Nova vest
Tenis 16

24.5.2024.

8:55

Đokovića "ispoštovao" žreb – šetnja, pa ozbiljne "mine"

Najbolji teniser sveta Novak Đoković može biti prilično zadovoljan žrebom za predstojeći Rolan Garos.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Grend slem je Grend slem, ali praktično do četvrtfinala Novak ne bi trebalo da ima problema sa svojim rivalima.

Prvi na putu stoji mu Francuz Pjer-Ig Erber, kome su organizatori zbog stare "slave", ali i činjenice da je domaći teniser, uručili vajld-kard, odnosno specijalnu pozivnicu.

Ovaj 33-godišnjak je trenutno tek 143. na ATP listi, a najbolji plasman imao je pre pet godina i tada je zauzimao 36. mesto u poretku.

Nije nastupao na ATP turnirima tokom 2024. godine, već isključivo po čelendžerima u domovini, ali i okolini, međutim, nije uspeo da se okiti niti jednom titulom.

Jasno je da je njegovo vreme prošlo, a svojevremeno je mogao da se pohvali trećim kolom na Grend slemu, svakom osim US openu.

EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Stizao je do ove faze takmičenja u Melburnu 2016. i 2019, u Parizu 2018, kao i u Londonu 2016. godine.

Protiv Novaka je igrao samo jednom, baš u Parizu, ali ne u Bulonjskoj šumi, već u Bersiju i tada je srpski as slavio rezultatom 7:6 (3), 6:3.

Uprkos tome što je Đoković daleko od vrhunca, realno zvuči da Erber nema skoro pa ni teorijski šanse da naudi trostrukom šampionu Kupa Musketara.

Mnogo interesantnije bi moglo da bude u duelu koji će odlučiti o tome ko će na megdan Novaku u drugom kolu.

Sastaju se Roberto Karbaljes-Baena i Konstant Lestijen, dva Top 100 igrača, 62. i 86, s tim da deluje da Španac ima veće šanse za uspeh.

Doduše, Lestijen je poslednju pobedu na Turu ostvario upravo protiv Baene u Finiksu pre više od dva meseca. Tačnije, Baena mu je taj susret predao.

EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Ni jedan ni drugi ne mogu da se pohvale sjajnom formom, baš kao ni pozitivnom skoru protiv Đokovića.

Novak u duelima sa Karbaljesom Baenom ima 2-0, dok je Lestijena savladao u jedinom susretu koji su igrali.

Prvi malo ozbiljniji izazov Novak bi mogao da ima u trećem kolu, samo je pravo pitanje ko će ga tamo čekati.

Da li Gael Monfis, miljenik domaće publike, ili, pak, Tijago Sejbot Vild, Brazilac koji je prošle sezone izbacio Danila Medvedeva na startu turnira, ili možda Lorenco Museti.

Upravo se sa Italijanom 2021. godine na putu do titule Novak baš namučio, nadoknađujući 0-2 u setovima, pre nego što mu je Italijan predao meč samo nekoliko gemova pre kraja.

Protivnik sličnog kvaliteta Đokovića bi mogao da sačeka i u rundi kasnije, a prema renkingu najozbiljnije ime je Tomi Pol, 14. na svetu.

EPA-EFE/Alessandro Di Meo

Amerikanac je najslabije rezultate pravio upravo na pariskom Grend slemu, mada je napredovao, što se može zaključiti iz nedavnog trijumfa nad Medvedevim u Rimu.

Mada, neće mu biti lako ni u prvom kolu protiv Argentinca Pedra Kačina, kao ni potencijalno nešto kasnije sa još jednim "gaučosom", Fransiskom Serundolom.

Pre svega toga moraće da se "pozabavi" i sa pobednikom duela Fabio Fonjini – Botik van de Zandshulp, što samo po sebi neće biti baš prijatno.

Projekcije kažu da Đoković u četvrtfinalu može da očekuje starog poznanika i rivala iz prošlogodišnjeg finala, Kaspera Ruda.

Norvežanin je 10 od 11 titula u karijeri osvojio upravo na zemljanoj podlozi, a nedavno je uspeo da po prvi put savlada Novaka.

Nakon pet poraza bez osvojenog seta, Rud je slavio u Monte Karlu, gde ipak nije uspeo da napravi korak napred i osvoji masters titulu.

EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Glavni konkurent biće mu Tejlor Fric, kome je ipak brza podloga primarna, tako da zaista najrealnije deluje da ćemo u četvrtfinalu zapravo gledati reprizu finala iz 2023. godine.

Janik Siner i Karlos Alkaras su u drugoj polovini žreba, a najveće šanse da Novakov protivnik u polufinalu bude ima Saša Zverev.

Tačnije, imao je uoči turnira, ali kada se pogleda žreb, deluje da je pred momkom iz Hamburga rudarski posao.

Na startu ga čeka Rafael Nadal, a na putu do projektovanog polufinala ozbiljna imena vrebaju – Karen Hačanov, Holger Rune, Danil Medvedev…

Analiza žreba je težak posao, 128 igrača, bezbroj kalkulacija, tako da je zaista nezahvalno prognozirati i potencijalnog rivala u drugom kolu, a kamoli u završnim fazama turnira.

Kada je Novak u pitanju, jedno je sigurno – najbolji je kada je najpotrebnije, a to su Grend slemovi, na koje se fokusira u ovoj fazi karijere, čiji kraj (ni)je blizu.

Podeli:

Komentari 16

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

1 h

Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

3 h

Novo Sport Video Menu