Sve ili ništa

Često se može čuti fraza "utakmica sezone", ali ova Partizanova protiv Santa Klare za crno-bele zaista to jeste, u punom smislu te reči.

Izvor: SS

Četvrtak, 26.08.2021.

09:00

Sve ili ništa
Foto: StarSport

"Parni valjak" juri zaostatak od 2:1 iz prvog meča i, ukoliko ga nadoknadi, sezona bi u potpunosti mogla da mu se otvori.

Kako rezultatski jer bi se obezbedila jesen u Evropi, ujedno i lepa prilika da se kockice još više poslože i ode do proleća, tako i zbog poboljšanja koeficijenta, i klupskog i nacionalnog u trci za, sada već čuvena, dva mesta u Ligi šampiona.

Nezanemarljiva je i finansijska dobit koju bi garantovao prolaz u grupnu fazu Lige konferencija, a koja bi uzdrmanom klubu iz Humske "udahnula život" makar na određeno vreme.

Može Partizan mnogo da dobije, ali još više i da izgubi. U slučaju eliminacije, ništa od ovoga ne bi bilo. Klub bi pretrpeo zemljotres, i finansijski i rezultatski i upravljački, jer bi problemi "prepunili čašu", a onda bi se tražili određeni odgovori.

Zato je ova sa razlogom "utakmica sezone" – ide se na sve ili ništa.
Foto: Profimedia
Među navijačima se priziva situacija iz meča protiv Tromsa od pre gotovo decenije kada je Partizan uspeo da nadomesti minus iz prvog meča i prođe u grupnu fazu Lige Evrope.

Međutim, još uvek se zaboravlja činjenica da je ukinuto pravilo gola u gostima, zbog kog je tada srpski tim prošao dalje (poraz 3:2 u Norveškoj i pobeda 1:0 u Beogradu).

Ovog puta pobeda od jednog gola razlike, bilo 1:0 ili 5:4, biće dovoljna samo za produžetke, a to nije nikakav garant opstanka u Evropi.

Partizan protiv Sočija jeste prošao upravo posle produžetaka i penala, ali je i laicima bilo jasno da su igrači u crno-belim dresovima ozbiljno fizički pali u dodatnih 30 minuta i eliminacija je doslovno visila o koncu.

Zato produžeci ne bi trebalo da budu željena opcija, već je potrebna pobeda od dva gola razlike. A to stavlja ozbiljan teren na leđa izabranicima Aleksandra Stanojevića.
EPA/EFE/EDUARDO COSTA

Tim Partizana – prava misterija

Nekoliko je znakova pitanja pred stručnim štabom uoči ovog susreta.

Saša Zdjelar i Danilo Pantić su, prema rečima trenera Stanojevića, dnevno bili i do 10 sati na terapijama, ali odgovor da li su i koliko spremni dobićemo ove večeri negde oko 20 časova.

Tada će biti objavljeni sastavi i igra Partizana u velikoj meri zavisi od stanja gorepomenute dvojice vezista.

Posebno kada je reč o Zdjelaru koji je nesumnjivo "motor" crno-belog tima ove sezone.

Upravo na Azorskim ostrvima se videlo koliko je falio na sredini terena, da komanduje ostalima, udari rivala, napravi jak faul, otme neku loptu i distribuira je ka ofanzivcima. Miloš Jojić to nije najbolje činio.
Foto: StarSport
Pošto će ofanziva biti imperativ, preko potrebnu kreaciju doneo bi Pantić, pa makar odigrao pola sata. Jedan njegov potez može da izbaci Portugalce iz koloseka i pokrene meč na vodenicu srpskog tima.

U odbrani je sigurna jedna prinudna promena, pošto je Slobodan Urošević sakupio tri javne opomene i uz levu aut-liniju će ga zameniti Ivan Obradović.

Verujemo da će Stanojević promeniti i drugog beka, te da će od starta zaigrati znatno ofanzivniji Marko Živković umesto Aleksandra Miljkovića.

Pitanje je i u kakvom stanju je Aleksandar Šćekić, te hoće li on moći da zaigra od starta ili će se trener Beograđana odlučiti za Miloša Jojića.

Šćekić je u poslednje dve evropske utakmice bio prava talija za Partizan. Najpre je ulaskom sa klupe protiv Sočija postigao gol u 90. minutu za izjednačenje, produžetke i kasniji prolaz, dok je u prvom meču protiv Santa Klare sjajno asistirao glavom za sunarodnika Igora Vujačića.

Postoje navijači koji i dalje smatraju da bi Bibars Natho i Sejduba Suma mogli da igraju zajedno u timu, ali ne kod Stanojevića. Od njih dvojice, verovatnije je da će šansu od starta dobiti iskusniji Izraelac, a da će kreativniji Gvinejac šansu čekati kao "džoker".

Ostatak tima ne bi trebalo da trpi veće promene, pa bi trebalo da glasi: Popović – Živković, Vujačić, Saničanin, Obradović – Zdjelar, Šćekić (Jojić) – Marković, Natho, Jović (Pantić) – Gomeš.
EPA/EFE/EDUARDO COSTA
Bez obzira na to što Santa Klara dolazi iz portugalskog šampionata, nikada nije bio klub od koga bi Partizan smeo da strepi.

A zapravo strepi, i to veoma. Činjenica je da bi tim egzotičnog imena i još egzotičnije lokacije mogao da uvede crno-bele u velike, možda i višegodišnje probleme.

Da bi se to izbeglo, Stanojevićevi momci moraju da ga poslušaju i od starta krenu otresito, energično i agresivno.

Moraju da kidišu na gol rivala sve dok ne dođu do pobede dovoljnom razlikom.

A kada se to dogodi, tek tada ćemo moći da konstatujemo da su stvari došle na svoje mesto.

Pripremio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: