Kejptaun, Zapadni Kejp

Ikona Južne Arfike Kejptaun, nalazi se na samom jugu kuntinenta u provinciji Zapadni Kejp. Smešten je na poluostrvu Kejp koje je okruženo Tejbl planinom, zaštitnim znakom grada. U njemu je Holanđanin Jan van Riebek 6. aprila 1652. godine osnovao prvo trajno evropsko nasenje u Južnoj Africi. Sve do zlatne groznice i razvoja Johanesburga bio je najveći grad u državi, a sada ima oko 3.5 miliona stanovnika.

Izvor: AK

Utorak, 08.06.2010.

15:48

Default images

Do 1814. grad, koji je popularno nazvan ’Grad majka’, često je menjao posed između Holandije i Velike Britanije kojoj je tada trajno pripao. Od 1994. vlasti imaju velikih problema sa porastom zaraženih HIV-om i tuberkulozom, a raste i nasilje uzrokovano narko mafijom i ksenofobijom. Međutim, u istom periodu zabeležen je i veliki ekonomski rast, najviše zahvaljujući turizmu (turistički centar JA) i prodaji nekretnina čiji je glavni povod Svetsko prvenstvo 2010.

Svakako najpoznatiji deo grada je ostrvo Roben, udaljeno sedam kilimetara, koje je od 1898. korišćeno kao zatvor u kojem je boravio i Nelson Mendela, prvi demokratski izabrani predsednik Južnoafričke republike i lider Afričkog nacionalnog kongresa.

Grad je mesto rođenja nekih od najboljih južnoafričikih fudbalera kao što su Šon Bartlet, Beni Mekarti i Kvinton Forčun.

Tokom svetskog prvenstva u junu i julu, u Kejptaunu će biti odigrano osam mečeva, uključujući i jedno polufinale, a u tom periodu prosečna dnevna temperatura je oko 18 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: