Nova vest
Tenis

Utorak, 18.01.2011.

07:53

Ivanovićeva eliminisana posle drame

Srpska teniserka Ana Ivanović poražena je u prvom kolu Australijan opena od Ruskinje Jekaterine Makarove sa 3:6, 6:4, 10:8.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Meč između 20. i 49. teniserke sveta trajao je 166 minuta, gde je treći set završen posle sat i po borbe.

Ranije tokom noći Jelena Janković je pobedila Alju Kudrjavcevu iz Rusije sa 6:0, 7:6 i sledeća protivnica biće joj Kineskinja Šuai Peng. Bojana Jovanovski savladala je Kai Čen Čang sa Tajvana sa 7:5, 6:1 i u narednoj rundi sastaće se sa drugom teniserkom sveta Verom Zvonarjovom.

Ivanovićeva je na teren izašla maksimalno koncentrisana i to se brzo isplatilo jer je veoma rano stvorila prednost iskoristivši prvu brejk loptu. Forhend je solidno funkcionisao, kretanje joj je takođe bilo na nivou, a malu pomoć pružila je i suparnica sa nekoliko grešaka.

Ana je bez većih problema osvajala svoje servis-gemove sve do kraja, a set je okončala asom.

Drugi set je počeo gemom koji je Makarova dobila sigurnom igrom, ali je Ivanovićeva pronašla dobar ritam u svom servisu i još sigurnije izjednačila. Samopouzdanje ruske teniserke je raslo pa je nakon gema na svoj servis, napravila brejk za vođstvo od 3:1. Ruska teniserka ipak nije iskoristila sopstveni servis i greškama je dozvolila Ivanovićevoj da uzvrati brejkom. U šestom gemu viđen je i treći uzastopni brejk, da bi srpska teniserka ponovo oduzela servis protivnici posle čega je zaostajala za Ruskinjom jedan gem – 4:3. Ivanovićeva konačno koristi servis i izjednačuje na 4:4.

Ipak, Makarova nije dozvolila još jedan brejk pa dolazi do prednosti od 5:4 i prilike da izjednači u setovima. Usledio je pad u koncentraciji kod srpske teniserke koja je napravila i prvu duplu servis grešku, a zatim je svojoj protivnici poklonila dve brejk i set lopte. Ivanovićeva promašuje smeč posle čega Makarova dolazi do izjednačenja u setovima.

U trećem setu Makarova je brzo povela sa 40:15, ali je usledio potpuni preokret i brejk lopta za Ivanovićeva. Ruskinja je uzvratila, a Ivanovićeva iskorišćava drugu brejk loptu i dolazi u vođstvo posle gema koji je trajao 11 minuta. Oscilacije u igri srpske teniserke su se nastavile pa je Ruskinja došla u priliku za čak tri brejk lopte, pa je ubrzo bilo 1:1. Po sličnom scenariju, u trećem gemu Ivanovićeva oduzima servis Makarovoj i ponovo dolazi u vođstvo. Konačno, Ivanovićeva osvaja servis gem i povećava prednost na 3:1. Novi pad u koncentraciji Ivanovićeve Makarova koristi i smanjuje na 3:2, a odmah zatim oduzima servis srpskoj teniserki i izjednačuje na 3:3. Situacija u odlučujućem setu se dodatno zakomplikovala za Ivanovićevu koja bez osvojenog poena gubi sedmi gem i dozvoljava Makarovoj da povede sa 4:3. Makarova je iskoristila slabu igru srpske teniserke i došla do tri brejk lopte. Ipak, Ivanovićeva vezuje četiri poena i ubrzo zatim uspeva da izjednači na 4:4.

Makarova do prednosti od 5:4 dolazi nakon što je Ivanovićeva pogodila mrežu iz bekhenda. U devetom gemu viđena je rovovska borba gde je Ivanovićeva uspela da spasi čak tri meč lopte i uz puno sreće i pomoć mreže izjednači na 5:5. U jedanaestom gemu Ivanovićeva je pri rezultatu 40:30 imala priliku da povede ali je pogodila mrežu. Posle velike borbe i razmene poena, Makarova dolazi u vođstvo sa 6:5. Ivanovićeva je ponovo došla u priliku da spašava meč ali je posle dve greške gubila sa 30:0. Odmah zatim preciznim udarcima izjednačuje na 30:30 ali dvostrukom servis greškom daje meč-loptu protivnici. Ipak, sjajnim servisom i preciznim vinerom Ivanovićeva prvo izjednačuje, a zatim i izvanrednim bekhendom dolazi do prednosti. Ponovo je sprska teniserka dozvolila protivnici da izjednači ali je na kraju uspela da dođe do 6:6.

Makarova je dobro odservirala i asom došla do vođstva od 7:6. Konačno, Ivanovićeva ubedljivom igrom dolazi do servis gema i 7:7. Na sličan način Makarova ponovo dolazi u vođstvo i Ivanovićeva je četvrti put u prilici da servira za opstanak u meču. Ivanovićeva nije tako dobro počela 16. gem trećeg seta i dozvolila je Makarovoj petu meč loptu ali je ponovo dobrim servisom došla do izjednačenja, a zatim i do 8:8. Makarova ponovo osvaja servis gem, da bi Ivanovićeva protivnici dala dve meč lopte na sopstveni servis koju od kojih je Makarova iskoristila prvu, a ukupno šestu meč loptu za konačnih 10:8 posle 91 minut igre u trećem setu.

Makarova će se u drugom kolu sastati sa Lesjom Curenko iz Ukrajine koja je savladala Pati Šnider sa 6:2, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve