Jelena Dementijeva

Jelena Dementijeva je profesionalno počela da se bavi tenisom 1998. godine, a sezonu kasnije je prvi put ušla u najboljih 100. Najveće uspehe postigla je 2004. godine, kada je igrala finala na Rolan Garosu i US openu i bila 4. na WTA listi. U karijeri je trijumfovala na sedam takmičenja i ostvarila turnirski prihod od 8 miliona dolara. Na kraju 2000. je prvi put bila plasirana među najboljih 20 i od tada nije gubila taj status. Na US openu je stigla do polufinala, ali je poražena od Lindzi Deveport. Postala je prva Ruskinja u istoriji koja je prošla tako daleko na ’Flešing Medouzu’.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

17:34

Default images

U 2001. godini je takođe napredovala po planu, igrala je finala u Akapulku i Moskvi (poraz od Jelene Dokić), a jedno vreme je provela i u Top 10. Na Rolan Garosu je izgubila od Henrijete Nađove, a vrlo lošu partiju pružila je na Vimbldonu - poraz od Anke Huber sa 6:2, 6:0 u duelu treće runde. Do osmine finala je dogurala na US openu, ali je u veoma neizvesnom meču slavila Kim Klajsters – 7:5, 4:6, 6:2. Te godine je imala poteškoća sa povredom ramena, zbog koje je bila prinuđena da menja način servisa kako bi bila u mogućnosti da se takmiči. Ta odluka se pokazala kao najgora moguća, jer se Dementijeva nikada nije vratila na stari stil, i dalje nepravilno baca lopticu i servis joj je ubedljivo najslabiji udarac.

Posle sezone ispunjene razočaravajućim nastupima na najvećim turnirima (AO – prvo kolo, RG – prvo kolo, Vimbldon – 4. kolo, US open – 4. kolo) i samo jednim finalom (Herotgenboš), usledila je bilstava 2004. godina, praćena trofejom u Haseltu i finalima Rolan Garosa, US opena, Majamija i Moskve. Start sezone i poraz od Jelene Janković u prvom kolu Australijen opena nije obećavao tako dobru sezonu, ali je prekretnica bio Ki Biskejn – pobede nad Jelenom Dokić, Venus Vilijams i Nadjom Petrovom ulile su Jeleni samopouzdanje. Neubedljiv početak imala je na Rolan Garosu, izgubula je set od Bosanke Jugić-Salkić i gubila od Ane Smašnove sa 6:0, 2:0 u trećoj rundi. Onda je zaigrala mnogo bolje, eliminisala Devenportovu (6:1, 6:3), Moresmo (6:3, 6:4) i Suares ,a zatim izgubila od Anastasije Miskine u prvom ruskom finalu na Gren slemu – 6:1, 6:2.

Još trnovitiji put do finala imala je na Vimbldonu, u dramatičnom četvrtfinalnom meču je izbacila Moresmo sa 4:6, 6:4, 7:6, iako je imala brejk zaostatka u drugom i trećem setu. U polufinalu je Dementijeva osvojila prvih sedam gemova protiv Dženifer Kaprijeti, iako je po običaju vrlo loše servirala. Amerikanka je izjednačila, u trećem setu servirala za meč, a kada tu šansu nije iskorstila, Jelena je zaigrala mnogo agresivnije u taj brejku i bekhend ’vinerom’ završila meč – 6:0, 2:6, 7:6. U finalu nije imala velikih izgleda protiv Svetlane Kuznjecove, koja je skoro svaki slabiji servis Dementijeve neumoljivo kažnjavala snažnim forhendima, napravila 35 direktnih poena i zasluženo slavila – 6:3, 7:5.
Naredne godine je samo dva puta prošla do finala, u Čarlstonu je izgubila od Enan, a u Filadelfiji od Moresmo. Na US openu je igrala odlično, pobedila Čakvetadze, Šnider i Devenport, ali je u polufinalu bolja od nje bila Meri Pirs. Na ostalim Gren slem turnirima nije išla dalje od osmine finala, a u Indijan Velsu i Moskvi je ispala u polufinalu.

Prošle godine je bila najbolja u Tokiju i Los Anđelesu, gde je u finalu savladala Jelenu Janković sa 6:3, 4:6, 6:4. Bio je to vrlo uzbudljiv dvoboj sa mnogo razmena udaraca i tehničkih nadmudrivanja, Ruskinja je vodila sa 5:0 u trećem setu, Jankovićeva stigla do 5:4 i imala loptu za poravnanje, ali je nije realizovala. U finalu turnira u Tokiju Dementijeva je pružila jednu od najboljih partija prošle sezone, pošto je pobedila Martinu Hingis za samo 56 minuta – 6:2, 6:0. Takmičenje na Vimbldonu i US openu završila je u četvrfinalu, a nije uspela da pruži ozbilniji otpor ni Šarapovoj ni Jankovićevoj. Činilo se da joj servis postaje ozbiljniji deficit svakim danom i da se Dementijeva ne može ravnopravno nadmetati sa igračicama iz svetskog vrha dok ne popravi početni udarac.

Tekuću sezonu je započela vrlo loše – izgubila u drugom kolu turnira u Sidneju od Li Na, iako je imala prednost od 5:2 u trećem setu i čak 5 meč lopti. Na Australijan openu je poražena od Nikol Vajdišove, a na Rolan Garosu i Vimbldonu je izgubila od Marion Bartoli i Tamire Pašek. Osvojila je titulu na turniru u Istanbulu (šljaka, 200.000 dolara), a igrala je i polufinale San Dijega.

Dementijeva je teniserka koja se prevashodno oslanja na brzinu i odličnu anticipaciju. Veliku vrlinu joj predstavlja sposobnost da iz teške situacije vrati duboku i preciznu lopticu, a da je već savršeno spremna za narednu. Ima zaista katastrofalan servis, ali ostatak njene igre je više nego dobar, čim sa tako lošim servisom opstaje u svetskom vrhu. Forhend više voli da gađa po paraleli i tim udarcem najlakše pogađa linije i pravi direktne poene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: