Nova vest
Tenis

Utorak, 19.04.2011.

14:30

Povećan nagradni fond Vimbldona

Šampioni u singlu na ovogodišnjem Vimbldonu dobiće po 1,8 miliona dolara.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Izvršni direktor „Old Ingland“ kluba Jan Riči u utorak je objavio da će ukupni nagradni fond 125. takmičenja na Vimbldonu biti povećan na 23,8 miliona.

„Najprestižniji sportski događaji, među kojima je i Vimbldon, se svode na kvalitet igrača koji na njima učestvuje“; rekao je predsedavajući „Old Ingland“ kluba Filip Bruk.

Važno je da mi obezbedimo nagradni fond koji će nagraditi igraće i zbog toga što će svojim povećati važnost takmičenja, i zbog igara na terenu“, dodao je Bruk.

Prošle godine nagrada za titule u singlu, u obe konkurencije, je prvi put prešla cifru od jednog miliona funti, što je oko 1,6 miliona dolara. Tada su te nagrade otišle u ruke Španca Rafaela Nadala i Serene Vilijams iz Sjedinjenih Država.

Riči je, takođe, rekao da je od britanske Vlade zatraženo da dozvoli poreske olakšice za tenisere da bi Vimbldon mogao da privuče veći broj takmičara. Sportisti koji u Britaniju dolaze da bi se takmičili u sportovima kao što su fudbal, ne moraju da plaćaju porez u toj zemlji, ali je on obavezan kod individualnih sportova. Predsedavajući „Old Ingland“ kluba je istakao da je razgovarao sa Bernijem Eklstonom, koji je uputio isti zahtev zbog Formule 1.

Ako Lionel Mesi dođe u Britaniju da bi igrao finale Lige šampiona, ne plaća porez, ali Rodžer Federer to mora da učini“, rekao je Riči, „Mislim da to tenisere ne odvraća od učešća na Vimbldonu, ali mi želimo da im neke stvari olakšamo. Isto je sa golfom, postoje neki golferi koji ne dolaze da igraju ovde baš iz tog razloga“.

Riči je istakao da organizatori trećeg Gren slem turnira nisu u kontaktu sa Serenom Vilijamsom i da ne znaju da li će ona braniti titulu u singlu ove godine. Amerikanka nije odigrala nijedan takmičarski meč od trijumfa u Londonu prošle godine zbog povrede stopala.

Na ovogodišnjem turniru će mečevi biti igrani i na Terenu 3, sa 2.000 sedišta, koji će biti opremljen ’hok aj’ sistemom. Takođe, biće otvoren i Teren 4, što će broj terena ponovo dovesti do tradicionalnih 19, posle nekoliko godina renoviranja, a ukupan kapacitet kompleksa biće povećan za 1.000 mesta, na 38.500.

Najprestižniji teniski turnir na svetu će uz sve to prvi put biti prikazivan u 3D tehnologiji u bioskopima širom sveta, a on će trajati od 20. juna do 3. jula, i treću godinu zaredom moći ćete da ga pratite na televiziji B92, koja je od ove godine vlasnik prava svih deset turnira Masters serije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve