Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 12.07.2021.

18:00

Igre XXVI Olimpijade – 1996. Atlanta (SAD)

Atlanta je organizaciju Olimpijskih igara 1996. dobila u konkurenciji pet gradova, između ostalih i Beograda.

Izvor: MT

Autor: MT

Igre XXVI Olimpijade – 1996. Atlanta (SAD)
Foto: Profimedia

Očekivalo se da će domaćinstvo pripasti Atini, koja bi proslavila jubilej, 100 godina Igara, to se nije dogodilo.

MOK je u pojašnjenju naveo da je stane i broj sportskih borilišta u Atini nedovoljan. Ipak, prestonica Grčke je organizaciju dobila 2004. godine.

Igre su u Atlanti su bile drugačije od ostalih. Po prvi put organizacija je finansirana bez pomoći grada ili države, te je zbog toga, često bila kritikovana da previše komercijalizuje događaj, što nije u duhu olimpizma.

Takmičenje je imalo još neke loše strane – velika saobraćajne gužve, koje su otežavale život sportistima, a ne treba zaboraviti ni eksploziju postavljene bombe, kada je poginula jedna osoba, a oko 100 povređeno.

Igre su imale emotivan početak, pošto je baklju upalio niko drugi nego legendarni Muhamed Ali.

Po prvi put u istoriji, svih 197 priznatih nacionalnih olimpijskih komiteta bilo je predstavljeno na Igrama.

Odbojka na pesku, brdski biciklizam i ženski fudbal debitovali su kao sportovi u Atlanti 1996, dok je Hubert Raudašl postao prva osoba koja se takmičila na devet Igara.

Mari Žoze-Perek pobedila je u trkama na 200m i 400m, čime je postala najuspešnija francuska atletičarka ikada.

Kada smo kod atletike, Amerikanac Majkl Džonson trijumfovao je na istim deonicama, s tim da je na 200m postavio svetski rekord, 19:32.

Turski dizač tegova Naim Sulejmanoglu postao je prvi u ovom sportu koji je osvojio tri uzastopne zlatne medalje.

"Kada jede u restorau, niko ne traži od njega da plati. Kada prekorači brzinu, ne dobija kaznu, a policija mu želi ugodno putovanje", napisao je u šali jedan turski novinar.

Na ovim Igrama je i fudbal postao delimično profesionalan. Odnosno, svaka reprezentacija od tada sme da ima po trojicu profesionalaca, bez obzira na godine i olimpijsko iskustvo.

Očekivano, najuspešnija zemlja u broju medalja bila je Amerika, sa 101, ispred Rusije i Nemačke.

Naša zemlja, pod imenom SR Jugoslavija, vratila se nakon zabrane 1992 – i osvojila četiri odličja, po jedno zlato i srebo, te dve bronze.

Strelkinja Aleksandra Ivošev je uzela najsjajnije odličje, košarkaši su stigli do srebra, dok su treće mesto osvojili, ponovo Ivošev, ali i odbojkaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

8 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu