Večera kod Tifanija

Pobednici US Opena u svojim rukama će, pored pozamašnog novčanog čeka, držati i srebrni pobednički pehar koji za ovaj turnir namenski izrađuje čuvena juvelirska kompanija Tiffany & co, u svetu verovatno najpoznatija po filmu “Doručak kod Tifanija” sa Odri Hepbern.

Izvor: VD

Sreda, 05.09.2007.

05:30

Default images

Pehar je od visoko kvalitetnog sterling srebra, visok je 40 cm. Na površini ima ugraviran logo US Opena i tenisku lopticu veličine 7,5 cm. Ova gravura je od zlata i platine. Težak je 3.810 grama.

Trofej je ručne izrade i pravi se u Tifanijevoj srebrnarskoj radionici u Nju Džersiju. S obzirom da se sve pravi ručno, potrebno je u proseku oko 150 dana da se napravi jedan trofej za veliku sportsku manifestaciju kao što je US Open.

Vrhunski juveliri rade na izradi pehara, korisite tradicionalne načine srebrnarenja, pažljivu tehniku ručne gravure, kao i poliranja i sjaja. Na završetku turnira na peharu će se ugravirati imena pobednika i pobednice US Opena, kao i godina, u ovom slučaju 2007.

Juvelirnica Tiffany & co. osnovana je 1837. u Njujorku, na Petoj aveniji na Menhetnu. Tu se i dalje nalazi sedište kompanije kao i glavna radnja koja izazi na ugao Pete avenije i 57. ulice.

U pitanju je mesto ispred koga je junakinja popularne serije Sex & city Šarlot upoznala svog prvog muža – doktora Treja MekDugla. Glavni proizvod su dijamanti, a namenski za US Open Tifani pravi i ograničenu količinu kristalnih i srebrnih privezaka i ogrlica sa logom ovog teniskog turnira.
727 Fifth Ave. @E57.
Prvi zahtev da juvelirnica Tifani napravi pehar za jedan sportski događaj stigao je još 1930. godine. Tada je Jahting klub iz Njujorka od Tifanija tražio da za godišnju trku napravi specijalan pehar od 18-tokaratnog zlata.

Pehar je bio toliko lep da je kompanija Tifani odlučila da razvije celo jedno juvelirsko odeljenje koje je i danas isključivo zaduženo za izradu pehara.

Kompanija Tiffany & co. proizvodi više trofeja za razne sportske manifestacije, u najvećem broju za američke nacionalne sportove:

- Trofej za Nacionalnu ligu u američkom fudbalu „Vince Lombardi Super bowl trophy“
- Trofej za NBA šampiona „Larry O’Brien Championship trophy“
- Trofej za bejzbol ligu „Major League Baseball World Series trophy“
- Trofej za Nascar motorne trke „Nextel Cup Trophy“
- Trofej za japansku bejzbol ligu „Central League Trophy“ for Nippon Professional Baseball
- Trofej za veliki turnir u golfu „Fedex cup“ – PGA tour

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: