Endi Rodik

Endi Rodik je poslednji teniser koji je zauzimao prvo mesto na ATP listi pre dolaska na presto neprikosnovenog Rodžera Federera. Prvu poziciju Rodik je zauzeo nakon najuspešnije sezone u karijeri (2003), u kojoj je osvojio 6 turnira, uključujući US open. Tada 21-godišnji Rodik je na putu do finala savladao Henmana, Ljubičića, Saretu, Malisa, Šalkena, Nalbandijana i Huana Karlosa Ferera. Polufinalni meč sa Argentincem bio je za pamćenje, Rodik je gubio sa 2:0 u setovima, spasao meč loptu u taj brejku trećeg i potom rešio duel u svoju korist – 6:7, 3:6, 7:6, 6:1, 6:3. Teška pobeda dala je krila mladom Amerikancu, koji je u finalu samleo prethodnika na ’broju 1’ Huana Karlosa Ferera sa 6:3, 7:6, 6:3 za samo sat i 42 minuta igre. Pored toga, igrao je polufinala na još dva Gren slem turnira – Federer ga je dobio na Vimbldonu, a Rajner Šitler na Australijen openu.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

16:25

Default images

Finale Vimbldona i titula u Majamiju bilo je sve što je Rodik uradio u 2004. godini, a kao logična posledica slabih partija bio je pad sa prve pozicije već u februaru, nakon samo 13 nedelja provedenih na vrhu liste.

Njegova igra je konstantno bila u padu i nije ispunio očekivanja Amerikanaca, koji su ga videli kao naslednika Samprasa i Agasija. Nije osvojio titulu 10 meseci, a jedan period je čak proveo i izvan prvih 10. Karijera mu ponovo kreće uzlaznom putanjom od jula 2006. godine, kada je počeo da radi sa Džimijem Konorsom. Odmah je osvojio turnir Masters serije u Sinsinatiju, a na US openu je stigao do finala, eliminisavši usput Lejtona Hjuita i Mihaila Južnog. Ipak, ponovo je Federer bio koban za Rodika, uprkos tome što je finalni meč bio uzbudljiviji nego što se očekivalo – 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.

Najbolji Rodikov udarac, zlonamerni će reći i jedini, jeste servis (drži rekord po brzini ubačenog servisa - 248,2 km/h). Međutim, i kada ne uspe da ubaci prvi, značajan adut Amerikanca predstavlja i kik servis, koji skoro uvek izabere kao rešenje pri drugom servisu. Poseduje i snažan forhend, a jak servis mu često omogući da se adekvatno namesti na omiljeni udarac i brzo završi poen. Ne voli da igra duge poene, jer onda do izražaja dolazi njegova najveća slabost – bekhend. Otkada radi sa Konorsom, Rodik je poboljšao ovaj deo igre, ali njegov bekhend i dalje nije na nivou potrebnom za vrhunska dostignuća. Dosta je ’tvrd’ na voleju, što je velika šteta, jer bi, uz solidnu igru na mreži i fenomenalan servis kakav ima, sasvim sigurno imao više šansi na travnatoj i betonskoj podlozi, pogotovo protiv Federera.

Rodik je sigurno teniser kojem je Federerova suverena vladavina najviše naškodila – dobio je Švajcarca u samo jednom od četrnaest susreta, a u završnicama Gren slem turnira gubio je od njega čak 5 puta.

Osvojio je 22 titule i ostvario turnirski prihod od 12,5 miliona dolara..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: