Skener B92: Partizanova laka konjica ima šta da pokaže i u Evropi

Fudbaleri Partizana su zabeležili prvu pobedu u ovoj sezoni Lige Evrope, savladana je Astana na gostovanju rezultatom 2:1, ali je jasno da rezultat ne oslikava pravo stanje stvari viđeno na Astana areni.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Četvrtak, 03.10.2019.

20:30

Skener B92: Partizanova laka konjica ima šta da pokaže i u Evropi
Miroslav Todorovic/Starsportphoto

Izabranici trenera Sava Miloševića su na startu meča imali određenih poteškoća, treba istaći da je u prestonici Kazahstana Nur-Sultanu bilo "prijatnih" nula stepeni, da se igralo na veštačkoj travi i to u terminu od 16.50 po našem vremenu.

Ipak, početni pritisak domaćeg tima nije dugo trajao, brzo je tim Partizana uspeo da uspostavi kontrolu nad ritmom i da krene da stvara šanse za gol, što je njegova odlika od početka sezone.

Astana je tokom 90 minuta na samo dva načina uspevala da ugrozi gol Vladimira Stojkovića, prodorima po desnom boku gde je veoma raspoložen bio Dmitrij Šomko i ulazima ka centralnom delu terena, odakle je bilo prostora za dalekometne šuteve.

Iz jedne od takvih situacija je Astana i postigla jedini pogodak na utakmici, u 85. minutu je Runar Mar Sigurjonson imao nekoliko kvadrata slobodnog vazduha, što je iskoristio i poslao loptu u mrežu golmana Partizana, koji se nije proslavio postavljanjem prilikom tog šuta.

Srpski tim je, kao što je već rečeno, stvorio veliki broj šansi, uputio je 14 šuteva na gol protivnika, šest je išlo u okvir, a u mnogo situacija koje su bile izgledne, realizacija je bila daleko od poželjne.

Trenera Miloševića može da raduje način na koji ekipa vrši transformaciju iz defanzivne u ofanzivnu postavku, gotovo u svakoj situaciju su bar trojica igrača bila usmerena ka golu protivnika, ali se još jednom videlo da je rad na "završnom pasu" i donošenju odluka u ključnim momentima i dalje preko potreban "crno-belim" ofanzivcima.
Miroslav Todorovic/Starsportphoto
Vladimir Stojković

Malo je nedostajalo da čuvar mreže Partizana upiše još jednu utakmicu bez greške, ali je u 85. minutu potpuno zakazao, krenuo je da pokrije desnu stativu, a šut Sigurjonsona je otišao na drugu stranu.

U nekoliko navrata je morao da zaigra kao bek i da otklanja opasnost na dvadesetak metara od svog gola, pošto je zadnja linija Partizana odlazila na polovinu protivnika i sporo se vraćala u pokušaju da spreči kontranapad protivnika.

Nemanja Miletić


Velike probleme mu je na startu utakmice pravio Dmitrij Šomko, zbog čega je na poziciju desnog beka morao da se spušta i Zoran Tošić. Ofanziva Astane je trajala svega petnaestak minuta u prvom poluvremenu, posle čega povratnik u reprezentaciju Srbije nije imao previše posla u defanzivi, dok u napadu nije imao priliku da se istakne, pre svega zbog brze tranzicije i "preskakanja" sredine terena, odnosno plasiranja lopte u noge krilnih napadača.

Bojan Ostojić

Kada se uvukla nekakva zebnja u redove "crno-belih" u finišu utakmice pri rezultatu 2:1, potpuno je do izražaja došao kvalitet iskusnog defanzivca. Svoj deo posla je obavio na vrhunskom nivou, a u nekoliko navrata je morao da ispravlja greške svojih saigrača.

Još jednom je pokazao da je pravi prekaljeni as srpskog fudbala.

Strahinja Pavlović


Na startu utakmice je Astana pokušala da sa akcijama preko krilnih igrača, Šomko je napadao Miletića, a ka levoj strani je trebalo da dejstvuje Dorin Rotariju. Dva puta je pokušao, dva puta je naleteo na mladog fudbalera Partizana i više se tu nije vraćao.

Izneo je Pavlović nekoliko puta loptu i na polovinu protivnika, oprobao jednom i šut, a imao je značajnu ulogu i kod prvog gola Partizana.

Slobodan Urošević

U tandemu sa Pavlovićem je potpuno zatvorio levu aut liniju, protivnici nikako nisu mogli da nađu način da ih pređu ili pretrče. U ofanzivnoj tranziciji je levi bek Partizana imao značajnu ulogu, a ostaće upisano i da je u 21. minutu ozbiljno zagrejao rukavice Nenadu Eriću, odličnim udarcem iz daljine.

Saša Zdjelar

Defanzivni vezista Partizana je ušao u tako dobru rutinu i iz utakmice u utakmicu dokazuje svoj kvalitet. Imao je 92 odsto uspešnih dodavanja, osam dugih pasova i samo jednu grešku u tom segmentu i prema proceni specijalizovanog servisa Sofascore zaslužio je ocenu 7,2, što ga čini trećim najboljim igračem Partizana na ovoj utakmici, iza Sadika i Pavlovića.

