi da će prelazak na poziciju plejmejkera doneti ovoliki napredak u igri.

Svi dobro pamtimo utakmicu 31. decembra, kada je Harden odigrao jednu od najboljih individualnih partija u istoriji ovog sporta. Tada je na meču protiv Njujorka postigao 53 poena, 17 asistencija i 16 skokova.

Hjuston je predvodio do skora 55-27, njegovi saigrači igrali su znali da ga isprate i glavna prednost Hardena u trci za MVP jeste ekipa, koja je ligaški deo završila na trećem mestu na zapadu.

Kavaj Lenard

Kavaj Lenard jeste malo potcenjen u NBA, ali pored ovakve dve sezone Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena, jednostavno ne vidimo kako bi Kavaj mogao da osvoji nagradu.

Čim se našao u ovakvom društvu govori nam da je iza sebe imao neverovatnu sezonu i to je potpuno tačno. Odlaskom Tima Dankana izrastao je u pravog lidera i igra Sparsa kada je on na terenu izgleda neuporedivo bolje.

Svake sezone vidi se njegov napredak u ofanzivnom delu igre i gotovo da ju je doveo do perfekcije. Takmičarsku godinu završio je sa prosekom od 25,5 poena, 5,8 skokova, 3,5 asistencija i 1,8 ukradenu loptu.

ROY: Embid, Šarić ili Brogdon?

Getty Images
Kada je reč o novajlijama koji su obeležili proteklu sezonu izdvojila su se tri imena Džoel Embid, Dario Šarić i Malkolm Brogdon.

Džoel Embid

Embid je uspeo da promeni lice franšize posle samo nekoliko odigranih utakmica i da ga povreda nije omela, bez sumnje bi bio 'ruki' godine. Ipak, odigrao je samo 31 utakmicu,na parketu je provodio 25,4 minuta i za to vreme ostvarivao 20,2 poena, 7,8 skokova i 2,5 blokade.

Nema sumnje da je Embid budućnost Filadelfije i ove lige, međutim povrede moraju da ga zaobiđu da bi se ova konstatacija obistinila.

Dario Šarić

Hrvatski reprezentativac odigrao je fantastičnu prvu sezonu i po mnogima je glavni kandidat da postane ROY. Nije imao ovoliko impresivnu statistiku kao Embid, ali je propustio samo jednu utakmicu u celoj sezoni.

Ukoliko nagrade ne ode u ruke Darija Šarića, to će verovatno biti zbog poslednjih mesec dana, možda malo jače, kada je krilnog centra stigao umor, pa je logično beležio nešto slabije partije.

Malkolm Brogdon

Plejmejker Milvoki Baksa potpuno je oduševio sve NBA analitičare, pošto je izabran tek kao 36. pik na draftu 2016 godine. Njegove konstantno solidne partije stavljaju ga u vrh i postoji velika mogućnost da bude dobitnik ove nagrade.

U plus mu ide što je domaći košarkaš, pritom je odigrao miljama iznad očekivanja i sa razlogom je u ovoj konkurenciji.

DPOY: Gober, Lenard ili Grin?

Getty Images
Iako se u ligaškom delu sezone ne igraju onako jake odbrane kao u plej-ofu, to ne važi za Drejmonda Grina, Rudija Gobera i Kavaja Lenarda.

Drejmond Grin

Mnogi ga ne vole, ne podržavaju njegove "prljave" poteze na terenu, međutim Grin je zlata vredan timski igrač i Golden Stejt ne bi bio ovo da u odbrani, ali i u napadu nemaju pomenutog igrača.

Preuzima od 1-5 i podjednako dobro ih brani, uvek je agresivan na oba kraja terena i mislimo da je konačno vreme da Drejmond dobije ovu nagradu, koju zaista zaslužuje.

Kavaj Lenard

Lenard se već nalazio gore u kategoriji za MVP sezone i to nam govori koliko je svestran igrač. Odbrana mu je bila uvek jača strana, ali izrastao je u pravog superstara.

Pretohdne dve sezone osvajao je ovu nagradu i mala je verovatnoća da će tako biti i ove godine, s obzirom na konkurenciju.

Rudi Gober

Baš kao i Kavaj nalazi se u dve konkurencije, međutim veliku su šanse da će mu obe izmaći. Spomenuli smo kod MIP da je Gober defanzivna sila i u godinama koje dolaze francuski centar verovatno će osvojiti DPOY, ali ove godine teško.

Šesti igrač: Gordon, Vilijams ili Iguadala?

Getty Images
Svake sezone dodeljuje se nagrada za najboljeg šestog igrača, a na kraju takmičarske godine 2016/2017 u najužu konkurenciju ušli su dva igrača Hjustona Erik Gordon i Lu Vilijams, kao i krilo Golden Stejta Andre Iguadala.

Erik Gordon

Gordon je potpuno oduševio na početku sezone odličnim partijama, ulazivši sa klupe i davavši veliki doprinos. Jedne vreme bio je ispred Stefa Karije po broju pogođenih trojki, ali dolaskom Lua Vilijamsa njegove partije su utihnule.

Svakako je jedan od glavnih kandidata, ali može se reći da je ovo jedna od najnepredvidljivih kategorija.

Lu Vilijams

Sjajni bek igrao odlično u Los Anđeles Lejkersima, a dobre partije preneo je i u Hjuston, gde je završio u februaru, posle trejda. Ipak i njegove partije nešto su splasnule dolaskom u Hjuston.

Ima sličnu statistiku i ulogu kao saigrač iz Roketsa, tako da ćemo videti kako će se sve ovo završiti.

Andre Iguadala

Iskreno ovo je iznenađenje, s obzirom da je Iguadala imao veoma pristojne brojke tokom sezone. Poznato je da igra Golden Stejta izgleda mnogo bolje, pogotovo u plej-ofu, kada je on na terenu, međutim tokom ligaškog dela sezone to jednostavno nije moglo da se primeti toliko.

Moguće je da su čelni ljudi NBA ovom kandidaturom hteli da odaju priznanje Iguadali, koji je prethodnih godina jedan od najvažnijih igrača Voriorsa, međutim teško je da će i osvojiti "Sixth man award".

Trener: Spolstra, Dantoni ili Popovič?

Getty Images
Potpuno izjednačena kategorija i veoma je zanimljivo videti ko će između Erika Spolstre, Majka Dantonija i Grega Popoviča odneti nagradu za naboljeg trenera u sezoni 2016/2017.

Erik Spolstra

Dugogodišnji trener Majamija ove sezone pokazao je da je jedan od najboljih trenera u NBA. Osporavani Majami u drugom delu sezone igrao je jednu od najboljih košarka u ligi i da nije bilo povrede Diona Vejtersa verovatno bi se našli u plej-ofu.

Ovako im je on izmakao za "dlaku", pošto su imali isti skor kao Čikago (41/41), ali lošiji međusobni duel.

Majk Dantoni

Svi su znali da će Hjuston dolaskom Dantoni igrati lepršavu i brzu košarku, ali niko nije mogao da pretpostavi da će u ligaškom delu sezone izgledati ovako dobro.

Završili su treći na zapadu, Džejms Harden je izrastao u kandidata za MVP, a najveće zasluge daju se bivšem treneru Olimpije iz Milana i Benetona. Upravo zbog toga Majk je rame uz rame sa Spolstrom.

Greg Popovič

Suvišno je govoriti o Gregu Popoviču kao dobro treneru, s obzirom da je jedan od najuspešnijih ševofa struke u istoriji NBA. Ovu nagradu je osvajao tri put 2003., 2012. i 2014. godine i malo je verovatno da će i ove sezone dobiti ovo priznanje.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: