Nova vest
Tenis

Utorak, 08.12.2020.

16:11

WTA objavila godišnje laureate, Amerikanka je igračica godine

WTA je objavila dobitnike priznanja za 2020. godinu, a igračica godine je šampionka Australijan opena, Sofija Kenin.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

WTA objavila godišnje laureate, Amerikanka je igračica godine
Photo by Graham Denholm/Getty Images

WTA nagrade se po tradiciji dodeljuju na osnovu glasanja članova predstavnika međunarodnih medija.

Dodeljena su priznanja za igračicu sezone,dubl tim godine, igračicu koja je najviše napredovala, najbolju novu igračicu, trenera godine, nagrada za sportsko ponašanje kao i one za doprinosu u služni razvoja tenisa.

Sofija Kenin je igračica godine.

Amerikanka je osvojila prvu grend slem titulu na Australijan openu, gde je pobedila prvu igračicu sveta, Ešli Barti i u finali bivšu broj jedan, Garbinje Mugurusu iz Španije.

Osvojila je i titulu u Lionu, igrala finale Rolan Garosa, stigla do četvrtog kola US Opena i sezonu završila na četvrtom mestu svetske liste.

Kada je reč o nagradi za najbolji dubl, tu nije bilo nikakve dileme, laureati su Kristina Mladenović i Timea Baboš, koje su osvojile dva grend slem trofeja, na Australijan openu i Rolan Garosu.

Iga Švjontek iz Poljske je igračica koja je najviše napredovala. Osvojila je titulu na Rolan Garosu, gde je pobedila finalistkinju iz 2019. Marketu Vondrušovu, šampionku iz 2018. Simonu Halep i pobednicu Australijan opena, Sofiju Kenin, sve bez izgubljenog seta na turniru.

Prva je Poljakinja koja je osvojila grend slem i sa 19 godina najmlađa je pobednica turnira od Monike Seleš. Sezonu je započela na 49 mestu, a završila je na 17. poziciji.

Argentinka Nadija Podoroska je igračica koja je novajlija sezone. To nije iznenađenje ako se ima u vidu da je na početku godine bila 255. na listi i da je igrala ITF turnire i kvalifikacije za WTA takmičenja.

Stigla je do polufinala Rolan Garosa iako nikada pre toga nije dobila meč na grend slemu, a godinu je završila na 48. mestu.

Nagradu za povratak godine dobila je Viktorija Azarenka, koja je ponovo zablistala ovog leta.

Beloruskinja je osvojila Masters Sinsinati, prvu titulu u četiri godine da bi potom stigla do petog grend slem finala, na US Openu. Igrala je i finale u Ostravi i jedna je od pet igračica koje su uspele da igraju tri li više finala u sezoni.

Vratila se u Top 20 na listi završivši sezonu kao 13. na WTA listi.

Čehinja Maija Buzkova je dobila priznanje za fer-plej, dok je svih deset članica WTA Saveta igralica dobilo priznanje "Piči Kelmejer", za doprinos radu u tenisu.

Konačno, trener sezone je Pjotr Šijeržputovski, najzaslužniji za strelovit uspon Ige Švjontek.

On je sa njom od 2016. godine, prošao je sa njom kroz juniorski deo karijere, sve do profesionalnog. Zajedno su došli do juniorskog Vimbldona 2018. godine, a ove sezone i do titule na profesionalnom nivou, na Rolan Garosu.

SPISAK NAGRAĐENIH

Igračica godine: Sofija Kenin

Najbolji dubl: Kristina Mladenović/Timea Baboš

Igračica koja je najviše napredovala: Igra Švjontek

Novajlija sezone: Nadija Podoroska

Povratak godine: Viktorija Azarenka

Priznanje za fer-plej: Marija Buzkova

"Piči Kelmejer" nagrada: Kristi En, Gabrijela Dabrovski, Medison Kiz, Džoana Konta, Aleksandra Krunić, Kristina Mekhejl, Kristina Mladenović, Anastazija Pavličenkova, Sloun Stivens i Dona Vekić

Trener godine: Pjotr Šijeržputovski

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu