Nova vest
Fudbal

Subota, 07.07.2018.

18:45

Rakitić sa "bele tačke" odveo Hrvatsku u polufinale SP!

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva! Golom Ivana Rakitića savladali su Rusiju 4:3 na penale, nakon 2:2 posle 120 minuta fudbala u Sočiju!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Rakitić sa
Foto: Getty images

Rusija je povela na Fištu sjajnim golom Čeriševa u 31. minutu, ali Hrvatska poravnava već u 40. preko Kramarića. Usledila je žestoka borba između dva kaznena prostora uz povremene pretnje, da bi pola sata pre kraja stativa spasila Rusiju, Perišić nije imao sreće.

Nije bilo golova do isteka 90. minuta, pa su usledili produžeci, a tamo Hrvatska preokreće golom Vide glavom posle kornera u 101. minutu. Međutim, pet minuta pre kraja produžetka Rusi uspevaju da izjednače, Fernandes takođe glavom trese mrežu za penale.

Usledio je "rulet" jedanaesteraca, a otvara ga Subašić odbranom na šut Smolova. Brozović donosi prednost Hrvatskoj, nakon čega pogađa Dzagojev, da bi Akinfejev odbranip šut Kovačića za novi egal.

Međutim, junak Rusije iz produžetaka Fernandez promašuje ceo gol, a Modrić uz dosta sreće od stativu donosi Hrvatskoj 2:1. Usledili su pogoci Ignaševića, Vide i Kuzjajeva za 3:3, pa je odluka bila na Akijfejevu i Rakitiću.

Vezista Barselone kao da je šutirao penal na prazan gol ispred zgrede, rutinski vara golmana CSKA i odvodi Hrvatsku u polufinale na Englesku!

Početak u Sočiju je dosta obećavao, Rusi su krenuli vrlo agresivno i brzo dva puta zapretili Hrvatskoj, ali su štoperi izblokirali šut Čeriševa i volej Dzjube pre nego što je Subašić bio ugrožen.

Postepeno su Hrvati preuzeli kontrolu i krenuli da opsedaju kazneni prostor Rusa, fantastično je igrao Ante Rebić koji je driblinzima izluđivao "Zbornaju", ali njegovi centaršutevi nisu omogućili Mandžukiću gol šansu.

Međutim, vrlo brzo je ovaj ritam pao i usledio je motonon i mučan deo meča na Fišt olimpijskom stadionu, serija grešaka i bezidejnih akcija oba tima, pa celih pola sata nismo videli šut u okvir gola.

A onda eksplozija na tribinama! Dzjuba i Čerišev su sami izigrali petoricu Hrvata u sredini terena, a onda je Čerišev nakon duplog pasa fantastičnim udarcem levom nogom sa oko 18 metara, uprkos dvojici čuvara za petama, poslao loptu u same rašlje za 1:0.

Usledio je novi bezidejan period igre oba tima, dva žuta kartona za defanzivce Hrvatske, ali kada se očekivao potpuni pad ritma do poluvremena Hrvati neočekivano poravnavaju rezultat.

Strinić je poslao sjajnu loptu u prostor za Mandžukića na praznoj levoj strani, napadač Juventusa utrčava u kazneni prostor, podiže loptu na peterac gde utrčava Kramarić i glavom trese mrežu iza nemoćnog Akinfejeva.

Sledi drugo poluvreme.

Pobednik ovog meča će u polufinalu SP igrati protiv Engleske, koja je lagano nadigrala Švedskoj 2:0. U drugom polufinalu sastaju se Francuska i Belgija.

Ponadali smo se sjajnom drugog poluvremenu, a nismo dobili ništa. Hrvati su i dalje imali kontrolu, ali uprkos velikom broju napadača teško su probijali poslednju liniju ruske odbrane.

Ipak, pola sata pre kraja stativa je spasila Ruse. Posle gužve u kaznenom prostoru Perišić je pronašao prazan prostor za put lopte ka golu, ali pogađa okvir, a fudbal se duž gol linije odbija u polje.

Usledio je monoton nastavak meča, Hrvati su povremeno pleli mrežu oko kaznenog prostora Rusije, ali je delovalo da nemaju snage za završnicu.

S druge strane, Čeresov je potpuno povukao svoj tim, izveo i jedinog centarfora, odlučivši se da šansu vreba iz kontranapada i pokuša da priredi novo iznenađenje na penale.

Pripretili su Rusi u nekoliko navrata, ali samo jednom je Subašić imao konkretan posao. Na kraju, posle 95 minuta igre nije bilo pobednika, pa su usledili produžeci u Sočiju.

Očekivali smo još zatvoreniju igru dva tima, ali smo dobili spektakularne produžetke. Nakon mirnih desetak minuta Hrvatska stiže do preokreta.

Danijel Vida našao se na pravom mestu u pravo vreme posle centaršuta Modrića iz kornera, Mandžukić je omeo Ignaševića, a štoper Bešiktaša glavom donosi 2:1 Hrvatskoj.

Tada Rusi kreću na sve ili ništa, a Hrvati da troše vreme. Imala je "Zbornaja" snage za ovaj pritisak, ali je izgledalo da nema kvalitet za završnicu.

Odolevali su "vatreni" dugo, a onda je rezervista Pivarić pogrešio i igrao rukom isrped svog kaznenog prostora. Dzagojev je poslao idealan centaršut u kazneni prostor, a Mario Fernandes sjajno skače i glavom postiže prvi gol u dresu Rusije za 2:2 i penale na Fištu!

Subašić je odmah zaustavio šut Smolova, potom pogađaju Brozović i Dzagojev, nakon čega Akinfejev donosi egal odbranivšu udarac Kovačića.

Međutim, Fernandez potom promašuje ceo gol, Modrić uz dosta sreće vraća vođstvo Hrvatima, a za njim pogađaju Ignaševič, Vida i Kuzjajev.

Odluka je pala na Akinfejeva, ali ovaj put nije uspeo da postane heroj Rusije, Rakitić je bio hladan kao špricer i odvodi Hrvatsku u polufinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

974 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve