Zemlja najbolje košarke

Plasman Gran Kanarije u Evroligu, zahvaljujući osvajanju Evrokupa, još jedan je u nizu uspeha španske klupske košarke poslednjih godina i potvrda činjenice da je ova zemlja mesto gde se igra daleko najbolja košarka na Starom kontinentu. A nekad je to bila Srbija...

Izvor: Miloš Bogovac

Četvrtak, 04.05.2023.

10:41

Zemlja najbolje košarke
Foto: EPA-EFE/QUIQUE CURBELO

Ništa novo, Španci već godinama dominiraju, što na klupskom što na reprezentativnom planu. Miks stranaca i domaćih igrača, pretežno je domaći i stručni kadar, uz ono najvažnije – jaku i konkurentnu ligu, donosi Špancima izvanredne rezultate sve ovo vreme.

Klupski uspesi se, prirodno, reflektuju i na reprezentaciju, medalje sa najvećih takmičenja se nižu i deluje da se taj trend teško može prekinuti. Prema svemu što gledamo, Španci će u narednim godinama nastaviti vladavinu.

Uspostavljena je apsolutna premoć u Evropi.

Svojevremeno je selektor Srbije Saša Đorđević, sećamo se, po dolasku na klupu reprezentacije Srbije, kao svoj glavni cilj naveo, ne osvajanje medalja kao primarni cilj, već skidanje Španije sa trona, jer upravo to, kako je rekao, automatski znači i biti najbolji. Pobediti Španiju u košarci samo po sebi je velika stvar.

No niti je Sale, niti bilo ko drugi imao mnogo uspeha u tome. Furija je i dalje lider na svim poljima, i tako već duže od deceniju. Nedodirljiva.
Profimedia
Obratite samo pažnju na prisutnost i uspehe klubova sa Pirineja u najjačim evrotakmičenjima i biće vam jasnija slika o visini lestvice koju su podigli u ovoj igri.

Zemlja aktuelnih evropskih prvaka u Evroligi ima četiri predstavnika, jedan je već na Fajnal-foru (Barselona), drugi je u igri da ode na završni turnir (Real), druga dva (Valensija i Baskonija) su bili blizu Top 8 plasmana.

U Evrokupu, ista priča – dominacija klubova iz Španije.

Gran Kanarija je, rekosmo, novi šampion ovog takmičenja i samim tim je postao novi evroligaš, stekavši to pravo pobedom u finalu nad Turk Telekomom 71:67. Birajte takmičenje, u svakom Španci vode glavnu reč, tako je i u FIBA Ligi šampiona. Dva od četiri kluba koja će se boriti na završnom turniru dolaze iz Španije.

Da li treba da naglašavamo da su španski klubovi najtrofejniji u ovom najkvalitetnijem takmičenju pod okriljem FIBA?

Burgos je dvostruki prvak, toliko titula ima Tenerife.

A šta tek reći za mlađe kategorije, koje su prošle godine najavile nastavak ove dominacije.

Srbija nekada, Španija danas – zemlja košarke.

Gde smo mi u međuvremenu nestali, šta radimo pogrešno i kako smo od zemlje najboljih košarkaša (Jokić dvostruki uzastopni MVP NBA, Micić dvostruki uzastopni MVP Evrolige) prestali da budemo zemlja najbolje košarke?
Foto: Profimedia
Potencijal za zlato imamo na gotovo svakom velikom takmičenju, ali smo poslednje zlato uzeli sada već davne 2002. godine pod Svetislavom Pešićem.

Na klupskom planu slika je tek solidno zadovoljavajuća, imamo redovog predstavnika u Evroligi, no osim Partizanovog ovosezonskog bljeska, koji je, opet, došao posle dugo vremena, nemamo mnogo razloga da se dičimo zapaženim rezultatima.

Možda baš ova godina bude prekretnica ka onome čemu težimo, što smo bili nekad. Partizan je na pobedu od fajnal-fora, reprezentacija će u najjačem sastavu da juri zlato na Mundobasketu.

Čekamo da se opet uredove uspesi naše košarke pa da ponovo citiramo Mutu Nikolića i njegovu čuvenu konstataciju posle evropskog zlata: "Ljudi, pa sve je ovo normalno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: