Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.05.2019.

11:55

Đereov kolaps u Madridu – Čilić velikim preokretom do četvrtfinala

Srpski teniser Laslo Đere nije uspeo da iskoristi veliku prednost protiv Marina Čilića, pa je završio takmičenje na Mastersu u Madridu.

Izvor: LN

Autor: LN

Đereov kolaps u Madridu – Čilić velikim preokretom do četvrtfinala
Photo by Alex Pantling/Getty Images

Đere je pao u osmini finala Madrida, a izgubio je u tri odigrana seta (6:4, 3:6, 2:6) posle nešto više od dva časa tenisa.

Čilić je došao do pobede nad Srbinom u njihovom prvom međusobnom duelu.

Srpski teniser je sve kontrolisao tokom jednog i po seta, ali se u jednom trenutku meča desio "klik" posle kojeg je apsolutno sav momentum prešao sa jedne na drugu stranu mreže.

Čilić je trijumfom izborio četvrtfinale Mastersa u španskoj prestonici, a u njemu će za protivnika imati ili Novaka Đokovića ili Žeremija Šardija.

Na početku i jedan i drugi teniser ušli su pomalo "zgrčeno" i nisu previše rizikovali, ali se određena doza samopouzdanja "uvukla" u Đerea jako brzo. Video je da Čilić nije toliko siguran u udarcima i to vešto koristio.

Kada bi dolazio u priliku da diktira tempo poena, što nije bilo retko, Đere bi uglavnom "šetao" Marina i slao loptice sa jedne na drugu stranu terena. Ta taktika je bila veoma efektivna, a na 4:4 desio se ključan trenutak – Đere je napravio brejk.

Uspeo je da odservira za kraj prvog seta i sve je izgledao kao da ide po loju za srpskog tenisera.

Uživo prenos meča mogli ste pratiti uz naš LIVE BLOG.

Raznovrsna i, može se reći, besprekorna igra Đerea prenela se u drugi set. Čilić je grešio sve više i više, a ubrzo je bilo 2:0 za Srbina.

Pri tom rezultatu Đere je došao i do dve vezane brejk lopte. Ipak, tu Đere nije uspeo da donekle i završi meč, pa je Hrvat vezao nekoliko poena i došao do gema. Propuštene prilike nisu poremetile srpskog tenisera i na 3:1 je opet imao šansu – imao je 0:30.

Kao i u prethodnom gemu Laslo je propustio prilike, ali je epilog nakon ovog gema bio drastično drugačiji. Čilić do gema na 3:2 za Lasla nije nijednom uspeo da pređe 30 na riternu, ali je tada stigao do prve brejk lopte. Đere je pogrešio, a Marin je, posle dugo vremena, izjednačio, pa zatim i poveo.

Tih nekoliko gemova i poena bili su ono što je odlučilo pobednika. Đere je zaboravio da radi sve ono što je radio do tog trenutka i samopouzdanje mu se srozalo na dosadašnji Čilićev nivo, dok je hrvatski teniser "ukrao" protivnikovu veru u udarce.

Marin je uspeo da veže 12 poena i da furioznom serijom dođe do pet gemova u nizu, to jest od 1:3 do 6:3.

Na početku trećeg seta Laslo je uspeo da samo odloži patnju. Čilić nije iskoristio dve brejk lopte u prvom gemu tog dela igre, ali je u narednom priča bila potpuno drugačija – Đere na servisu nije osvojio poen, a nedugo zatim bilo je 3:1 za protivnika.

Iako je na trenutke izgledao kao onaj Laslo iz prvih sat vremena, Čilić je koristio novo samopuzdanje kako bi "izvlačio" neke udarce koje nije do sada, a Đere je samo dodatno padao.

Na 3:1 za Marina desio se jedan poen u kojem je Đere imo sve u svojim rukama, ali ga nekako nije osvojio i zatim polomio reket kako bi izbacio frustracije.

Do kraja seta, to jest meča, Čilić je kontrolisao ritam, u poslednjem gemu (u kojem je servirao za set) je spasao dve vezane brejk lopte i to je bilo sve što smo videli od Đerea.

Duel Čilića i, verovatno, Đokovića igraće se u petak

Nagradni fond Mastersa u Madridu je 6.408.230 evre, a aktuelni šampion je Aleksander Zverev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve