Nova vest
Tenis

Utorak, 31.08.2010.

14:22

Rafa Nadal – momak mekog srca

Prvi teniser sveta Rafael Nadal, čiji bicepsi predstavljaju špansko nacionalno blago, tvrdi da muzika koju privatno sluša nije ni slična, recimo, Šakirinoj. „Obožavam „Muziku noći“ iz „Fantoma iz Opere“. Taj mjuzikl sam ovde gledao nekih šest puta“, kaže Španac. Kako počinje novi US Open, mnogi se pitaju da li će prvi reket sveta uspeti da osvoji i ovaj turnir i tako postane najmlađi teniser u istoriji koji je kompletirao “zlatni Slem”. Ovaj epohalni podvig načinilo je samo nekoliko tenisera, među njima i Nadalov najveći rival Rodžer Federer, ali Rafa do sada nijednom nije ušao u finale Otvorenog prvenstva SAD. Iako već ima osam Gren slem titula, ovaj mu uporno izmiče. O čemu li razmišlja pod tolikim pritiskom?

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

“Ni o čemu! Samo gledam kako ću da ubacim loptu u teren. Najbitnije je pogađati. Lakše je biti šampion sa mnogo pogodaka, a bez glave, nego igrati pametno i ne pogađati”.

Biti bistre glave je ipak i ključ za postizanje fantastičnih pogodaka, koji su neophodni da se matiraju najveći rivali, a naročito Federer. Mada je Federer jedini aktivni teniser koji je ostvario veće uspehe od Nadala, dvadesetčetvorogodišnji Maljorčanin na Švajcarca ne gleda kao na neprijatelja, već više kao na idola.

“Imati Rodžera sa druge strane mreže je uvek motiv da igrate bolje i donosi vam želju da dajete maksimum jer na drugoj strani terena uvek vidite boljeg igrača od sebe”.

Uprkos činjenici da Nadal na ovogodišnji US Open stiže kao najbolji na svetu i glavni favorit, mladi Španac i dalje misli da je Federer bolji teniser od njega.

“Ja to ne mislim, već sam u to siguran”.

Dovoljno veliki džentlmen da uvak hvali rivale, Nadal je takođe dovoljno veliki mačo da otkrije da ispod legendarnih bicepsa i atletskog torzoa kuca mekano srce. Španac ima devojku već tri godine, al ii dalje živi sa majkom i tvrdi da mu nije problem da stalno sređuje svoju sobu, ako će to usrećiti njegove ukućane.

“To je nešto gde bih mogao biti bolji”, kaže Nadal o spremanju sobe. “Moja majka voli da sve bude pod konac id a je kuća uvek uredna. Ponekad sam neuredan, zbog čega ona mora više da sprema”.

Tu je uvek i muzika, a Rafa ne krije da uživa u mjuziklima, doduše najviše u najpopularnijem brodvejskom ostvarenju, “Fantomu iz opere”.

“Volim tu muziku, ceo mjuzikl, kao i priču iza nje”, kaže Španac, kojeg fanovi najčešće viđaju u Šakirinom spotu za numeru “Gypsy”.

Iako Nadal dok priča deluje kao nežni mladić iz perioda renesanse, kada je tenis u pitanju, igra kao bik. Mnogi kažu da US Open još nije osvojio upravo zato što se zbog agresivnog stila igre do kraja sezone često premori.

“Ima toliko toga na čemu moram da radim, toliko segmenata u kojima bih mogao biti bolji”, tvrdi Rafa.

Ipak, on u Njujork sada stiže kao prvi na svetu. Znači li to id a na teren izlazi spreman za novi trofej?

“Zapravo, nikada ne mislim da ću da pobedim. Uvek znam da mogu i da pretrpim poraz. Jedino u šta sam siguran jeste da moram da pokušam da uradim sve kako treba ako mislim da pobedim”.

I tako se nastavlja naporan rad za Rafu. Da li će izdržati?

“U svakom trenutku dajem sve od sebe. Ako mogu da igram još 20 godina, igraću još 20 godina, ako mogu 15, igraću još 15. Možda osam, možda manje. Trudiću se da nastavim karijeru sve dok budem mogao, a kada me telo i duša budu izdali, okončaću taj deo, otići ću kući i uživati u drugačijem životu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve