Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 12.07.2021.

18:15

Igre XXVII Olimpijade – 2000. Sidnej (Australija)

Igre u Sidneju su zbog nivoa organizacije, kvaliteta takmičenja, ljubaznosti domaćina i fantastične atmosfere proglašene za najbolje u istoriji.

Izvor: MT

Autor: MT

Igre XXVII Olimpijade – 2000. Sidnej (Australija)
Foto: Profimedia

Na spektakularnom otvaranju pre više od 100.000 ljudi, atletičarka Keti Friman je upalila olimpijsku baklju, a nešto kasnije i slavila u trci na 400 metara. Kao pripadni domorodačke manjine Aboridžina, Friman je postala australijska heroina.

Na Igrama je učestvovala rekordnih, do tada, 199 zemalja, a jedina država koja nije poslala predstavnike, bio je Avganistan.

U olimpijski program su uvršteni trijatlon i tekvondo, dok su žene mogle da se takmiče i u dizanju tegova, ali i modernom petoboju.

Susantika Jajasinge postala je prva osoba iz Šri Lanke, koja je osvojila medalju, osvojivši bronzu u trci na 200 metara.

Birgit Fišer je osvojila dva zlata u kajaku i tako postala prva žena, koja je medalje na Igrama osvajala u razmaku od 20 godina.

Igre je obeležio i američki softbol tim, koji je nakon tri početna poraza uspeo da se vrati, osvoji zlato, te do trona stigne tako što je savladao sve ekipe koje su im nanele poraz.

Sjajan povratak je napravio i Rioko Tamura, koji je u konkurenciji džudista gubio u Barseloni i Atlanti, ali je u Sidneju stigao do zlata.

Stiven Redgrejv je postao besmrtan, tako što je postao prvi veslač koji je osvajao zlato na pet uzastopnih Olimpijskih igara.

Ne treba zaboraviti ni tada 17-godišnjeg plivača Jana Torpa, koji je osvojio tri zlata i dva srebra, pritom srušivši jedan od svetskih rekorda.

Po prvi put u istoriji Igara, doping testovi su rađeni vađenjem krvi sportistima, a zadužen za ovaj posao, bila je Svetska antidoping agencija (WADA).

Kao i četiri godine ranije, najviše medalja je sakupila Amerika, 93, četiri više od, standardno, Rusije.

Jugoslavija je u Sidneju imala 111 predstavnika, od kojih se troje popelo na pobedničko postolje. Zlato su uzeli odbojkaši, srebro Jasna Šekarić, a bronzu vaterpolisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve