Od glumca do "bucka" sa povišenim pritiskom – Partizanovi promašeni stranci

Partizan je često pogađao sa košarkašima iz inostranstva, ali je bilo i ozbiljnih promašaja.

Izvor: Stefan Smuða

Utorak, 21.04.2020.

19:01

Od glumca do
Kris Hamfris i Piter Kornel (Photo by Imeh Akpanudosen/Getty Images for Sports Spectacular)

Kao i prošle sedmice kada smo vam predstavili "roster" od 12 stranaca koji su se istakli u crno-belom dresu, slično ćemo učiniti i sa onima koji su bili ispod očekivanja ili nadanja navijača.

Logično je da se od stranca, koji obično dolazi za veći novac nego što bi ga dobio mladi domaći igrač, očekuje momentalan i veliki doprinos.

Međutim, nije uvek bilo tako. Šta više, nekoliko igrača je zaista zalutalo u Partizan.

Piter Kornel

Miroslav Beriæ i Piter Kornel u duelu (Photo by EPA PHOTO/SRDJAN SUKI)
Početkom 21. veka među prvim Amerikancima u Humskoj bio je Pit Kornel, centar koji je imao srpske korene.

Ostaće upamćen kao jedan od retkih košarkaša koji je za 12 godina karijere nastupao za čak 30 klubova u 15 liga i sedam država.

Ispostavilo se po Partizan da je bio veliki promašaj, jer je dobio otkaz posle samo nekoliko utakmica.

Ako se u Sjedinjenim Američkim Državama raspitate za njegovo ime i prezime, nećete mnogo o njemu čuti kao košarkašu.

Reći će vam da je u pitanju glumac, jer je uzeo učešće u više od 60 reklamnih kampanja. Čak je snimio i nekoliko košarkaških filmova.

Kasnije je prešao u menadžerske vode i na taj način se u cipelama konačno istakao u NBA ligi. U patikama mu nije išlo.

Ševalije Šej Koton

Paklen igrač i neverovatan talenat. Ko je iole pratio košarku početkom veka znao je za Šeja Kotona. Da li je dovoljno da istaknemo da je važio za "Lebrona Džejmsa pre Lebrona Džejmsa"? To su bile reči Rona Artesta.

"Celo školovanje proveo je u teretani. Šej je bio fenomenalan atleta, bio je mnogo bolji igrač od mene. Četiri godine sam igrao protiv njega i uvek sam gubio", rekao je nedavno Pol Pirs.

Važio je za "Kralja Kalifornije" u srednjoj školi i uglavnom bio za glavu viši i skočniji od svojih vršnjaka.

Kada je u regionalnom finalu dominirao protiv Kevina Garneta, kasniji "Ol-star" igrač propisno se iznervirao: "Ko je ovaj i kako nam je dao 25 poena za poluvreme?!"

Međutim, takav igrač nikada nije zaigrao u NBA ligi. Jednostavno, nije mu se dalo. Mnogi su ga na draftu 2000. godine videli kao drugog pika, ali je Koton ostao nedraftovan. Taj momenat smatrao je "svojom velikom brukom i sramotom". Kasnije su ga pratile različite bizarnosti, poput smrti saigrača Konrada Mekrea tokom Letnje lige sa Orlandom ili izbacivanja Anahajm Roudranersa, tima koji ga je potpisao, iz dvorane u kojoj su trenirali i igrali.

Potom mu je propao dobar period zbog povrede mišića, pa je šansu potražio u Evropi i pokušao preko Partizana da pronađe put do NBA.

Doveden je kao zamena za Harisa Brkića. Međutim, za 20 utakmica koliko je odigrao u Beogradu, demonstrirao je samo deo svog repertoara.

Iako je na ovoj listi, ne bi se moglo reći da je bila pogrešna odluka dovesti igrača sa takvim potencijalom. Ispostavio se kao "promašaj", ali u to vreme svakako je vredelo probati sa njim.

Vrlo brzo je iz Beograda otišao u Kinu, pa je par godina proveo u Francuskoj. Potom je na red došla i Dominikanska Republika, Venecuela, Meksiko...

Čak je bio i deo slavnih i atraktivnih Harlem Globtrotersa. Ali, ništa to nije ni 10 posto od onoga što je Vernon Ševalije Koton mogao da ostvari u karijeri.

O njemu je snimljen i dokumentarni film "Manchild", koji svakako vredi pogledati.

Marvin O’Konor

Mandatory Credit: Al Bello /Allsport
Za ovog momka se pričalo da mu predstoji blistava karijera. Na koledžu je igrao za prestižnu Vilanovu i Sent Džozef, u čiju je "Kuću slavnih" uvršten 2008. godine.

Izašao je na draft i nije bio izabran, a posle Letnje lige sa Orlando Medžikom i neuspele probe u Virtusu iz Bolonje, 2002. godine stigao je u Partizan.

Međutim, u crno-belom dresu je odigrao samo 11 utakmica u YUBA ligi sa prosekom od 17 minuta u igri, 6,3 poena, 1,9 skoka i 0,9 asistencija po utakmici.

Odigrao je i 10 utakmica u Evroligi, gde je prosečno ubacivao 4,1 poen, 1,6 skok i jednu asistenciju po meču.

Ispostavilo se da je posle epizode u Partizanu krenuo drugim putevima, a na terenu ga više nismo gledali.

Jaka Klobučar

Foto: StarSport
Jedan od onih igrača koji, osim toga što je bio veliki promašaj, čak i nakon odlaska iz kluba je dodatno navukao gnev partizanovaca.

Jer, Slovenac je u klub došao kao velika košarkaška nada sa ovdašnjih prostora, ali umesto da donese mnogo, doslovce je "odrao" klub kroz BAT tužbe i odneo je silan novac.

I to je Partizan više morao da plaća kamate nego što je iznosio sam dug prema Klobučaru.

Definitivno mrlja u crno-beloj istoriji, bez obzira što je kasnije ostvario čak i solidnu karijeru kroz igre u Olimpiji, Krki, Ulmu i Galatasaraju.

Nekoliko godina bio je i reprezentativac Slovenije, a danas je član francuskog Šalona.

Janis Kuzeloglu

Foto: StarSport
Sećate li se mladog, bubuljičavog Grka, još jednog najavljenog "bisera", koji se ispostavilo potpunim "fijaskom".

Rođen u Solunu, pohađao je školu u Mandulidisu i došao je kao veliki talenat, makar se tako pričalo.

Ali, za sve četiri odigrane utakmice uspeo je da postigne CELIH pet poena, od čega i trojku protiv Levskog iz Sofije u krcatom "Pioniru".

Vrlo brzo je Kuzeloglu napustio Beograd i prešao u Apolon Patras, a danas je klub za koji nastupa grčki Lavrio.

Džoš Akojon

Foto: StarSport
Dugo je Partizan u sezoni 2014/2015 čekao pravog organizatora igre i "keca" koji bi upotpunio te sezone odlični tim sa Mačvanom, Pavlovićem, Milosavljevićem, Milutinovim...

"Parni valjak" je bio 13 godina uzastopno prvak države, a silno pojačana Crvena zvezda je pretila da mu ugrozi šampionski status.

I plejmejker je pronađen tek u martu te 2015. godine, kada je Fudbalski klub Partizan dao donaciju košarkaškoj sekciji.

Pričalo se tada o donaciji od oko 200.000 evra i stigao je Džoš Akojon, što je na viši nivo podiglo euforiju među navijačima.

Kada je tako, i očekivanja su bila ogromna, a ona su "slomila" omalenog i brzog plejmejkera.

U ključnom delu sezone i onim čuvenim serijama protiv Crvene zvezde nije uspeo da iznese sve što se od njega očekivalo i što je imao na ramenima.

Zvezda je osvojila titulu i, ispostavilo se, uspostavila svoju dominaciju. A Akojon je ubrzo otišao u zaborav.

Frenk Robinson

Foto: StarSport
Još jedan košarkaš koji se baš nikako nije iskazao u crno-belom dresu, šta više, uspeo je da zasluži epitet jednog od najgorih košarkaša koji su nosili crno-beli dres.

Ali, ako mu se može stati u odbranu, "šteta" u njegovom slučaju bila je minimalna.

Ugovor koji je imao koštao je Partizan veoma malo, pa se njegov dolazak, boravak i odlazak iz Humske praktično nije ni osetio.

Ali, nastala je i iza njega ostala velika ljubav prema "parnom valjku" koju Frenk Robinson i danas iskazuje na društvenim mrežama.

Samardo Semjuels

Foto: StarSport
Kakva je to euforija bila kada je stigla vest da bivši centar Barselone i Armanija stiže u Partizan. Samardo Samjuels uvek je bio prilično zvučno ime u evropskoj košarci.

Ali, isto tako kada ga spomenete, znate da nikada niste "na čistom" sa njim. "Luda glava" vrlo brzo "eksplodirala" je i u Beogradu.

Potpuno je bizaran podatak da na jedno gostovanje u regionalnoj ligi Jamajčanin nije želeo da krene bez kućnog ljubimca – pudlice.

Instagram objavama izazivao je ogromnu pažnju, a manje od mesec dana bilo mu je dovoljno da napravi skandal i, verovali ili ne, zakaže vanrednu konferenciju u Humskoj.

Zbog seksističkog komentara prema jednoj novinarki, procenjeno je da Semjuels svojim ponašanjem klubu pravi mnogo veću štetu od koristi, pa je ekspresno raskinut ugovor sa njim.

Džamont Gordon

Foto: StarSport
Još jedan igrač koji je iza sebe imao ozbiljnu karijeru.

Počev od koledža Misisipi Stejt, duela sa Lebronom Džejmsom, pa preko Cibone gde ga je Partizan dobro upoznao, potom moskovskog CSKA i Galatasaraja.

Došao je u poslednjoj četvrtini sezone sa Aleksandrom Džikićem sa debelim CV-em, ali skoro dve godine pre toga uopšte nije igrao košarku ni na jednom nivou.

U Partizan je došao kao "bivši" igrač i nije pokazao ni delić nekadašnjih igara.

Ispostavilo se da je u Beogradu završio karijeru.

Tom Vilson

Photo by Mark Metcalfe/Getty Images
Malo ljubitelja košarke se seća ovog momka. Plavokosi Australijanac je 2017. godine stigao kao veliki talenat, ali bez puno predznanja o njemu.

Mnoge je šokiralo to što je dobio ugovor na tri godine, a iznenađen je bio i trener Miroslav Muta Nikolić, koji na prvom treningu nije imao pojma o kome se radi.

"Ja nisam bio tu kada je potpisao. Prvo moramo da vidimo u kakvom je stanju. Kod mene samo jaki prolaze, oni koji su zanimljivi za klub. Meni neiskusan stranac ne treba. Bolje je da forsiramo našu decu i da popunjavamo našu reprezentaciju, nego da mladom strancu probijamo karijeru preko Partizana",
rekao je tada Muta Nikolić.

To je, praktično, značio i kraj Vilsonovih nadanja da će igrati u Partizanu, a ispostavilo se i kraj njegove košarkaške karijere.

Shvatio je da košarka nije za njega i danas se u domovini bavi – australijskim fudbalom.

Amida Brajma

Foto: StarSport
Brajma je u Partizan stigao gotovo pred april i sam kraj sezone, odnosno, one utakmice koje rešavaju sudbinu cele sezone.

Zakucavanja i blokade "najavile" su ga na dobar način i nagovestile pojačanje, ali ubrzo se uvidelo da mu nedostaju mnogi košarkaški elementi.

Najviše u defanzivi, gde nije uspevao da odbrani gotovo ništa, pa tako iza njega u Partizanu nije ostalo mnogo toga za pamćenje.

Artjom Parahovski

Foto: StarSport
Poslednji u nizu stranaca koji se ispostavio kao potpuni promašaj, iako je samo pre godinu dana bio "dželat" Partizana u Evrokupu u dresu Ritasa.

Artjom Parahovski je plaćen silno, dobio je trogodišnji ugovor sa neverovatnih 600.000 evra po sezoni, što je bilo više i od mnogih fudbalera.

Baš zbog toga stigao je uz pompeznu najavu, ali posle samo par meseci Andrea Trinkijeri je uvideo grešku i beloruski centar je napustio Humsku.

Na terenu je Parahovski delovao prilično tromo, neretko i nezainteresovano.. Bilo je različitih "opravdanja" koja su se mogla čuti početkom ove sezone.

Od toga da ima problema sa bolom u leđima, do toga da mu dete ima zdravstvenih problema. U svakom slučaju, i njega će partizanovci poželeti da zaborave što pre.

"13. igrač" – Džejmi Skin

Ijan Bejker i Džejmi Skin (Foto: StarSport)
Ovog momka nismo mogli da uvrstimo u "roster" od 12 igrača koji su igrali za Partizan, jer on nikada nije ni igrao za crno-bele.

Skin je stigao 26. jula 2017. godine kao pojačanje iz šampionata tzv. Kosova, gde je nosio dres Peći.

Ali, pre nego što je zadužio opremu, pao je na uobičajenom lekarskom pregledu. Ispostavilo se da je Skin imao ozbiljno povišen pritisak i najmanje 20 kilograma viška.

Vrlo brzo je uočeno da je napravljena greška, ali je ostao upamćen kao neverovatan potez tadašnje struke Partizana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: