Zvanično: ATP kaznio Vimbldon

ATP je doneo odluku da oduzme bodove Vimbldonu, kao odgovor na sankcionisanje ruskih i beloruskih igrača.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Podsetimo, Vimbldon je nedavno doneo odluku da zabrani nastup ruskim i beloruskim teniserima.

ATP ih je zbog toga kaznio oduzimanjem bodova, što znači da se bodovi ne računaju, ali da finansijske nagrade ostaju na snazi.

"Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja", zvanično je objavljeno.

U saopštenju takođe stoji da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire u Velikoj Britaniji poput Kvinsa i Istborna, a na njima takođe neće biti ruskih i beloruskih sportista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.