Bibras Natho

Kapiten izraelske reprezentacije je zaigrao na poziciji zadnjeg veznog i sjajno je u tandemu sa Zdjelarom dirigovao igrom Partizana sa svoje polovine. U drugom delu drugog poluvremena se pomerio na mesto polušpica i odatle asistirao Sadiku za drugi gol u 73. minutu.

Bio je veoma glasan na terenu i imao je veliki uticaj na ritam igre tokom cele utakmice.

Zoran Tošić

Ako je "moskovski Mesi" u prošlosti umeo da odigra ili spektakularno ili tako da se čini kao da ga nema na terenu, u Kazahstanu je demonstrirao da može da zabeleži nastup koji bi mogao da se oceni srednjom vrednošću. Imaće zbog čega da žali, mogao je u nekoliko navrata da zatrese mrežu, a stvarao je i prilike za svoje saigrače. Van toga, bio je odličan u kreiranju ofanzivne ideologije tima i stvorio je velike probleme igračima Astane zaduženim za pokrivanje leve strane terena.
Miroslav Todorovic/Starsportphoto
Sejduba Suma

Nešto slično poput Tošića... Niti je za da se pohvali, niti da se kritikuje. Možda bi trebalo reći da njegova nonšalantnost u nekim trenucima može da košta ekipu, srećom po njega, to nije bio slučaj u Nur-Sultanu.

Na startu drugog poluvremena je propustio veliku šansu da postigne gol, ali je sam sebi zakomplikovao situaciju i naveo se da promaši.

Takuma Asano

Čini se da brzonogi Japanac polako gubi kredit zaslužen partijama po dolasku u Partizan. Teško je pronaći neku situaciju iz meča u Kazahstanu u kojoj je Asano doneo pravu odluku, izgubio je čak 17 lopti i upropastio nekoliko dobrih prilika za gol.

Umar Sadik

Sva lica Rominog napadača na pozajmici u Partizanu su bila viđena u Nur-Sultanu. Četiri puta je zatresao mrežu Nenada Erića, ali su se samo dva važila. Prvi put je reagovao u stilu Filipa Inzagija, a drugi je neodoljivo podsetio na bombe koje je Uroš Đurđević slao u mreže protivničkih golmana.

Pokrivao je Sadik veliki deo terena, izvlačio se na oba krila, često pokretao akcije i kao polušpic, ali je takođe umeo da napravi potez više, zakomplikuje situaciju i sebi i drugima.

Bez obzira na negativne stvari, 22-godišnji napadač iz utakmice u utakmicu deluje sve ozbiljnije i profesionalnije, a to je novitet za njega, imajući u vidu gde je bio i šta je radio prethodnih godina.

Aleksandar Šćekić (od 66. minuta)

Stameni defanzivni vezista je ušao umesto Sume u 66. minuta, u periodu kada se na terenu nije baš znalo gde se ide i ko šta radi. Crnogorac je zauzeo svoje mesto prekoputa Zdjelara, Natho je otišao napred i delovalo je kao da su svi prilazi golu zatvoreni.

Ipak, Sigurjonson je u 85. minutu ispao iz vida Šćekiću i stekao dovoljno prostora da uputi šut koji je završio iza leđa Stojkovića.

Lazar Marković (od 77. minuta)

Nije trebalo previše vremena brzonogom krilnom napadaču da demonstrira svoje sposobnosti. Odigrao je svega 13 minuta, ali je za to vreme uspeo da stvori šansu za gol i da uputi jedan udarac.

Rajko Brežančić (od 79. minuta)

Milošević je iskusnog levog beka iskoristio kao u duelu sa Crvenom zvezdom. Nije bilo previše vremena i prostora da se istakne kao tada i da asistira za gol, ali je uspeo da ukrade koji minut vremena i da spreči protivnika da napravi veće probleme posle postignutog gola.
Miroslav Todorovic/Starsportphoto
Savo Milošević

Ispostavilo se da su reči Nemanje Miletića uoči utakmice sa Astanom bile tačne. Da, fudbaleri Partizana imaju veliko samopouzdanje, karakter su izgradili u prethodnim mečevima u kojima su uspevali da se vrate iz rezultatskog minusa.

Posle svega proživljenog u poslednjih nekoliko meseci, a pogotovo u poslednjih nekoliko nedelja, čini se da u ekipi Partizana ne postoji ni tračak straha, sumnje u sebe ili svoje saigrače.

Sve zasluge za kreiranje takvog mentaliteta idu na račun prvog trenera i stručnog štaba, koji su "naštelovali" ekipu da ima usmerenje ka sebi, svojim kvalitetima i svojoj igri, a kada je tako, mogućnost da joj protivnik "uđe u glavu". Bilo je određenih nesigurnosti u poslednjih pet minuta, jeste gol Astane šokirao tim, ali ne u prevelikoj meri.

Da stvari ne budu perfektne potrudili su se ofanzivci koji su promašili veliki broj šansi, ali im se kao olakšavajuća okolnost može uzeti da su ih i sami stvorili. Bez obzira na sve, Savo Milošević iz utakmice u utakmicu demonstrira da izrasta u sve boljeg stratega i da ima jasnu ideju šta želi od svoje ekipe.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: